Ναι στην ανάπλαση, αλλά με τους κατοίκους και επαγγελματίες ενήμερους και συμμέτοχους

 

Ναι στην ανάπλαση, αλλά με τους κατοίκους και επαγγελματίες ενήμερους και συμμέτοχους

Η ανάπλαση μιας περιοχής μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξή της, την ανάπτυξή της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πολλαπλό όφελος για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της. Αυτό όμως προϋποθέτει να έχει προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους παράγοντες της περιοχής, έτσι ώστε με δημοκρατικές διαδικασίες να φτάσουμε και στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Τη Δημοτική Αρχή όμως δεν την ενδιαφέρει η γνώμη των δημοτών και, όπως πάντα, όταν βρίσκει ένα κονδύλι, χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες και χωρίς την γνώμη των κατοίκων, πραγματοποιεί το «έργο». Έτσι γίνεται και τώρα στην ανάπλαση της Αγίου Νικολάου: «έργα επιδοτούμενα να είναι κι ότι να ‘ναι»

  • Η προχειρότητα με την οποία γίνονται συνήθως τα έργα της Δημοτικής Αρχής, φαίνεται και εδώ, στα σημεία που τα οικόπεδα κάποιων συμπολιτών μας αφήνουν λίγο ή καθόλου πεζοδρόμιο. Επειδή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι’ αυτές τις περιπτώσεις, τα σημεία αυτά θα παρακαμφθούν και η ανάπλαση θα έχει ένα διακεκομμένο χαρακτήρα.
  • Αναρωτιόμαστε, έτσι, ποια θα είναι η διαμόρφωση και οι προδιαγραφές, του ποδηλατοδρόμου που λέγεται ότι θα δημιουργηθεί στην πλευρά ανόδου της Αγ. Νικολάου. Μήπως θα είναι ένας ποδηλατόδρομος που ούτε οι ίδιοι οι ποδηλάτες δεν θα τον επιλέγουν;
  • Σε επανειλημμένη ερώτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο για το αν υπάρχουν ρήτρες εγγύησης στους επαγγελματίες της Αγ. Νικολάου για τυχόν καθυστέρηση του χρόνου παράδοσης του έργου από τους εργολάβους, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση από τη Δημοτική Αρχή.

Οι επαγγελματίες της περιοχής, μετά από έξι μήνες κλειστοί λόγω πανδημίας και χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος αλλά και τον Δήμο γι’ αυτό το διάστημα,  μόλις άνοιξαν είδαν να σκάβονται τα πεζοδρόμια μπροστά από τα καταστήματά τους, προσθέτοντας ένα ακόμα εμπόδιο στην επιβίωσή τους.

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης του κόσμου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αγ. Νικολάου για όσο χρόνο κρατήσουν τα έργα. Αρκετά πλήγματα έχουν δεχτεί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Το «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ» ποτέ δεν ήταν ενάντια σε έργα που θα στήριζαν και θα βελτίωναν την ζωή των συμπολιτών μας.

Αυτό όμως, απαιτεί να λειτουργήσει η δημοκρατία στον Δήμο μας, με την αποφασιστική συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις τέτοιων έργων που θα επηρεάσουν και θα καθορίσουν τις ζωές τους στο μέλλον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα ήταν πεδίο συμμετοχής και κοινών αποφάσεων των δημοτών με την τοπική εξουσία.

Στη Δημοτική μας Αρχή, αυτό φαίνεται τόσο ξένο, που όλα αυτά τα χρόνια που ασκεί την τοπική εξουσία, δεν το έχει κάνει ποτέ. Τόσο πολύ φοβάται τους δημότες της!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *