Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (11/12/2020) , με τηλεδιάσκεψη

Θέματα: Έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Ιλίου για το 2021 και έγκριση του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης για το 2021

Καταψηφίσαμε και τα δύο παραπάνω θέματα.

Τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Πάνου Κουτσιανά και Γιώργου Χρόνη της Δημοτικής Κίνησης «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ».

Πρώτη τοποθέτηση:

Θα ήμασταν εκτός τόπου και χρόνου, αν στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ιλίου δεν ξεκινούσαμε από το τι γίνεται έξω από τον Δήμο Ιλίου. Με την ψήφιση του Κλεισθένη η Αυτοδιοίκηση ενσωματώνεται πλήρως στη μεταμνημοανιακή πραγματικότητα. Αφοπλίζεται η διεκδικητικότητα των παρακρατηθέντων πόρων από την Κεντρική Εξουσία και ωθούνται οι ΟΤΑ και θεσμικά να δράσουν επιχειρηματικά με σύσταση αναπτυξιακών Ανώνυμων Εταιρειών για τη «προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης» (Άρθ 182 παρ. α σημ2 Ν.4555/2018). Συμπερασματικά θέλουν Δημάρχους – Διευθυντικά Στελέχη, Δημοτικά Συμβούλια – πρωτοκολλητές αποφάσεων, χωρίς πολιτικό λόγο και ρόλο και Δήμο φορομπηχτικό μηχανισμό.

Καταψηφίζουμε το προϋπολογισμό που εισηγείται η Δημοτική Αρχή γιατί είναι:

Α) Άδικος και Αντιλαϊκός γιατί διατηρεί και ενισχύει την έννοια της ανταποδοτικότητας. Δεν υπήρξε γενναία αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας και μέτρων ανακούφισης για τους δραστικά πληττόμενους όχι μόνο από την οικονομική-πολιτική κρίση αλλά και από την υγειονομική κρίση και πανδημία. Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να καταρτά ένα προϋπολογισμό με βάση τον περσινό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τον οδοστρωτήρα της πανδημίας:

  1. ενσωματωμένη στο ασφυκτικό πλαίσιο σύνταξης του προϋπολογισμού, αρνήθηκε την κοστολογημένη πρότασή μας για μείωση 10% των ανταποδοτικών τελών για όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις και 5% για τις κατοικίες ως έμπρακτο μέτρο ανακούφισης.
  2. Διατηρεί και ενισχύει τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενισχύοντας τα ψηφοθηρικά κριτήρια ένταξης.
  3. Επιλέγει τα κονδύλια για τα έξοδα λειτουργίας συσσιτίων να είναι συνεχώς μειωμένα. Πιο συγκεκριμένα
2018 2019 2020 2021
892.000,00 € 712.000,00 € 567.000,00 € 550.000,00 €
38,34% 22,75% 3,00%

 

  1. Αρνήθηκε να καλύψει με τεστ τουλάχιστον τις ευπαθείς ομάδες. Αρκέστηκε να δαπανήσει 25.000€ για μοριακούς ελέγχους Covid19 και 28.000€ για ανακαίνιση του 4ου ορόφου του Δημαρχιακού Μεγάρου!

Β)  Μη συμμετοχικός. Όχι με την έννοια των λαϊκών θεσμών που υποστηρίζουμε εμείς αλλά ακόμα και  με την έννοια της διαβούλευσης που υποστηρίζετε εσείς, σύμφωνα με τον Καλλικράτη όπου ακριβώς τα ίδια σε επίπεδο κατάρτισης προϋπολογισμού προβλέπει και ο Κλεισθένης. Επί 10 χρόνια δεν λήφθηκε στην ουσία η γνώμη των πολιτών, των κοινωνικών φορέων, των συλλόγων. Ποιος νόμος εμπόδισε αυτό να το κάνει η Δημοτική Αρχή; Ποιο παρατηρητήριο σας έβαλε φρένο; Ποιο μνημόνιο; Κανένας Νόμος. Η άρνηση σας αποκαλύπτει στοιχεία  καθεστωτικής και αλαζονικής αντίληψης.

Επιπλέον: Με βάση τον Ν.4368/2016 ενώ προβλέπεται η απαλλαγή & μείωση των Δημοτικών τελών, τα κριτήρια ένταξης μετατρέπονται σε κριτήρια αποκλεισμού, για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες). Σε μία πόλη άνω των 130.000 κατοίκων με χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας, με εκατοντάδες πολύτεκνους και συμπολίτες μας ΑμεΑ, υποβλήθησαν το 2019 μόνο 710 αιτήσεις εκ των οποίων μόνο 429 έχουν ενταχθεί στα κριτήρια που ορίζει η Δημοτική Αρχή. Να θυμίσουμε ότι το 2018 είχαν ενταχθεί 412. Δηλαδή μέσα σε 1 έτος μόνο 17 εντάχθηκαν επιπλέον. Αυτό κάτι σημαίνει: ή το βιοτικό επίπεδο της χώρας και επομένως και του Δήμου μας βελτιώνεται ή τα κριτήρια ένταξης μετασχηματίζονται σε  κριτήρια αποκλεισμού!

Ενδεικτικά κάποια από τα  προαπαιτούμενα κριτήρια: α) το ακίνητο να μην ξεπερνά τα 70 m2 και τα 80m2 για τους πολύτεκνους!! β) Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 6.000€!! Να θυμίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή,  αρνήθηκε τη πρότασή μας για αύξηση από  70m2 σε 100m2 για τους μακροχρόνια άνεργους και σε 120m2 για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους. Ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος ομολόγησε ότι πολλοί συμπολίτες μας φθάνουν να υποβάλουν την αίτηση αλλά όταν μαθαίνουν ποια είναι τα κριτήρια ένταξης τότε αποχωρούν χωρίς να καταθέσουν την αίτηση. Και αναρωτιόμαστε: Αν αυτά θεωρείτε ότι είναι κριτήρια ένταξης τότε τα κριτήρια αποκλεισμού ποια είναι;

Δεύτερη τοποθέτηση:

Για να κρίνεις έναν προϋπολογισμό, ο καθένας μας έχει διαφορετικές αφετηρίες. Εμείς ως δημοτική κίνηση προτάσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη. Έχουμε παρατηρήσει 10 χρόνια τώρα που βρισκόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο, ότι οι προϋπολογισμοί σας στοχεύουν σε έργα βιτρίνας χωρίς ουσία και όχι σε έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

Όλα αυτά τα χρόνια σας μεταφέρουμε προβλήματα που δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας, αλλά είναι απόψεις και προτάσεις δημοτών με τους οποίους συζητούμε. Ποια είναι η μόνιμη απάντησή σας; Ότι τα ζητήματα αυτά είναι αρμοδιότητα της πολιτείας και της περιφέρειας και όχι δική σας. Και έτσι ενώ έχετε τα χρήματα και το αποθεματικό για να τα λύσετε, στρίβετε δια του αρραβώνος, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του λαού μας.

Δεν είναι τιμητικό να αφήνεις τους μαθητές χωρίς θέρμανση, χωρίς τουαλέτες που να πληρούν τους όρους υγιεινής, χωρίς προαύλιους χώρους που να πληρούν τους όρους ασφαλείας, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό καθαριότητας και ειδικά σε περίοδο πανδημίας, με καυστήρες θέρμανσης που χρήζουν αλλαγής, χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση πυρασφάλειας σε καμιά σχολική μονάδα.

Για να δείξετε όμως ότι δήθεν ενδιαφέρεστε για τα σχολεία, είχατε ως σημαία αρκετά χρόνια ότι θα χτίσετε με δικά σας έξοδα κτίριο για να στεγαστεί το 8ο γυμνάσιο Ιλίου, ενώ ξέρατε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και λέγατε ότι εσείς θέλετε και μπορείτε, αλλά οι κακές κυβερνήσεις δε σας αφήνουν, όπως δε σας άφησαν να φτιάξετε δημοτικό κολυμβητήριο, όπως δε σας έδωσαν τη διαχείριση του πάρκου ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.

Για να φανεί όμως καλύτερα η υποκρισία σας, όταν σας προτείναμε τα 2.000.000 ευρώ που είχατε προϋπολογίσει για την ανέγερση του σχολικού κτιρίου, να τα διαθέσετε για τις ανάγκες όλων των σχολικών κτιρίων του δήμου μας, αφού το σχολείο δε θα χτιζόταν, όχι μόνο στρίψατε δια του αρραβώνος, αλλά μας κατηγορήσατε για συντεχνία.

Επίσης, αυτούς τους οποίους κατηγορείτε-ίσως να έχετε και δίκιο-ότι δε σας αφήνουν να μεγαλουργήσετε, τους έχετε κατά καιρούς προσκεκλημένους σε φιέστες και σε λευκές νύχτες σαν να μην τρέχει τίποτα.

Θα περιμέναμε σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός έχει απλώσει παντού τα πλοκάμια του, ο προϋπολογισμός σας να ήταν στοχευμένος προς την κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δε μεριμνείτε να υπάρχουν σε κάθε σχολείο 2 καθαρίστριες, σε κάθε νηπιαγωγείο μία καθαρίστρια, να γίνονται τεστ ανίχνευσης του ιού, όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, να έχει κάθε σχολείο τον δικό του σχολικό τροχονόμο, αλλά τους μετακινείτε από το ένα σχολείο στο άλλο.

Για αυτούς τους λόγους, αλλά και για όσους αναφέρθηκαν στην πρώτη τοποθέτησή μας δε θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό σας για μια ακόμη φορά.

Και κάτι για τον κύριο δήμαρχο που αναφέρθηκε στην καλή επαφή που είχε για το θέμα του ΜΕΤΡΟ με τον αρμόδιο υπουργό. Του θυμίζουμε ότι καλή επαφή είχε και με τον αρμόδιο υπουργό για το θέμα του πάρκου και είδατε την κατάληξη. Καλός είναι ο διάλογος, αλλά χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για να διεκδικήσεις αυτά που σου αναλογούν.

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της σύντομης δεύτερης τοποθέτησής μας υπήρξαν συνεχείς διακοπές από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου με πρόσχημα τον χρόνο. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και έτσι υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες μας για τη στάση του αυτή που προσβάλλει τον θεσμό της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Προς έκπληξή μας ενεπλάκη στο θέμα και ο κύριος δήμαρχος με μειωτικούς χαρακτηρισμούς προς τον δημοτικό μας σύμβουλο Γιώργο Χρόνη κατηγορώντας τον ότι κινείται αντιδημοκρατικά και με απαράδεκτο τρόπο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα κατηγόρησε τον επικεφαλής της παράταξής μας ότι γίνεται με τη δική του προτροπή.

Ο δημοτικός μας σύμβουλος Γιώργος Χρόνης ζητούσε επανειλημμένα τον λόγο επί προσωπικού για αρκετή ώρα κάτι που δε γινόταν δεκτό από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Υποχώρησε μόνο, όταν ο σύμβουλός μας απείλησε, ότι αν δεν του δοθεί ο λόγος για να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του, θα κινείτο με διαφορετικό τρόπο μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας μας.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Χρόνη επί προσωπικού:

«Δεν είναι η πρώτη η φορά που ο δήμαρχος αναφέρεται μειωτικά για μένα. Το έχει ξανακάνει και στο παρελθόν. Στη συνέχεια βέβαια αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω. Υπάρχουν και τα σχετικά βίντεο. Αντιδημοκρατική δεν είναι η κριτική στον πρόεδρο του συμβουλίου, αλλά η επιλεκτική φίμωση των εκλεγμένων αιρετών του δημοτικού συμβουλίου που το κάνει συνεχώς ο πρόεδρος.

Όσο για τους μειωτικούς σας χαρακτηρισμούς, κύριε δήμαρχε, για εμένα αποτελούν παράσημο. Ο κόσμος, όσο ακούει τέτοιους χαρακτηρισμούς από εσάς για το άτομό μου, να ξέρει ότι κάνω σωστά τη δουλειά μου. Να ανησυχεί, όταν θα ακούσει για μένα καλά λόγια από εσάς.

Ο κόσμος μας ακούει και μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.»

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *