Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δυτικού Μετώπου στο Δημαρχείο Ιλίου την Τρίτη 12/11/2019, με θέμα την παρουσίαση των θέσεων του μετώπου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Το Δυτικό Μέτωπο επέμεινε στο άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και στις επείγουσες δράσεις και υποδομές, που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή και ανάκτηση υλικών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρουσίασης των θέσεων του Δυτικού Μετώπου κρίθηκε επιβεβλημένη για τρεις λόγους:

Επειδή η –υποτιθέμενη- συνειδητοποίηση της κατάστασης κρίσης, δε συνοδεύεται από αντίστοιχες δράσεις. Εξακολουθεί να κυριαρχεί ο εφησυχασμός, η αναβλητικότητα και η απουσία συγκεκριμένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.

Επειδή κυριαρχεί η διατύπωση γενικών αρχών, η γενικολογία και η αοριστία. Κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να περιγράψει με απλό και κατανοητό τρόπο αυτό που διακηρύσσει.

Επειδή και τα κινήματα πρέπει –κάποτε- να εκφραστούν ενιαία και επιθετικά, ανακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και αφήνοντας πίσω την ηττοπάθεια, τα φοβικά σύνδρομα και τη λογική της ανάθεσης του μέλλοντός μας στο κράτος και στα οικονομικά συμφέροντα.

Το ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ συμμετέχει στο Δυτικό Μέτωπο θεωρώντας ότι η πληγή του ΧΥΤΑ Φυλής πρέπει επιτέλους να κλείσει. Η Δυτική Αθήνα έχει πληρώσει επί δεκαετίες βαρύ φορτίο με τίμημα το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών της, υποδεχόμενη σχεδόν το σύνολο των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου. Η πρόταση της αποκεντρωμένης δημόσιας διαχείρισης βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την καύση και την ιδιωτικοποίηση, με φαραωνικές εγκαταστάσεις και συγκεντρωτικούς σχεδιασμούς, με τη διαιώνιση του ΧΥΤΑ Φυλής και τις διαρκείς επεκτάσεις του.

Στην εκδήλωση του Δυτικού Μετώπου παρουσιάστηκε η ανακοίνωση των επτά δημάρχων της Δυτικής Αθήνας. Η ανακοίνωση αυτή ήταν αποτέλεσμα του διαδημοτικού συντονισμού που οργανώθηκε από τη δημοτική αρχή της Πετρούπολης με την παρουσία των δημάρχων και των φορέων της περιοχής.

Ο Πάνος Κουτσιανάς εκ μέρους του ασυμβίβαστου ΙΛΙΟΥ χαρακτήρισε καταρχήν θετικό πρώτο βήμα τη συγκεκριμένη διαδημοτική πρωτοβουλία των επτά δημάρχων, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμη η συνέχεια με την απεύθυνση και την κινητοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων δημοτών της Δυτικής Αθήνας.

Υπογράμμισε επίσης την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης σε επίπεδο δήμων, ώστε να είναι δυνατόν να υποστηριχτεί η αποκεντρωμένη διαχείριση.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *