Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (26-5-2016)

Την Πέμπτη 26-5-2016 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιλίου.

Πριν ξεκινήσει η καθορισμένη διαδικασία συζήτησης των θεμάτων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε το Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, των Δημοτικών Παρατάξεων και Κατοίκων για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον Δήμο μας. Ύστερα έδωσε τον λόγο να τοποθετηθούν και άλλοι Σύμβουλοι που ήταν παρόντες στη συνάντηση για το παραπάνω θέμα. Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Χρόνη για το συγκεκριμένο θέμα:

«Ακούσαμε όσα είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλοι Σύμβουλοι που ήταν παρόντες στη συνάντηση. Για τη συγκεκριμένη συνάντηση κυκλοφορήσαμε ανακοίνωση της Δημοτικής μας Παράταξης. Επειδή δεν ακούστηκαν όλα μεταφέρουμε τα λεγόμενα του υπουργού:

(Θα υπάρχουν άλλα όρια εκπομπής ακτινοβολίας για τις αστικές περιοχές, άλλα όρια για τις ημιαστικές περιοχές και άλλα όρια για τις αγροτικές περιοχές. Αναμένουμε άλλωστε παρόμοια απόφαση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μας διευκολύνει και εμάς προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα επανέλθουν τα όρια απόστασης εγκατάστασης κεραιών από σχολικές μονάδες και άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις( π.χ. νοσοκομεία ). Οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις θα χωριστούν σε ειδικές κατηγορίες διαβάθμισης όσον αφορά την απόσταση τοποθέτησης των κεραιών από αυτές με κριτήριο τον χρόνο παραμονής όσων βρίσκονται στα συγκεκριμένα κτίρια. Στην κορυφή θα βρίσκονται οι σχολικές μονάδες καθώς οι μαθητές περνούν εκεί μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσίας.

Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι Δήμοι καθώς θα πρέπει μαζί με το υπουργείο να ενημερώσουν τον κόσμο για τις αλλαγές ώστε να μην υπάρχει φόβος. Θα μπορούν οι Δήμοι να αποφασίζουν αν θέλουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή όχι. Όσοι θέλουν θα πρέπει να οριοθετήσουν σημεία στους Δήμους που θα τοποθετούνται οι κεραίες και μόνο εκεί. Αν δεν οριοθετήσουν οι Δήμοι θα το πράξει το υπουργείο μας. Θα μπουν πάνω στις κεραίες μετρητές ακτινοβολίας on line για να υπάρχει ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης όλο το 24ωρο της μέτρησης της εκπομπής της ακτινοβολίας.

Εμείς θέλουμε να υπάρχουν πολύ χαμηλά όρια εκπομπής ακτινοβολίας χωρίς επιπτώσεις στην υγεία. Όλα αυτά βέβαια θέλουν έναν χρονικό ορίζοντα  ετών, δεν μπορείς μέσα σε 6 μήνες να υποχρεώσεις τις εταιρείες να αλλάξουν πολιτική, ήδη τις έχουμε ενημερώσει για τις αλλαγές που έρχονται, δεν τους αρέσουν τα μέτρα, γκρινιάζουν, σίγουρα θα ασκήσουν πιέσεις που όμως θα πέσουν στο κενό. Δεσμευόμαστε όμως οι αλλαγές για τις σχολικές μονάδες να γίνει άμεσα( μέσα στο καλοκαίρι ) όπως να μην ισχύσει μόνο για τις καινούριες κεραίες που θα εγκατασταθούν,  αλλά και για τις παλιές κεραίες που υπάρχουν έξω από σχολεία( Αν δεν τηρούν την προβλεπόμενη απόσταση του νόμου θα κλείσουν ). Εδώ να πούμε βέβαια ότι αν γίνει οριοθέτηση και μπουν οι κεραίες, μετά δεν μπορεί δίπλα στις κεραίες να χτιστούν ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Αν χτιστούν, δεν υποχρεώνονται οι εταιρείες να κατεβάζουν τις κεραίες.

Όσον αφορά για τον μεγάλο αριθμό κεραιών στον Δήμο σας, αφού γίνει η οριοθέτηση μπορούμε για τον περιορισμό τους να πάμε στο μέτρο της συνεγκατάστασης ώστε να μην έχει η κάθε εταιρεία από μια κεραία.

Η αδειοδότηση έχει πολλά στρεβλά. Θα δημιουργήσουμε ηλεκτρονικό σύστημα έγκρισης αδειοδότησης ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Εκτός από την Πολεοδομία, όλες οι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αν δεν απαντήσουν μέσα σε ένα προβλεπόμενο διάστημα για την έγκριση, θεωρείται σιωπηρή έγκριση. Αυτό θα το αλλάξουμε. Θα δώσουμε παράταση στις εταιρείες για την αδειοδότηση με τη συμφωνία να χρηματοδοτήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα έγκρισης αδειοδότησης.

Για την ημερίδα συμφωνούμε αλλά να γίνει μετά την ψήφιση του νόμου ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος. Άλλωστε υπάρχει ο κίνδυνος άλλοι επιστήμονες να λένε ότι υπάρχει κίνδυνος και άλλοι το αντίθετο και να δημιουργηθεί θολούρα στον κόσμο. Πάντως όσες έρευνες έχουν γίνει σε στατιστικό επίπεδο δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Εμείς όμως δε θα το αφήσουμε στην τύχη του).

Εμείς δηλώνουμε, σαν Αριστερό Σχήμα Ιλίου, ότι είτε υλοποιήσει είτε όχι τα όσα είπε ο Υπουργός, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους κατοίκους, όποτε μας καλούν, για να προστατεύσουμε την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους».

Ενδιαφέρον έχει να δούμε την άποψη του Δημάρχου για όλα τα παραπάνω:

< Ανεφάρμοστες οι αποφάσεις για απόσταση των κεραιών τουλάχιστον 300 μέτρων από τις σχολικές μονάδες λόγω του μεγάλου τους αριθμού, είναι παράλογο να μπουν οι κεραίες και μετά να μην μπορούν να χτιστούν δίπλα τους ευαίσθητες εγκαταστάσεις, εμείς δεν είμαστε σε τέτοια κατεύθυνση, στην Αυστρία υπάρχουν παντού κεραίες με χαμηλή ακτινοβολία, κάτι τέτοιο θέλουμε κι εμείς, δε θα υποδείξουμε πού θα μπαίνουν οι κεραίες>.

Νομίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν προς τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή από τους δημοτικούς συμβούλους του ΑΣΙ. Σε παρένθεση οι απαντήσεις του δημάρχου και των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής.

Στις 10/06 πρόκειται να γίνει συναυλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες-μετανάστες με αφορμή τον 1ο χρόνο λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου . Ήδη εξυπηρετούνται σε τακτική βάση πάνω από 600 άτομα. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για πρωτοβουλία γιατρών της περιοχής μας , συλλογικοτήτων και συμπολιτών μας όπου υπερασπίζονται ένα δημόσιο Ε.Σ.Υ. Στη συναυλία έχουν μέχρι στιγμής  ήδη ανταποκριθεί να συμμετέχουν, αφιλοκερδώς εννοείται,  οι καλλιτέχνες Μ. Φριτζήλλα, Σαβίνα Γιαννάτου, ο συμπολίτης μας Νίκος Ζούδιαρης, οι Θωμάς Κοροβίνης, Θέμος Σκανδάμης, Βασίλης Ράλλης, Απόστ. Ρίζος, η μουσική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης 18 άνω, κ.λ.π. Ο Δήμαρχος και η αντιδήμαρχος ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας, να δοθεί η εξέδρα που έχουμε  ως Δήμος, αλλά για τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι διαθέσιμη. Εκτιμώ ότι το Δ.Σ. μπορεί και πρέπει να συμπαρασταθεί καλύπτοντας τα έξοδα της εξέδρας και τα ηχητικά. (Εμείς ως Δήμος ασκούμε κοινωνική πολιτική με το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου, δεν μπορούμε να στηρίξουμε παρόμοιες ενέργειες από άλλους φορείς).

Ανάπλαση Αγ. Νικολάου για την οποία ενώ όλοι συμφωνούμε, αλλά διαφωνούμε στο περιεχόμενο της λέξης, τελικά, τι θα περιλαμβάνει; Θα είναι η ίδια με το εισηγητικό κείμενο που είχατε προτείνει; Ρήτρες θα υπάρχουν;    (Δεν απαντήθηκε).

Διαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου επί του Ρέματος της Εσχατιάς; Ποιος έχει το έργο; Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από τη διοίκηση για τη διαμόρφωση του;       (Υπάρχει πρόταση, υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει συναντήσεις, έχουμε προτείνει να υπάρξει πράσινη διαδρομή, να γίνει δενδροφύτευση, να έρθει νερό από το Ποικίλο Όρος, να δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος, να μπουν καθιστικά. Και όλα αυτά από τον Κόμβο Ιλίου μέχρι και το Καματερό. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόοδος, είναι ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών).

Η συγκοινωνιακή μελέτη τι απέγινε; Δόθηκαν 60.000 € για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης όπου προέβλεπε 3 τοπικές γραμμές, η μία για ΑΜΕΑ., ή να πούμε ότι < τελικά δεν μπορούμε > κύριε, Δήμαρχε;    (Δεν απαντήθηκε).

Αθλητικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου, βόλεϊ,  γιατί δεν πήρε αθλητική επιχορήγηση; Γιατί δε γίνεται αναμόρφωση ή τροποποίηση της απόφασης ώστε να μη δοθεί στους Ιερολοχίτες του Ρίμινι, έναν σύλλογο < σφραγίδα >, τα 1.500 € και να δοθούν στην αθλητική ομάδα; Απασχολεί 140 παιδιά.    (Όντως δεν χρηματοδοτείται, θα πουν ότι νοιάζεστε για τα παιδιά τους, κακώς το βάλατε σε αντιπαράθεση με άλλον σύλλογο. Το ψήφισε το Συμβούλιο, το ψηφίσατε κι εσείς. Αγκαλιάζουμε κάθε σύλλογο. Ήδη σκεφτόμαστε να βάλουμε δάπεδο στο γήπεδο, ακόμη και να το μετατρέψουμε σε κλειστό. Δεν έχει κλείσει χρόνο ζωής ο σύλλογος, δε δίνουμε αμέσως χρήματα, περιμένουμε να δούμε το έργο τους, έχουμε δώσει εξετάσεις).

Η πεζοδρόμηση της Αγ. Θεοδώρων θα υλοποιηθεί πριν ή μετά τη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά; Θα προβλεφθεί χώρος για τη στάθμευση των Ι.Χ.; Η πεζοδρόμηση θα συνδυάζεται με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων;       (Δεν απαντήθηκε).

Πάρκο Αντώνης Τρίτσης: Ρεύμα-αποψίλωση-καθαριότητα. Τι εξελίξεις υπάρχουν;     (Υπάρχει διαγωνισμός του ΑΣΔΑ για την αποψίλωση, καθυστέρησαν φέτος τα χρήματα, εμείς το τρέξαμε, καθαρίζουμε τα πάντα παντού, τεράστιο το πάρκο, απαγορεύεται να επέμβουμε στο πάρκο, ας μας το δώσουν να το κάνουμε όμορφο όπως το Ίλιον, εις βάρος της πόλης μας βάλαμε εργαζομένους να καθαρίσουν τα καλαθάκια στο πάρκο).

Οι παραπάνω ερωτήσεις έγιναν από τον επικεφαλής του σχήματος, Πάνο Κουτσιανά.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις από τον Σύμβουλο του Σχήματος Γιώργο Χρόνη.

“Οι σχολικοί αγώνες είναι ένας επιτυχημένος θεσμός που το έχουμε αναγνωρίσει κι εμείς. Είδαμε όμως ότι φέτος άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής τους. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν σε βάθος χρόνου και ολοκληρώνονταν σε αρκετές ημέρες, φέτος όλα τα αγωνίσματα έγιναν μέσα σε μια μέρα, τόσο το μπάσκετ όσο και το βόλεϊ αλλά και το ποδόσφαιρο. Αποτέλεσμα τα παιδιά να δώσουν πολλούς αγώνες μέσα σε μια μέρα κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Ειδικά για το ποδόσφαιρο, που οι αγώνες έγιναν σε ανοιχτό χώρο, κάτω από τον ήλιο, για πολλές ώρες, υπήρξαν παράπονα γονέων. Χωρίς διάθεση κριτικής να μας πείτε ποιοι λόγοι σάς οδήγησαν στην αλλαγή τρόπου διεξαγωγής των αγώνων”;        (Δεν απαντήθηκε).

“Με αφορμή την απόπειρα διάρρηξης στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου και τις ζημιές που έγιναν θέλουμε να μάθουμε αν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές και με ποιο τρόπο σκέφτεστε να ασφαλίσετε το συγκεκριμένο σημείο ώστε να μην ξαναγίνει απόπειρα διάρρηξης. Είναι απαραίτητοι οι σχολικοί φύλακες τους οποίους απομακρύνατε από τα σχολεία βάζοντάς τους σε άλλους χώρους. Σας υπενθυμίζουμε ότι το σχολικό συμβούλιο του συγκεκριμένου σχολείου( γονείς και εκπαιδευτικοί ) σας έχουν στείλει κείμενο με αιτήματά τους που σας ζητούν να επέμβετε στο κτίριο ώστε να το κάνετε ασφαλές για τους μαθητές και λειτουργικό”.    (Συχνό φαινόμενο οι διαρρήξεις στα σχολεία, οι ώρες που γίνονται είναι εκτός ωραρίου των σχολικών φυλάκων, δε συνδέονται με τους σχολικούς φύλακες οι διαρρήξεις, υπάρχουν παράπονα για τους εκπροσώπους του Δήμου στα σχολικά συμβούλια ότι δεν παρευρίσκονται, ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι ότι δεν ειδοποιούνται ή ειδοποιούνται τελευταία στιγμή, θα ενημερώσουμε τους Διευθυντές να ενημερώνουν 3 μέρες πριν τη συνεδρίαση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και θα αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή να ειδοποιεί τους εκπροσώπους).

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το θέμα του πάρκου < Αντώνης Τρίτσης >. Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά:

« Εμπαιγμός και λαϊκισμός προς τους δημότες μας, όχι τόσο σε μας, ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου, δε μας έχετε πείσει για τις προθέσεις σας, δεν απαντάτε σε 2 προαπαιτούμενα που έχουμε θέσει. Αρχικά για τον οικονομικό και απολογιστικό έλεγχο σε έναν δύσκαμπτο φορέα που είχατε εκπροσώπηση και στη συνέχεια για τη βιωσιμότητα του πάρκου. Το αποθεματικό μας δεν επαρκεί χωρίς κρατική και κοινοτική στήριξη, κάποτε θα τελειώσει και θα οδηγηθείτε σε ξεπούλημα του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου, δεν ενημερώσατε έγκαιρα την τοπική κοινωνία, δεν παρουσιάσατε ποτέ μια σοβαρή μελέτη συντήρησης του πάρκου, αναφέρεστε στο προσωπικό του δήμου σαν πλεονέκτημα ενώ πριν είπατε ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην αποψίλωση. Όχι στους διαμεσολαβητές για την παραχώρηση του πάρκου σε ιδιώτες. Ναι στη διαμαρτυρία, όχι στο υπόλοιπο εισηγητικό πλαίσιο για την παραχώρηση του πάρκου.  Να αποδοθεί το πάρκο στην Περιφέρεια, να δοθεί δημόσια ο λόγος σε όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις για να κρίνουν οι δημότες ποιος έχει την καλύτερη πρόταση, έχουμε άλλη άποψη, δε χτυπάμε παλαμάκια. Δεν υπήρξε ποτέ παραλαβή-απόδοση, έχετε πολιτική ευθύνη, λέτε ότι αποσύρατε τους εκπροσώπους σας από τον φορέα διαχείρισης του πάρκου, είχατε όμως επί θητείας του προηγούμενου Δημάρχου αποσύρει τους εκπροσώπους του Δήμου; Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πάρκα ελεύθερα και δημόσια ακόμη και σε καπιταλιστικά κέντρα, στην Ελλάδα ο καπιταλισμός είναι παρασιτικός και μεταπρατικός, δεν είμαστε υπέρ του καλού ή του κακού καπιταλισμού, δεν μπορεί στη χώρα μας να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας».

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης εκτός από την έγκριση ποσού που θα διατεθεί για δραστηριότητα στα πλαίσια της εκδήλωσης της ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ. Ψηφίσαμε αρνητικά.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *