Ομιλία του Πάνου Κουτσιανά στη συγκέντρωση του ΑΣΙ στις 11/4/2014

Καλησπέρα φίλες & φίλοι – συμπολίτες & συμπολίτισσες,

Εκ μέρους του ΑΣΙ σας καλωσορίζουμε στην ανοικτή συγκέντρωσή μας.

Είμαστε εδώ παλιοί και νέοι φίλοι και συναγωνιστές, που συναντηθήκαμε στους δρόμους και στις γειτονιές της πόλης μας, διεκδικώντας λύσεις σε βασικά μας προβλήματα.

Συναντηθήκαμε μετά από μεγάλες και μικρές μάχες που δώσαμε ενάντια στα μνημόνια και στην ανεργία, ενάντια στα χαράτσια και στην αδικία, ενάντια στις κεραίες που σκορπίζουν ακτινοβολία σε σπίτια και σχολεία, ενάντια στις συγχωνεύσεις τάξεων και σχολείων, ενάντια στο κλείσιμο των κοινωνικών και δημόσιων υπηρεσιών στην πόλη μας.

Συναντηθήκαμε παλιοί και νέοι γνώριμοι, γιατί τολμήσαμε να ζητήσουμε ένα Δήμο και μια Δημοτική Αρχή που δεν θα αδιαφορεί, δεν θα το παίζει Πόντιος Πιλάτος, θα είναι στο πλάι των κατοίκων και κάθε αγώνα τους, δεν θα είναι μαζί με την κυβέρνηση ενάντια στο λαό, αλλά μαζί με το λαό ενάντια στην κυβέρνηση.

Συναντηθήκαμε όσοι πιστεύουμε ότι το να έχεις ένα Δήμο δίπλα σου, μαζί σου, οργανωτή και κέντρο των διεκδικήσεών σου, δεν είναι ουτοπία.

Συναντηθήκαμε όσοι πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ένα Δήμο και ένα Δήμαρχο που να δείχνει μηδενικό σεβασμό στη μνημονιακή νομιμότητα και άπειρο σεβασμό στους πολίτες που ορκίστηκε να υπηρετεί.

Γιατί δυστυχώς δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο σημερινός δήμαρχος έβαλε πρόσφατα το προσωπείο του αυτοδιοικητικού, αλλά ήταν ο εκλεκτός του Παπανδρέου και του Βενιζέλου, που μαζί με τον Σαμαρά χρεοκόπησαν τη χώρα και πτώχευσαν το λαό της.

Συναντηθήκαμε εδώ, παλιοί και γνώριμοι του ΑΣΙ με καθαρή τη συνείδησή μας. Αντισταθήκαμε στο τοπικό καθεστώς του ΠΑΣΟΚ, της τοπικής Δεξιάς, και τμήματος της Αριστεράς. Προτείναμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο εφικτές λύσεις και πρωτοβουλίες που θα ελάφρυναν τον πόνο και τις δυσκολίες που περνά ο δημότης. Μιλήσαμε για τον Καλλικράτη και τα μνημόνια, και για αυτό το λόγο, αναδειχθήκαμε σε βασικό αντίπαλο της Δημοτικής Αρχής. Δεν μας απασχόλησαν μόνο όσα μπορεί να κάνει η Δημοτική Αρχή με τη στενή έννοια. Μας απασχόλησαν όσα μπορεί να κάνει η Δημοτική Αρχή, αν θέλει να υπηρετεί τον απλό κόσμο, τον εργαζόμενο λαό.

Σήμερα η μάχη που δίνουμε δεν είναι μια από τα ίδια. Είμαστε η μοναδική δημοτική κίνηση που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών του Ιλίου και δεν ιδρύθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ούτε λειτουργεί λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Ήμασταν διαρκώς παρόντες, με λάθη και αδυναμίες, αλλά ήμασταν παρόντες σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα των συμπολιτών μας, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα για την κοινωνική επιβίωση και την αλληλεγγύη, σε κάθε αγώνα ενάντια στα ανθρωποκτόνα μνημόνια και στις εξοντωτικές πολιτικές κυβερνήσεων, ΕΕ, τρόικας.

Για αυτό το λόγο μπορούμε σήμερα να στεκόμαστε απέναντί σας και να λέμε ότι το μοναδικό πράγμα που υποσχόμαστε είναι να έχουμε ένα Δήμο και μια Δημοτική Αρχή στο πλάι και δίπλα στον πολίτη.

Φίλες & φίλοι – συμπολίτες & συμπολίτισσες,

Εχθές  βγήκαμε στις αγορές και σήμερα η Μέρκελ πέρα από το να συμβάλει στην επικοινωνιακή προβολή Σαμαρά-Βενιζέλου ήρθε να βάλει μπροστά νέες business στο χώρο της αυτοδιοίκησης!  35 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές ήρθε για να προωθήσει τα γερμανικά συμφέροντα ειδικότερα στο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, και όχι μόνο! Το Βερολίνο και οι Βρυξέλες  θέλουν να καταγράψουν την περιουσία κάθε δήμου, ακόμη και το τι θα μπορούσε να αποτελέσει περιουσιακό στοιχείο. Δηλαδή, φυσικό πλούτο που παραμένει στην ελεύθερη χρήση των πολιτών και χαρακτηρίζεται εμπορικά ανεκμετάλλευτο, όπως πχ τα πάρκα, οι ελεύθεροι χώροι! Έρχονται λοιπόν πάνω στο κουφάρι μιας χώρας για να αρπάξουν σαν τα κοράκια, ό,τι μπορούν κι όσο προλαβαίνουν βαθαίνοντας την εξαθλίωση, από τη μια μεριά της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζομένων και ανέργων, και από την άλλη, ενισχύοντας το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο!

Αυτή όμως, η προώθηση των γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων πως γίνεται στη πράξη;  Απαντάμε: Μέσω των δημάρχων!

Κάποιοι Δήμαρχοι συνεργάζονται απευθείας με τους Γερμανούς και δεν το κρύβουν: Πριν 3 μήνες είχαν καλέσει 74 Δημάρχους για να τους κάνουν πλασιέ των γερμανικών συμφερόντων!  Οι Δήμαρχοι Πάτρας – Θεσσαλονίκης – Αμαρουσίου – Κηφισιάς είναι κάποιοι από αυτούς…

Κάποιοι  άλλοι Δήμαρχοι κρατάνε μυστικό της συμμετοχής τους, ενώ άλλοι, όπως ο σημερινός Δήμαρχος Ιλίου ο κ. Ζενέτος  στρώνουν ήδη το χαλί δίνοντας τομείς της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία! Αυτό ψηφίστηκε σε Δημοτικό Συμβούλιο πριν από 15 ημέρες!

Το πρόσχημα του ήταν ότι «θέλω αλλά δεν μπορώ». Μιλιά όμως δεν βγάζει για το σχέδιο που συντελείται και είναι έτοιμο προς υλοποίηση μέσα στο 2014! Το ξεπούλημα δηλαδή, της υπηρεσίας της αποκομιδής απορριμμάτων προς όφελος γερμανικών πολυεθνικών αλλά και προς όφελος του εθνικού μας, εργολάβου και μεγαλοκαναλάρχη! Μιας υπηρεσίας που έως τώρα δεν είχε επιβαρύνει ούτε μισό ευρώ το κρατικό προϋπολογισμό. Οι συνέπειες θα είναι άμεσες: α) αύξηση των δημοτικών τελών των Δήμων, β) σημαντικά προβλήματα στη καθαριότητα με απειλή την ίδια την υγεία των πολιτών!

Φίλες και Φίλοι,

Ζούμε σε βουβές εκλογές όπου έχει χαθεί η αξιοπιστία, όπου κυριαρχεί η αμηχανία και η κατάθλιψη Ζούμε σε εκλογές σιχτιρίσματος και ανοιχτής παλάμης. Δικαιολογημένο αυτό;

Απόλυτα απαντάμε εμείς.

Ζούμε όμως και σε εκλογές αποχής ή άκυρου. Δικαιολογημένο και αυτό;

Με το άκυρο ή αποχή λέμε εμείς ότι δεν καταδεικνύονται αυτοί που ευθύνονται. Δεν τους τιμωρούμε. Άθελα μας τους δίνουμε συχωροχάρτι. Η απόχή για αυτούς εκλαμβάνεται ως ανοχή! Το μήνυμα που θα βγει από την κάλπη πρέπει να είναι καθαρό, δυνατό, αλλά και θετικό. Να δίνει πρόταση, να δίνει προοπτική.

Από την επόμενη ημέρα των εκλογών μας περιμένουν νέα μνημόνια, περισσότερα μέτρα, θα υποθηκεύσουν το μέλλον μας, θα αρχίσουν να ξεπουλούν και την ίδια γη που πατάμε! Έτσι αντί για Πάρκο Τρίτση θα έχουμε το Πάρκο Λάτση.

Καλούμε λοιπόν τη νεολαία, τον κόσμο της δουλειάς, της ανεργίας, καλούμε όσους και όσες πλήττονται από τη πολιτική του μνημονίου να συσπειρωθούμε ενάντια σε αυτούς που μας αφαιρούν την ελπίδα, ενάντια σε αυτούς που μας μαυρίζουν καθημερινά τις ψυχές μας.

Να τους στείλουμε το μήνυμα της τιμωρίας και ταυτόχρονα και της αλλαγής.

Επειδή όμως δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε γενικόλογες διαπιστώσεις,

Φίλοι και φίλες – Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, σήμερα, 35 ημέρες πριν τη μάχη των δημοτικών εκλογών τι διακυβεύεται;

  • Θέλουμε Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους που θα φθάνουν μέχρι εκεί που τους προστάζει το Μνημόνιο, ή Δήμαρχο & Δημοτικούς Συμβούλους που θα υπερβαίνουν τη τυπική μνημονιακή νομιμότητα;
  • Θέλουμε όσους μέχρι εχθές υπηρετούσαν το Σαμαρά, το Βενιζέλο και τον Κουβέλη, που κατέστρεψαν τη χώρα μας, σήμερα να δηλώνουν αναρμόδιοι και ανεξάρτητοι ή θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που να είναι αλληλέγγυα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας;
  • Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που να κόβει μόνο κορδέλες ή να είναι και στα δύσκολα;
  • Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που να λέει «θέλω αλλά δεν μπορώ» ή μια Δημοτική Αρχή που θα δείχνει μηδενική ανοχή στην κυβέρνηση αλλά άπειρο σεβασμό στους πολίτες;

Φίλες & Φίλοι,

Το Δημοτικό μας πρόγραμμα είναι διαφορετικό από αυτό του κ. Ζενέτου. Και είναι διαφορετικό γιατί το, δικό μας πρόγραμμα ξεκινάει από τον άνθρωπο και τελειώνει στον άνθρωπο. Σε αντίθεση με το δικό του, που ξεκινάει από την οικονομία της αγοράς και τελειώνει σε 2-3, ντόπια οικογενειακά επιχειρηματικά τζάκια, που στήριζαν και στηρίζουν το τριακονταετές καθεστώς!

Επιτρέψτε μου να πω τι θα κάναμε αν εμείς ήμασταν στη Διοίκηση του Δήμου την επομένη  των Δημοτικών εκλογών. Κρίνετε μόνοι σας, αν αυτά τα 10 + 1 μέτρα που θα πω είναι ουτοπικά και ανεφάρμοστα:

  1. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα! Οι υπηρεσίες του Δήμου στις ανάγκες των πολιτών.
  2. Στέγαση για όλους! Τα δημοτικά ακίνητα κτίρια να αξιοποιηθούν ώστε να στεγάσουν συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη.
  3. Πρόγραμμα αξιοπρεπής σίτισης για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει μέσω των διαφημίσεων που κάνει η  Δημοτική Αρχή ότι υπάρχει κοινωνικό παντοπωλείο, δεν γνωρίζει όμως πόσους εξυπηρετεί αλλά πολύ περισσότερο πόσους αποκλείει από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη λόγω των περιοριστικών κριτηρίων.
  4. Δεν θα επέτρεπε κανένα πλειστηριασμό σπιτιού λόγω χρεών!
  5. Αξιοποίηση δημοτικών (και μη δημοτικών) εκτάσεων γης προς καλλιέργεια για κάλυψη της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης, με διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.
  6. Δεκατιανό για όλους τους μαθητές και κατάργηση των τροφείων.
  7. Μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 10% που ισοδυναμεί με 649.000€. Αυτό το ποσό μπορεί να αντληθεί από: α) 300.000€ από το αποθεματικό, β) 200.000€ από τη μείωση του όγκου απορριμμάτων που αποδίδει ο Δήμος, γ) 150.000€ από την αύξηση των δημοτικών τελών στις τράπεζες και τα supermarket, την επιβολή τελών κοινόχρηστου χώρου εδάφους και υπεδάφους σε ΔΕΗ και ΟΤΕ.
  8. Εφαρμογή κλιμακωτών δημοτικών τελών ώστε να πληρώσουν τη κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν και σε τοπικό επίπεδο. Πολλαπλασιασμό των δημοτικών τελών σε τράπεζες supermarket, επιπλέον μείωση 25% στις τοπκές συνοικιακές-οικογενειακές επιχειρήσεις.
  9. Με ιεράρχηση την διεκδίκηση και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, θα δημιουργούσαμε παράλληλα κοινωνικά ιατρεία για τη βασική κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγείας, με προτεραιότητα τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
  10. Αποκαθήλωση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (νόμιμων ή παράνομων) που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από σχολειά και βρεφονηπιακούς σταθμούς, βασιζόμενοι στο προηγούμενο Νόμο 3481/2006 αλλά και στο άρθρο 102 του Συντάγματος που έχει τσαλαπατηθεί από αυτούς που το ψήφισαν.
  11. Τελευταίο στη σειρά αλλά πρώτο στην ιεράρχηση είναι η λειτουργία λαϊκών θεσμών! Να ανακτηθεί η έννοια της λαϊκής αυτοδιοίκησης! Συνοικιακές Λαϊκές Συνελεύσεις ανά γειτονιά με μαζική συμμετοχή. Από τη σύνταξη του προϋπολογισμού έως και την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου. Ο ρόλος τους θα είναι αποφασιστικός και όχι συμβουλευτικός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύεται να υλοποιήσει τις αποφάσεις των λαϊκών συνοικιακών συνελεύσεων. Σε αντίθετη περίπτωση εφαρμόζεται η ανακλητότητα των Δημοτικών Συμβούλων που δεν την υλοποιούν. Άλλωστε από τον ίδιο τον κανονισμό οι ψηφοφορίες είναι και πρέπει να είναι ονομαστικές!

Αυτά τα μέτρα σας φαίνονται ανεφάρμοστα, ουτοπικά; Χρειάζονται αποθεματικό;

Δεν υποσχόμαστε να φέρουμε το ΜΕΤΡΟ που το έχει υποσχεθεί ο κ. Ζενέτος από το 2006, όταν ο προκάτοχος του βέβαια το είχε αρνηθεί. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά με όμορφες και ταυτόχρονα κούφιες φράσεις όπως «αλλάζουμε σελίδα» ή «δίνουμε πλεόνασμα στις ζωές μας».

Εμείς δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια!

Είναι πεποίθηση μας ότι τα παραπάνω μέτρα υλοποιούνται με μια Δημοτική Αρχή:

  • Που θα έχει στόχο την ενότητα του λαού πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα επιβίωσης και δημοκρατίας.
  • Που δεν θα υπηρετεί και τους 2 αφεντάδες. Πότε με τους κυβερνώντες και τους τροϊκανούς και πότε με τους πολίτες.
  • Που δεν θα ετεροκαθορίζεται από κανένα κόμμα, από καμιά κυβέρνηση είτε τη σημερινή είτε την αυριανή.
  • Που θα είχε ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη επιτροπών κατοίκων ανά γειτονιά, όπου θα οργανώνεται η αντίσταση και η αλληλεγγύη. Που θα στηρίζει και στηρίζεται στο νεολαίο, στον ηλικιωμένο, στον άνεργο, στο καθένα από εμάς!

Πέρα από τα άμεσα μέτρα ανακούφισης το Α.Σ.Ι. έχει δημοτικό πρόγραμμα και θέσεις πάνω σε μια σειρά  τομείς.

Το βασικό σε ένα πρόγραμμα είναι ο διεκδικητικός του χαρακτήρας. Αν αναδεικνύεται η συμμετοχή, η αντίσταση, η αλληλεγγύη και όχι η ανάθεση.

Ενδεικτικά:

Α) Για τους ελεύθερους χώρους & το πράσινο:

Η αντίληψη του προγράμματός μας είναι οι ελεύθεροι χώροι να εξυπηρετούν την ποιότητα ζωής και όσο είναι δυνατόν, τις βασικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Πρώτη βασική ανάγκη σήμερα, είναι η  αξιοποιήση δημοτικών εκτάσεων (και μη) για καλλιέργεια, ώστε να καλύπτονται περισσότερες οικογένειες που έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Και στο Ίλιον είναι πολλές!

Στο Δήμο μας έχουμε τη τύχη να διαθέτουμε ένα στολίδι! Το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Η απαξίωση και η αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του σχεδιάζεται εδώ και χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με τη συναίνεση και του Δήμου. Πώς;

  • Με τη καταπάτηση και δημιουργία πάρκιγκ.
  • Με το ευχαριστώ και δημοσίως πριν 4 χρόνια στον όμιλο ΛΑΤΣΗ επειδή εισέβαλε στο Πάρκο δίνοντας 750.000 € με πρόσχημα την περιβαλλοντική ευαισθησία του. Αλήθεια πιστεύει κανένας ότι υπάρχει σήμερα κάποιος που δίνει 750.000 € για τη ψυχή της μάνας του? Και ποιος είναι αυτός ο κάποιος: Μιλάμε για τον όμιλο ΛΑΤΣΗ που πέντε χιλιόμετρα πιο πέρα, το Θριάσιο Πεδίο, το έχει μετατρέψει σε κρανίου τόπο.
  • Και τώρα αιτείται ο Δήμαρχος να του παραχωρηθεί το Πάρκο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσε να το συντηρήσει για πάνω από ένα χρόνο, λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων. Αν αυτό δεν είναι τουλάχιστον μικροκομματική σκοπιμότητα, τότε τι είναι;

Για εμάς, για τις Δυνάμεις Αλλαγής με βασικό κορμό το ΑΣΙ δεν μπορεί να παραιτείσαι από τη βασική διεκδίκηση που είναι η μόνιμη και σταθερή κρατική χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, η μη εμπορευματοποίηση του μέσα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, η σύνδεση του Πάρκου με σχολέια όπου ο Δήμος να αναλάβει ανάλογα περιβαλλοντικά προγράμματα.

Β) Για τις αναπλάσεις ελεύθερων χώρων & πλατειών :

Για εμάς, για τις Δυνάμεις Αλλαγής η ανάπλαση ταυτίζεται με τη βελτίωση της επιβίωσης του πολίτη και όχι της κερδοφορίας του εργολάβου εις βάρος του πολίτη. Αλήθεια πόσοι ρωτήθηκαν για τη λεγόμενη ανάπλαση της πλατείας Ρίμινι και τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου; Ακόμη περισσότερο κατά πόσο δικαιολογείται το υπέρογκο ποσό του 1.500.000, προϋπολογισμού του; Και το κυριότερο: Ποιοι ερωτήθηκαν και ποιοι ωφελήθηκαν από αυτό το έργο;

Οι πολίτες πάντως του Ρίμινι, όχι! Επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο και στον Αγ. Νικόλα: Το πρώτο που κάναμε ήταν να ενημερώσουμε τους εμπόρους και την τοπική κοινωνία. Οι ίδιοι οι κάτοικοι φρέναραν τις διαδικασίες.

Οι πλατείες και οι πεζόδρομοι χρειάζεται να εξυπηρετούν τη διάβαση και τη ψυχαγωγία των πεζών, και όχι να αδυνατεί ένας συνάνθρωπός μας, με αναπηρικό καροτσάκι να διασχίσει τους πεζόδρομους από την πλατεία στο Άλσος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων. Την λελογισμένη όμως χρήση και όχι την αλόγιστη!

Γ) Για το κυκλοφοριακό:

Για εμάς  το κυκλοφοριακό σχεδιάζεται με γνώμονα αν θα αποθαρρύνουμε το πολίτη να πάρει το αυτοκίνητό του, και να τον ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσει μια τακτική δωρεάν δημοτική συγκοινωνία που να συνδέει και τις 8 συνοικίες του Δήμου με το κέντρο της πόλης, αλλά και μεταξύ τους, χωρίς να μετατρέψουμε άλλον έναν ελεύθερο χώρο ή πλατεία σε πάρκινγκ.

Και μη μου πείτε από πού θα βρεθούν τα λεφτά: Από το αποθεματικό, των 7,8 εκατομμυρίων €.

Δ) Για τη νεολαία:

Η νεολαία αποτελεί για τη δημοτική αρχή πελάτη και καταναλωτή. Ενώ στα προεκλογικά προγράμματα δεσμευόταν για πολιτιστικά στέκια-χώρους νεολαίας, σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα. Ξοδεύονται χρήματα κάθε χρόνο που προβάλλουν δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας με την απουσία των νέων. Πρόσφατο παράδειγμα: Ημέρες σταδιοδρομίας τη Δευτέρα – Συμμετοχή των ΚΑΠΗ! Το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας είναι ανενεργό.

Για εμάς, το ΑΣΙ, τη δύναμη αλλαγής,  η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί μόνο με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων με μπροστάρη την νεολαία του Ιλίου.

Η νεολαία στο Δήμο μας έχει ανάγκη από χώρους , έκφρασης –δημιουργίας –διαλόγου-ψυχαγωγίας , με εξασφαλισμένους πόρους από τον δήμο και την κεντρική εξουσία, που οργανώνει –σχεδιάζει και διαχειρίζεται η ίδια.

Νεολαιίστικα στέκια σε κάθε συνοικία διαχειριζόμενα από την ίδια την νεολαία σε συνεργασία με τους τοπικούς λαϊκούς θεσμούς εξουσίας.

Ε) Για την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό

Μια Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με συλλόγους γονέων – κηδεμόνων, εκπαιδευτικών αλλά και αθλητικών – πολιτιστικών συλλόγων δεν μπορεί παρά να διασφαλίζει:

Καμιά συγχώνευση-κατάργηση και σύμπτυξη σχολικών μονάδων. Συντονισμός  όλων των φορέων με το Δήμο, ώστε να διεκδικηθούν πάγια – αιτήματα και να παύσουν οι γονείς να βάζουν το χέρι στη τσέπη.

Να πάψουν ο αθλητισμός και ο πολιτισμός να έχουν την έννοια του εμπορεύματος, μέσω του ανταποδοτικού τους  χαρακτήρα.

Για εμάς, κύτταρο και  βάση του αθλητισμού και του πολιτισμού είναι πρώτα απ΄όλα οι ίδιες οι σχολικές μονάδες.

  1. Το σχολείο εκτός από τόπος μάθησης να γίνει χώρος πολιτισμού και άθλησης. Δημιουργούμε αίθουσες εκδηλώσεων και αθλητικές εγκαταστάσεις (όπου δεν υπάρχουν) μέσα στα σχολεία και τις παραχωρούμε τα απογεύματα στη γειτονιά και στους συλλόγους της.
  2. Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού. Διοργανώνουμε αθλητικές συναντήσεις μεταξύ των σχολείων (σχολικά πρωταθλήματα), αλλά και μεταξύ σχολείων και σωματείων με την παρουσία κοινού.
  3. Δημιουργούμε δωρεάν προγράμματα άθλησης για όλους που δεν κοστίζουν.

Η ανάπτυξη της ερασιτεχνικής μαζικής δημιουργίας θυσιάζεται στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού με ηχηρές εκδηλώσεις και Λευκές νύχτες. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις γίνονται ο λαγός για την πλήρη διάλυση εργασιακών σχέσεων, γίνονται ο Δούρειος ίππος για να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές, διαλύοντας τις μικρές – οικογενειακές επιχειρήσεις με σκοπό να παραμείνουν οι γνωστές αλυσίδες. Οι λεύκες νύχτες όμως δεν φέρνουν άσπρες μέρες! Δεν λύνουν αλλά πολύ περισσότερο δεν ανακουφίζουν την αγορά! Κατανοούμε την ανάγκη και τα προβλήματα της τοπικής αγοράς. Και όποιος πει ότι θα λύσει το πρόβλημα θα πει ψέματα. Αλλά μπορεί όμως σε μια μόνιμη βάση να ανακουφίσει την τοπική αγορά. Γιατί αλήθεια αρνήθηκε η Δημ Αρχή, τη πρόταση μας, για μείωση των τελών κατά 10% στο φετινό προϋπολογισμό για τις οικογενειακές επιχειρήσεις;

Γιατί λέμε να στηριχθούν-ψηφιστούν οι Δυνάμεις Αλλαγής με κορμό το ΑΣΙ, μαζικά και αποφασιστικά:

Γιατί πρώτα απ΄ όλα απέναντι στο «θέλω αλλά δεν μπορώ» του Δημάρχου, ότι εμείς «και θέλουμε και μπορούμε» είτε ως Δημοτική Αρχή είτε ως Αντιπολίτευση.  Λέμε περισσότερο, όμως,  ως Δημοτική Αρχή γιατί ως Αντιπολίτευση ήμασταν η μοναδική Δημοτική Κίνηση που:

  • Δεν εμφανιζόμαστε κάθε τέσσερα χρόνια! Δεν εξαφανιζόμαστε την επομένη των εκλογών!
  • Που συγκρούεται με τους αυτούς που σε κεντρικό  αλλά και σε τοπικό επίπεδο προώθησαν ή ανέχτηκαν τις απάνθρωπες πολιτικές του Μνημονίου.
  • Δεν κάναμε ηχηρές μεταγραφές με ονόματα φίρμες από το ψηφοδέλτιο του κ. Ζενέτου. Αυτά τα ονόματα θα τα βρείτε σε άλλα ψηφοδέλτια. Αυτά τα ονόματα τόσα χρόνια υπερψήφιζαν τους τοπικούς προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα. Ποτέ δεν διαφώνησαν, παρά μόνο όταν είδαν ότι το καθεστώς Ζενέτου αρχίζει να τρίζει. Άλλοι πήγαν προς τα δεξιά και άλλοι προς τα αριστερά…
  • Που συνεισέφερε με ψυχή και καρδιά στη δημιουργία αγώνων αντίστασης – αλληλεγγύης και αλλαγής σε τοπικό επίπεδο: Να θυμηθούμε τις επιτροπές για το χαράτσι της ΔΕΗ, τη δράση που είχαν οι επιτροπές αντίστασης & αλληλεγγύης, επιτροπές κατοίκων απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε συνοικίες, στο Ρίμινι επί της Φιλοκτήτου, στην Εστία στα στούντιο Καραμάνου, στον Αγ Φανούρη στη Γαργαλιάνων, στη Παλατιανή στη Μιχαήλ Αγγέλου, και τώρα τελευταία στον Άγιο Φανούρη επί της Δήμητρας, και στη Παλατιανή στην Αγ. Σοφίας.
  • Εμποδίσαμε στο να μεταφερθεί το ΙΚΑ Ιλίου, με τις επιτροπές κατοίκων. Ότι λέγαμε το εννοούσαμε! Όχι όπως η Δημοτική Αρχή που φραστικά κατάγγελλε ενώ πρακτικά υποστήριζε! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, έβγαζε ψηφίσματα ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ, ενώ στήριζε κα προστάτευε Δημοτικό της Σύμβουλο και κυβερνητικό στέλεχος παράλληλα, σημερινό υποδιοικητή του οργανισμού που συνηγόρησε πολιτικά στο κλείσιμο του ΙΚΑ!
  • Πήραμε πρωτοβουλία απευθυνόμενοι σε όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης μας, για ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο, ώστε να τελειώνομε μια και καλή από την πρώτη Κυριακή από το καθεστώς Ζενέτου.  Δυστυχώς προτιμήθηκε η κομματική καταγραφή και όχι η μετωπική συμπόρευση!
  • Κάναμε ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις εντός Δημοτικό Συμβουλίου. Καταθέσαμε προτάσεις που καταψηφίστηκαν από τη Δημοτική Αρχή για μια πραγματική και όχι επικοινωνιακή κοινωνική πολιτική! Όταν εξαντλήθηκαν τα επιχειρήματα από τη Δημοτική Αρχή μας απάντησε με εξώδικα!
  • Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιχείρησαν να μας τρομοκρατήσουν με αυτόφωρες συλλήψεις σε αποκαθηλώσεις κεραιών. Ο εκφοβισμός και ο αυταρχισμός όμως δεν περνάνε όταν η λαϊκή συμμετοχή και ενεργοποίηση είναι σε εγρήγορση!

Για αυτό λοιπόν είναι πεποίθηση μας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος!

Ο δρόμος της αξιοπρέπειας και όχι της εξαθλίωσης και της κατάθλιψης.

Ο δρόμος της συμμετοχής και όχι της ανάθεσης

Ο δρόμος της αλλαγής πολιτικής και όχι της εναλλαγής προσώπων

Ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής και όχι της υποταγής!

Ο δρόμος της νίκης!

Για αυτό ψήφος Αλλαγής – Ελπίδας και Προοπτικής είναι το ψηφοδέλτιο του Αριστερού Σχήματος Ιλίου.

Φίλες και Φίλοι,

Στηρίξτε τη δύναμη αλλαγής – Δυναμώστε την ελπίδα – Υπάρχει απάντηση – Υπάρχει προοπτική.

Καλούμε τη νεολαία, τον κόσμο της δουλειάς και της ανεργίας, τον κόσμο που δουλεύει πολύ και ζει δύσκολα ή που δεν μπορεί να δουλέψει και ζει ακόμη δυσκολότερα, να στηρίξει τους όμοιούς του.

Όχι διευθυντάδες, Όχι μεγαλοεπιχειρηματίες – Όχι διαπλεκόμενους – βολεμένους ή ριγμένους από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα των πράσινων ή γαλάζιων παιδιών.

Στηρίξτε το ψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε μέσα από αγώνες, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη και όχι από παζάρια και συναλλαγές.  Το ψηφοδέλτιο που παλεύει για μια ζωή με αξιοπρέπεια , για μια ανθρώπινη ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη.

Στηρίξτε τη φωνή που συνεχίζει να υποστηρίζει στη πράξη τη δημιουργία ενός ρεύματος αντίστασης και αλλαγής και στο Ίλιον.

Θέλουμε  να δώσετε κάθε δυνατή βοήθεια από οικονομική γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχουμε ούτε σπόνσορες ούτε χορηγούς, να διαδώσετε τις θέσεις μας, καλέστε φίλους-γειτόνους για μια συνάντηση γνωριμίας με το ΑΣΙ.

Να φτάσει η φωνή μας σε όσο γίνεται σε περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να μπουν οι βάσεις για την αλλαγή, που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα και στη πόλη αλλά και στη γειτονιά τους. Διαδώστε το ψηφοδέλτιο της ΕΛΠΙΔΑΣ & ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ .

Έχουμε πολλή δουλειά μέχρι τη πρώτη Κυριακή!

Να ‘στε καλά!