Για να δούμε άσπρη μέρα δεν χρειάζεται Λευκή Νύχτα. Χρειάζεται αλλαγή πορείας.

Μπορεί η Λευκή Νύχτα του 2013 να έφερε έσοδα στα ταμεία των μαγαζιών και να εντυπωσίασε με τις μαζικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όμως μέσα σε ένα (;) χρόνο έκλεισαν 300 μαγαζιά, και αυτό είναι πολύ σκληρό δεδομένο για να το ξεπεράσουμε.

Γιατί ακόμη κι αν μία φορά το χρόνο ο κόσμος πλημμυρίζει τους δρόμους (και λιγότερο) τα τοπικά καταστήματα, τις υπόλοιπες 364 μέρες τα πολυκαταστήματα σαν το Jumbo με εργαζόμενους των 300 ευρώ και ανελέητο ανταγωνισμό τιμών, οδηγούν σε θάνατο την τοπική αγορά και σε ασφυξία τον εμπορικό κόσμο.

Και ακόμη και αν για τους καταναλωτές είναι ευχάριστη η εικόνα βραδινών πλημμυρισμένων δρόμων, αυτό που λείπει για να ψωνίσουμε δεν είναι ο χρόνος, αλλά το χρήμα.

Τι κρατάμε και τι πετάμε από τη Λευκή Νύχτα;

Κρατάμε:

  1. Την υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να ενισχύει με κάθε τρόπο τα τοπικά καταστήματα και την τοπική αγορά, δίνοντας χέρι βοήθειας απέναντι στην καταστροφή του εμπορικού κόσμου που έχει φέρει η κρίση, η μνημονιακή πολιτική και η χρεοκοπία της χώρας.
  2. Την ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων να βγουν και να διασκεδάσουν σε μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χωρίς αντίτιμο, ελεύθερα και ανοικτά. Ξεχνώντας έστω και για λίγο την οικονομική καταστροφή και τον κοινωνικό μεσαίωνα που ζει η Ελλάδα.

Πετάμε:

  1. Τη μετατροπή της Λευκής Νύχτας σε Δούρειο Ίππο για να ανοίξουν τα μαγαζιά τις Κυριακές, βάζοντας οριστική ταφόπλακα σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ευνοώντας τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα.
  2. Την εφαρμογή ωραρίων, μεροκάματων και συνθηκών εργασίας πέρα από κάθε προστασία και όριο για όσους ακόμη έχουν την τύχη να εργάζονται.
  3. Τον υφυπουργό Ανάπτυξης και αυτούς που τον κάλεσαν, που δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για την «ανάγκη να είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές».
  4. Την πάγια πολιτική της Δημοτικής Αρχής να δουλεύει μόνο για το κέντρο της πόλης και τα λίγα οικοδομικά τετράγωνα της βιτρίνας του Δήμου, ενώ όλες οι υπόλοιπες συνοικίες παραμένουν στο έλεος του Θεού, καθώς σε ορισμένες από αυτές λείπουν ακόμη και οι στοιχειώδεις υποδομές (πχ πεζοδρόμια – ας μη μιλήσουμε για συγκοινωνίες ή άλλα κίνητρα).
  5. Τις τεράστιου κόστους πολιτιστικές εκδηλώσεις –που τελικά δεν καλύπτονται από τα ΕΣΠΑ αλλά από τον ίδιο το Δήμο, ειδικά όταν υπάρχει συστηματική άρνηση έγκρισης κονδυλίων για πραγματική και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.

Απαιτούμε:

  1. Την πραγματική στήριξη του Δήμου στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής μας. Αυτό περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών των εμπορικών καταστημάτων, με παράλληλη αύξηση τελών σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και βεβαίως τα πολυκαταστήματα.
  2. Πολλαπλές διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, ειδικά τους θερινούς μήνες, σε όλες τις πλατείες και τις τοπικές αγορές του Δήμου μας, σε απογευματινές ώρες λειτουργίας, ανοικτές και ελεύθερες.
  3. Τη συστηματική στήριξη της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας που μπορεί να παράξει πολλαπλάσιο έργο με υποπολλαπλάσιο κόστος.
  4. Την προστασία των εμποροϋπαλλήλων από κάθε απόπειρα απλήρωτης εργασίας ή υπερωρίας και ελαστικοποίησης των όρων εργασίας.

[divider]Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Αριστερού Σχήματος
μοιράστηκε στις γειτονιές και στο κέντρο της πόλης μας
την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014.