Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματά μας που δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Συμπληρώνονται 134 χρόνια απ’ την πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, όταν οι εργάτες συγκρούστηκαν σφοδρά με την εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνική συμμετοχή.

Ο φετινός εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς στη χώρα μας, συμπίπτει με την πάλη ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν ότι έχει απομείνει απ’ την κοινωνική ασφάλιση, με τον αγώνα για δουλειά για όλους με δικαιώματα, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την απληρωσιά, την εξαθλίωση.

Συμπίπτει με το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα που έχουμε γνωρίσει και έχει αιτία τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και την ακραία φτώχια. Συμπίπτει και με την πρωτόγνωρη πανδημία του Κορωναιού στον πλανήτη, που χρησιμοποιείται δόλια για να περάσουν και να μείνουν όλα τα καινούρια αντιλαϊκά μέτρα, όπως έμειναν και όλα των 10 τελευταίων μνημονιακών χρόνων (δεν πάρθηκε πίσω κανένα μέτρο από την ομολογούμενη ανάκαμψη και αφαίμαξη 35 δις, από την προηγούμενη κυβέρνηση και κατά τα φαινόμενα δεν θα παρθούν πίσω και αυτά της πανδημίας ).

Διαχρονικά αντιμετωπίζουμε τη βαρβαρότητα της Ε.Ε. και του καπιταλιστικού συστήματος με διάφορες μορφές όπως την επίθεση στα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, άλλοτε με την ακραία καταστολή των ΜΑΤ σε ό,τι διαφορετικό υπάρχει, αγωνίζεται και σηκώνει κεφάλι και άλλοτε με πόλεμο ή απειλή πολέμου από τα γεωπολιτικά συμφέροντα ξένων χωρών.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ποια ήταν η ατζέντα στην χώρα μας πριν την εξάπλωση τις πανδημίας:

Συνδικαλιστικός νόμος (απαγόρευση ουσιαστικά απεργιών, διαδηλώσεων και καταγραφή των συνδικαλιστών για να διώκονται), κατάργηση της συν-ευθύνης εργοδότη εργολάβου για παραβίαση δικαιωμάτων του εργαζόμενου, πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, χτύπημα του πανεπιστημιακού ασύλου, φαινόμενα ακραίας καταστολής και επιβολής «νόμου και τάξης» και άλλα …

Η σημερινή «φιλολαϊκή κυβέρνηση» συνεχίζει το έργο της παραλαμβάνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη. Βρίσκοντας αδιέξοδο μπροστά στην πανδημία που σαρώνει όλο τον πλανήτη, αναγκάστηκε να πάρει έγκαιρα υγειονομικά μέτρα, τρομοκρατημένη από τις προβλέψεις των ειδικών και την κατάσταση των κρατών που ήδη χτυπήθηκαν, έχοντας ένοχο παρελθόν για την κατάσταση τις χώρας και ειδικότερα του συστήματος υγείας. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκατόμβες νεκρών θα ήταν μοιραία εξέλιξη και για τους κυβερνώντες!!!

Όλο αυτό το διάστημα, η κάλυψη των αναγκών της χώρας δε σταμάτησε, χάρη στους εργαζόμενους των επαγγελμάτων που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων, στο ΕΚΑΒ, στις καθαρίστριες, στους εργαζόμενους στα super market και στα φαρμακεία, στους διανομείς, στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, στην ενέργεια, στα courrier, στους εργαζόμενους στις τράπεζες, στα ψιλικατζίδικα, τα περίπτερα και τα μανάβικα, στους υπαλλήλους των δομών της δημόσιας διοίκησης (Δήμοι κ.α.) και σε όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια που κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό.

Σε όλη αυτή την κατάσταση αποδείχθηκε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι το μεγάλο κεφάλαιο είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και όχι τα νούμερα.

Στο νέο υγειονομικό περιβάλλον που ζούμε καλούμαστε να αντιπαλέψουμε παλιές και νέες αντεργατικές επιθέσεις της οποίες έχουν εξαπολύσει οι κυβερνώντες και τα αφεντικά με αφορμή την κρίση της πανδημίας και ταιριάζουν απόλυτα με το νεοφιλελεύθερο πολιτικό στίγμα τις Ν.Δ.

  • Οι μισθοί, άδειες, ωράρια και τα περισσότερα εργασιακά δικαιώματα είναι υπό αμφισβήτηση και ανατρέπονται.
  • Η βαρβαρότητα των απολύσεων, η εκ περιτροπής εργασία, οι εξευτελιστικοί μισθοί, η ανατροπή των συμβάσεων, η μαύρη και ανασφάλιστη και πολλές φορές απλήρωτη εργασία, η καθιέρωση της Κυριακάτικης εργασίας, η ανεξέλεγκτη τηλεργασία, γίνονται καθεστώς.
  • Οι άνεργοι, μακροχρόνιοι ή μη, είναι ουσιαστικά χωρίς στήριξη και ενώ δίνει «δωράκια» στους εργοδότες την ίδια ώρα ξεδιάντροπα δηλώνουν ότι 350.000 άνεργοι κάνουν «μαύρη» εργασία και τους αφήνουν εκτός ενίσχυσης!
  • Σε πολλούς εργασιακούς χώρους δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δεν διασφαλίζεται η υγεία και το δικαίωμα των εργαζομένων σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
  • Χρειάζεται διαρκής αγώνας και διεκδίκηση για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, γιατί χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα περίθαλψης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί καμιά πανδημία.
  • Χρειάζεται να «κλείνουμε τα αυτιά» στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και αποχαύνωσης, να προφυλαχτούμε από τον οχετό τις κατευθυνόμενης πληροφόρησης των χρυσοπληρωμένων καναλιών, εφημερίδων, μεγάλο-δημοσιογράφων και να ψάχνουμε την έγκυρη πληροφόρηση.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, που πλήρωσε βαρύτατα τα 10ετή μνημόνια, αρκετά έδωσαν μέχρι τώρα. Καιρός να δώσουν και αυτοί που προκάλεσαν την κρίση και όσοι επωφελήθηκαν και επωφελούνται και σήμερα, κερδίζοντας από τον ανθρώπινο πόνο τον φόβο, αλλά και τον θάνατο.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *