Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Ιλίου 2017

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, που εξελίχθηκε και αυτή σε ιδανικό σύμμαχο των θεσμικών τοκογλύφων της ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, συνεχίζει να μεταβιβάζει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που η ίδια οφείλει στους Δήμους, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Οι συνολικοί πόροι που μεταβιβάστηκαν από τον Κρατικό Τακτικό Προϋπολογισμό του 2017 προς τους Δήμους ήταν μειωμένοι κατά 9,5% και φέτος.

Για τον προϋπολογισμό του Δήμου μας, η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε συγκεκριμένες προτάσεις. Ενδεικτικά:

  1. Αρνήθηκε την κοστολογημένη μας πρόταση (βλέπε www.asi.gr) για οριζόντια μείωση των ανταποδοτικών τελών όλων των οικογενειακών καταστημάτων, κατά 10%, που θα ανακούφιζε τα συνοικιακά μαγαζιά, χωρίς βέβαια να λύνει το πρόβλημα του λουκέτου.
  2. Με βάση το Ν.4368/2016 προβλέπεται απαλλαγή & μείωση των Δημοτικών τελών για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεικές οικογένειες). Ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας γιατί η Δημοτική Αρχή δεν το δημοσιοποίησε και δεν αναρτήθηκε ούτε ένα αεροπανό;
  3. Τα κριτήρια ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα είναι τόσο περιοριστικά με αποτέλεσμα να αποκλείονται χιλιάδες συμπολίτες μας. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, π.χ. αν είσαι μακροχρόνια άνεργος, για να έχεις μείωση ή απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη θα πρέπει η κύρια κατοικία σου να είναι έως 70 τετραγωνικά μέτρα (m2). Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε τη πρότασή μας για αύξηση από 70m2 σε 100 m2 για τους μακροχρόνια άνεργους και σε 120m2 για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους.
  4. Η πολυδιαφημισμένη κοινωνική κουζίνα, ούτε κοινωνική, ούτε σπιτική αλλά ούτε και του Δήμου είναι. Ο δε διαγωνισμός του αναδόχου είχε τόσο πολλά κριτήρια, που οι εταιρείες που τα κάλυπταν ήταν δύο ή τρείς. Στο διαγωνισμό προσήλθε τελικά μόνο μία… Γιατί η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε τη πρότασή μας για Δημοτική Κοινωνική Κουζίνα, που θα κάλυπτε πολλές περισσότερες ανάγκες, όπως το δεκατιανό στα σχολεία;

Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Ιλίου 2017:

Τα νέα έργα είναι μειωμένα κατά 52%. Τα έργα που έχουν υποβληθεί από τη Δημοτική Αρχή για χρηματοδότηση και είναι προς διεκδίκηση, συνολικής αξίας 21.607.000€, φανερώνουν την αντίληψη της Διοίκησης που δείχνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ενδεικτικά, από τα 21,6εκ, τα 12εκ πάνε σε διαμορφώσεις πλατειών και αναπλάσεις λεωφορειόδρομων. Μοναδική εξαίρεση τα αντιπλημμυρικά (αφού προηγουμένως κινδύνεψαν ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες) και η κατασκευή σχολείου, συνολικού ύψους 6εκ.

  • Το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως και ο Προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από εμάς.
  • Η παράταξη της Ν.Δ απείχε! Γιατί άραγε; Ποια ντόπια «τζάκια» ενώ είναι στην αντιπολίτευση στηρίζουν τη Διοίκηση;
  • Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον Προϋπολογισμό και υπερψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα! Το αιτιολογικό ήταν σύμφωνα με τον επικεφαλής «ότι φέτος στα νέα έργα υπάρχει στροφή σε έργα υποδομής». Ξεχνάνε όμως ότι αυτά τα νέα έργα δεν είναι τελικά και τόσο νέα έργα! Ενδεικτικό παράδειγμα ο τομέας των απαλλοτριώσεων. 4 έργα αξίας 848.000€ από το σύνολο των 1.144.536€ που απεικονίζονται ως νέα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016, ξαναπαρουσιάζονται πάλι ως νέα έργα και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017! Φαίνεται ότι από τη μια η Δημοτική Αρχή υπερηφανεύεται για την υποτιθέμενη διεκδικητικότητά της προς την Περιφέρεια αλλά και η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ υπερηφανεύεται για την αποτελεσματικότητα της Δούρου!!

Τα συμπεράσματα δικά σας…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *