Πάρκο Δημόσιο και Περιβαλλοντικό, Πάρκο ελεύθερο για όλους

Στις 18.9.2014 ψηφίστηκε τροποποίηση από τη Βουλή που μεταβιβάζει τη χρήση, την κυριότητα, τους σκοπούς του Πάρκου στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) για 5 έτη και δίνει το δικαίωμα «να συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες» ακόμη και με ιδιώτες «με αντικείμενο την εκμετάλλευση, αξιοποίηση ή εν γένει διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων» του, χωρίς τακτική Κρατική χρηματοδότηση και χωρίς το ήδη υπάρχον προσωπικό.

Η συγκυβέρνηση της χρεοκοπίας, με την τροπολογία αυτή αλλοιώνει στην ουσία τον δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου και τον Περιβαλλοντικό του σκοπό, επειδή ο τρόπος διαχείρισης είναι θολός, η πόρτα είναι και επίσημα θεάνοιχτη στους ιδιώτες, ιδίως μετά το 2019 που λήγει το ΕΣΠΑ και ο ΑΣΔΑ ως «ιδιοκτήτης»! Παράλληλα κινδυνεύουν να νομιμο/μονιμοποιηθούν οι διάφορες καταπατήσεις, οι παραχωρήσεις, τα παράνομα κτίσματα/κατασκευές κλπ…

Από την άλλη πλευρά η Δημοτική Αρχή του Δήμου ΙΛΙΟΥ συμφώνησε (σε συνάντηση με τον Υπουργό) στην τροπολογία της συγκυβέρνησης. Στη συνεδρίαση δε του Δημοτικού Συμβουλίου της 25.9.2014 στήριξε εικονικά πρόταση των κατοίκων που είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου, της κρατικής του χρηματοδότησης και κατά της εμπορευματοποίησής του αλλά δεν υιοθέτησε και το αίτημά τους για απόσυρση της ψηφισμένης τροπολογίας που στην ουσία ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες…

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. Αυτά που είναι αναγκαία να γίνουν στη σημερινή συγκυρία, είναι πρώτα απ΄όλα να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας συμβάλλοντας σε ένα μαζικό-μετωπικό-αγωνιστικό κίνημα για:

  1. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.
  2. Μόνιμη κρατική χρηματοδότηση – Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  3. Καθορισμός των χρήσεων γης στο Πάρκο που να συνάδουν με τον Δημόσιο αλλά και Περιβαλλοντικό χαρακτήρα του, σύμφωνα με το Π.Δ. 184 του 2002.
  4. Η εποπτεία και η ευθύνη διαχείρισης του Πάρκου να ανήκει στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, και φορέων-συλλογικοτήτων που πραγματικά υποστήριξαν το Δημόσιο χαρακτήρα του. Ο ΑΣΔΑ δεν πρέπει να έχει καμία ανάμειξη εφόσον αποτελείται από διορισμένα και όχι αιρετά μέλη (βασική προϋπόθεση δημοκρατίας).

Μια αριστερή Περιφέρεια που θέλει να συγκρουστεί με τη συγκυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα οφείλει να ξεκινήσει από:

  1. Ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των ορίων του Πάρκου, απόδοση στο Πάρκο όλων των καταπατημένων χώρων, κατεδάφιση των παράνομων (πολεοδομικά και περιβαλλοντικά) κατασκευών και περιφράξεων.
  2. Διαχειριστικό έλεγχο για όλα τα προηγούμενα χρόνια και απόδοση ευθυνών.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ & Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ΠΟΥ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ