Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (17-10-2019)

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Κίνησης «Ασυμβίβαστο Ίλιον»

Ακολουθούν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν προς τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή από τους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής μας Κίνησης. Σε παρένθεση οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής:

Καταθέτουμε ψήφισμα κατά της Τουρκίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για την εισβολή στη Συρία.

(Η δημοτική αρχή πήρε το ψήφισμά μας και το διαμόρφωσε κατά το δοκούν χωρίς να γίνει καμιά συνεννόηση ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις. Ως ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ψηφίσαμε το δικό μας ψήφισμα-με τις προσθήκες της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ-και όχι της δημοτικής αρχής).

Να συζητηθεί και να βγει ψήφισμα εναντίον της απόφασης του ΕΣΔΝΑ για την επέκταση της ΧΥΤΑ Φυλής προς την Αττική οδό-απόφαση Δούρου-αλλά και για την επέκταση προς την Πετρούπολη- απόφαση σημερινής κυβέρνησης και σημερινής περιφέρειας-ώστε να συντονιστούμε με τους δήμους Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων-Καματερού που πήραν παρόμοιες αποφάσεις.

(Θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο).

Στο site του δήμου είδαμε ανάρτηση για συμπληρωματική σύμβαση αντιπλημμυρικών έργων από την περιφέρεια στους δρόμους Κρήτης, Παξών, Άρεως, Μεθοδίου. Υπάρχουν 110 υπογραφές κατοίκων, ρωτούν να μάθουν το χρονοδιάγραμμα και αν υπάρχουν ρήτρες προς τους εργολάβους.

(Αφορούν χώρο πίσω από το κοιμητήριο, δεν προχώρησε το έργο από την άνοιξη ως σήμερα, πρέπει να υπάρχουν όρια στην όχληση των κατοίκων, το καλοκαίρι έμπαινε η σκόνη στα σπίτια τους, οι υδροφόρες μας ήταν εκεί αλλά λόγω της ανομβρίας υπήρχε πρόβλημα, καθυστέρησε να υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση, λένε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τις 8-12-2019, αν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα θα πάρουμε μέτρα).

Πόσα απορριμματοφόρα διαθέτει ο δήμος μας. Πόσα είναι σε λειτουργία;

(Έχουμε 14 απορριμματοφόρα από τα οποία 3 χρησιμοποιούνται στην ανακύκλωση).

Πόσες αιτήσεις έχουν γίνει από δημότες μας για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη; Πόσες ικανοποιήθηκαν;

(Έγιναν 710 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν 429).

Να μας ενημερώσετε για την αλλαγή του φωτισμού στον δήμο μας με λάμπες LED.

(Ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση με τις προδιαγραφές που θέλαμε σε συμφέρουσα τιμή, ακολουθεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα παραδοθεί το 50% του έργου, θα δίνουμε 300.000 ευρώ τον χρόνο καθώς δανειστήκαμε με χαμηλά επιτόκια, θα έχουμε και έκπτωση, το κόστος φωτισμού σήμερα είναι περίπου 1.000.000 ευρώ, με την αλλαγή θα έχουμε οικονομία 60% περίπου, θα μας μένουν και χρήματα, θα γλιτώνουμε χρήματα και από τη συντήρηση του παλαιού φωτισμού, η ανάδοχος εταιρεία θα το αναλάβει για 10 χρόνια).

Στην τελευταία ειδική συνεδρίαση θέλατε να αποφύγετε τους γονείς του 12ου δημοτικού και του 18ου νηπιαγωγείου και τη λήξατε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Δεν υπάρχουν υποκινητές των γονέων ανάμεσά μας. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη για να τους βρείτε. Είστε εσείς με την ολιγωρία σας.

(Δεν υπήρξε απάντηση).

Δε μας απαντήσατε στο προηγούμενο συμβούλιο αν θα ονομάσετε την πλατεία στην οδό Καππαδοκίας «Πλατεία Γειτόνων». Περιμένουμε απόφασή σας.

(Δεν υπήρξε απάντηση).

Το καλοκαίρι πριν τις δημοτικές εκλογές διαβάσαμε συνέντευξη του πρώην δήμαρχου Πετρούπολης κ. Σίμου σχετικά με την ανάπλαση της οδού Ελαιών στο ύψος του δημοτικού κολυμβητηρίου της Πετρούπολης. Στα σχέδιά του ήταν και η ανάπλαση της υπόλοιπης Ελαιών προς το Ίλιον και πώς είχαν προγραμματιστεί επαφές με τον δήμο μας για την υλοποίηση του έργου από κοινού. Θα θέλαμε σχετική ενημέρωση και αν στις προθέσεις σας βρίσκεται η ανάπλαση της Ελαιών στο σύνολό της και ειδικά στο κομμάτι της Κωνσταντινουπόλεως και της Πρεβέζης. Είναι το κομμάτι όπου κτίριο μπαίνει μέσα στον δρόμο και περιορίζει τη διέλευση πεζών και οχημάτων. Το πρόβλημα έγινε εντονότερο από τη στιγμή λειτουργίας σούπερ μάρκετ απέναντι από το κτίριο. Αυτοκίνητα παρκάρουν στο πεζοδρόμιό του με αποτέλεσμα να στενεύει ακόμη περισσότερο ο δρόμος και έτσι να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος για πεζούς και αυτοκίνητα. Σας το είχαμε επισημάνει και παλιότερα ζητώντας να βάλετε κολονάκια. Είπατε ότι είναι υποχρέωση του σούπερ μάρκετ. Το σούπερ μάρκετ το έπραξε βάζοντας όμως σιδερένια κολονάκια που δεν είναι νόμιμα και έτσι με παρέμβαση της αστυνομίας αφαιρέθηκαν με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εκκρεμεί. Βλέπουμε καθημερινά μαθητές αλλά και μητέρες με μωρά στα καρότσια να διασχίζουν τον δρόμο κινδυνεύοντας με ατύχημα. Ζητάμε να το δείτε με σοβαρότητα και να το λύσετε. Πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται επίσης καθώς η Ελαιών είναι γεμάτη με καπάκια της ΕΥΔΑΠ που είναι αρκετά εκατοστά ανασηκωμένα με αποτέλεσμα  να βρίσκουν τα αυτοκίνητα και να παθαίνουν ζημιές. Τι θα κάνετε;

(Ήταν στο δημοτικό μας πρόγραμμα η ανάπλαση, θα υπάρξει υλοποίησή της, οι διανοίξεις είναι χρονοβόρες, θα συνεργαστούμε με τον δήμο Πετρούπολης, από Πρεβέζης μέχρι Δαβάκη υπάρχει θέμα με τους αγωγούς όμβριων υδάτων, εμείς το έχουμε διευθετήσει).

Να μας ενημερώσετε για την εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών στο 12ο δημοτικό και για τη μεταστέγαση του 26ου νηπιαγωγείου. Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαδικασίες; Τι γίνεται με τη νομιμότητα του κτιρίου;

(21-10-2019 λήγει η περίοδος ενστάσεων για το 12ο δημοτικό, πιστεύουμε ότι άμεσα ο εργολάβος θα αρχίσει σχετικές εργασίες. Για το 26ο νηπιαγωγείο έχουν μπει όλες οι υπογραφές, υπάρχει έγγραφο της Γ΄ Αθήνας να προχωρήσουμε σε 13 παρεμβάσεις που χρειάζεται το νέο κτίριο για να στεγαστεί το νηπιαγωγείο, θα ακολουθήσει μελέτη και κοστολόγιο).

Πληροφορηθήκαμε ότι πριν από λίγες μέρες έγινε σχολικό συμβούλιο στο ειδικό σχολείο με θέμα τη συστέγασή του με το ειδικό νηπιαγωγείο. Έκπληκτοι μάθαμε ότι ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων-Καματερού δεν υπήρχε δικός μας εκπρόσωπος. Γιατί; Δε μας αφορά το θέμα; Μάθαμε ότι συναντηθήκατε με τον σύλλογο γονέων του ειδικού για το ίδιο θέμα. Να μας ενημερώσετε.

(Δεν έχουμε ορίσει ακόμη εκπρόσωπό μας στο ειδικό σχολείο, αφήστε που η πρόσκληση ήρθε τελευταία στιγμή, έχουμε πάρει απόφαση σαν δημοτικό συμβούλιο, μας ήρθε έγγραφο ότι το νηπιαγωγείο είναι παράνομο από την ΚΤΥΠ, έχουμε όμως έγγραφο της Γ΄ Αθήνας  για χωροθέτηση που μας λύνει τα χέρια).

Στο θέμα «ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ» ψηφίσαμε τη δική μας πρόταση όπως κατατέθηκε για τα πρακτικά. Ακολουθεί η τοποθέτησή μας:

«Η διοίκηση παρουσιάζει το πάγωμα ως επίτευγμα ενώ μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% σε καταστήματα και κατά 5% σε οικίες. Το ποσό που απαιτείται για τη μείωση είναι 438.335 ευρώ και μπορεί να εξοικονομηθεί ως εξής: Μείωση κατά 20% της συντήρησης των απορριμματοφόρων με αγορά νέων οχημάτων, φέτος έχουμε 20% παραπάνω χρήματα για τη συντήρηση σε σχέση με πέρσι, μάλιστα μόνο 4-5 απορριμματοφόρα είναι σε λειτουργία και ας μην το λέτε. Θετική είναι η μείωση που θα έχουμε λόγω της αλλαγής του ηλεκτροφωτισμού. Με μείωση των απορριμμάτων κατά 4,5%, ο τόνος σκουπιδιών στοιχίζει 49 ευρώ, αύξηση φέτος 46% στην παραγωγή σκουπιδιών που αντιστοιχεί σε ποσό 69.633 ευρώ, μείωση κατά 10% στην προμήθεια για την αγορά κάδων. Ας αγοράσουμε και παλιά οχήματα που είναι όμως καλοσυντηρημένα. Προκαλούμε οποιαδήποτε οικονομική υπηρεσία να μας πει ότι δε στέκει η πρότασή μας. Η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση ψήφισαν να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη από 2 δις σε 3 δις, την έχετε στο DNA σας την ανταποδοτικότητα, δεν είναι δικαιολογία ότι έτσι κρατάτε καθαρή την πόλη, το ίδιο κάνετε στον πολιτισμό, στον αθλητισμό αλλά και στα τροφεία των σταθμών, δε διεκδικείτε. Η δε ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ δεν αναφέρθηκε στη Δούρου που έχει πάρε δώσε με μεγαλοεργολάβους».

Ψηφίσαμε τον ορισμό μελών της Σχολικής επιτροπής Π.Ε. από την πλευρά της αντιπολίτευσης , όχι όμως και από την πλευρά της διοίκησης. Είχαμε και δική μας υποψηφιότητα-τον Γιώργο Χρόνη-που δεν έγινε αποδεκτή. Ρωτήσαμε να μάθουμε γιατί δεν ορίστηκαν οι 2 πρώτοι από τον πίνακα αρχαιότητας των διευθυντών και η πρώτη από τον πίνακα αρχαιότητας των προϊσταμένων χωρίς να λάβουμε ικανοποιητική απάντηση.

Δηλώσαμε αποχή στα παρακάτω θέματα:

«Έγκριση της 7ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού τεχνικού προγράμματος»

«Έγκριση έκθεσης εσόδων-εξόδων Γ΄τριμήνου»

Συμφωνήσαμε να αποσυρθεί η «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ» με την προϋπόθεση να υπάρξει διαβούλευση με όλες τις παρατάξεις των εργαζομένων πριν επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο.

Προηγήθηκε της τακτικής συνεδρίασης, ειδική συνεδρίαση, με θέμα: «ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ-ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2018», το οποίο καταψηφίσαμε.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *