Προϋπολογισμός 2019: Μη συμμετοχικός, άδικος και αντιλαϊκός

Θα ήμασταν εκτός τόπου και χρόνου, αν στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ιλίου δεν ξεκινούσαμε από το τι γίνεται έξω από τον Δήμο Ιλίου. Και αυτό γιατί και η σημερινή κυβέρνηση, ίδια και απαράλλακτα με τις προηγούμενες, έχει επιβάλει πολιτικές λιτότητας κι οικονομικής ασφυξίας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί σε κάθε Δήμο είναι δυσοίωνο.

Με την ψήφιση του Κλεισθένη η Αυτοδιοίκηση ενσωματώνεται πλήρως στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα. Αφοπλίζεται το αίτημα διεκδίκησης των παρακρατηθέντων πόρων από την Κεντρική Εξουσία και ωθούνται οι ΟΤΑ, πλέον και θεσμικά, να δράσουν επιχειρηματικά, με σύσταση αναπτυξιακών Ανώνυμων Εταιρειών για την «προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης». Συμπερασματικά θέλουν Δημάρχους – Διευθυντικά Στελέχη, Δημοτικά Συμβούλια – πρωτοκολλητές αποφάσεων, χωρίς πολιτικό λόγο και ρόλο, Δημοτικούς Συμβούλους-πιόνια, που απλά να ψηφίζουν τις διευθυντικές αποφάσεις.

Ο Δήμος μετατρέπεται σε φορομπηχτικό μηχανισμό αφού δεν αμφισβητείται το Γ΄ μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η σημερινή Κυβέρνηση όπου προβλέπεται ότι οι πόροι των ΟΤΑ θα προέρχονται από τα ανταποδοτικά κατά 70% έως και το 2021. Ενδεικτικά:

  • Τα τακτικά και έκτακτα έσοδα του 2019 (τα οποία προέρχονται κατά βάση από ΚΑΠ) συγκριτικά με το 2018 είναι κατά 300.000€ λιγότερα!
  • Τα Έσοδα είναι αυξημένα συγκριτικά με το 2018, στην ουσία λόγω του Δανείου που πήρε η Δημοτική Αρχή.
  • Tα Έξοδα κατά ένα σημαντικό μέρος είναι ανελαστικά (μισθοδοσία κλπ). Και ενώ υπάρχουν δαπάνες που σχεδόν έχουν διπλασιαστεί, μια άλλη διαχείριση θα είχαν συγκρατηθεί ή και μειωθεί, όπως πχ οι δαπάνες κάλυψης ηχητικών για πολιτιστικές εκδηλώσεις που από 38.000€ το 2018, προϋπολογίζονται φέτος στις 66.500€.

Ο προϋπολογισμός που εισηγείται η Δημοτική Αρχή είναι:

Προϋπολογισμός μη συμμετοχικός.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι συμμετοχικός, όχι με την έννοια των λαικών θεσμών που υποστηρίζουμε εμείς, αλλά ακόμα και με την έννοια της διαβούλευσης που υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Φυσικά ακριβώς τα ίδια σε επίπεδο καταρτισης προυπολογισμού προβλέπει και ο Κλεισθένης. Επί 10 χρόνια δεν λήφθηκε στην ουσία ποτέ υπόψη η γνώμη των πολιτών, των κοινωνικών φορέων, των συλλόγων. Ποιος νόμος εμπόδισε να κάνει κάτι τέτοιο η Δημοτική Αρχή; Ποιο παρατηρητήριο σας έβαλε φρένο; Ποιο μνημόνιο;

Κανένας νόμος. Η άρνηση σας αποκαλύπτει στοιχεία καθεστωτικής και αλαζονικής αντίληψης. Δεν διαβουλευθήκατε με τους συνδημότες μας και μάλιστα ακόμα και όταν ο νόμος προβλέπει επιτροπή διαβούλευσης, εσείς ποτέ δεν την προτείνατε! Έχετε υποτιμήσει και όλη τη θεσμική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν μας αποστέλλετε τέσσερις μόλις ημέρες πριν την εισήγηση του προυπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος. Τέσσερις ημέρες πριν, όταν το σχέδιο προϋπολογισμού συνοδευόμενο από την αιτιολογική έκθεση, η εκτελεστική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να το στείλει στην οικονομική επιτροπή εως τις 20/07/2018. Η δε οικονομική επιτροπή συνεδριάζει πάντα πρωί, αποκλείοντας τους εργαζόμενους συμβούλους από το να την παρακολουθήσουν.

Προϋπολογισμός άδικος και αντιλαϊκός γιατί διατηρεί και ενισχύει την λογική της ανταποδοτικότητας

Η Δημοτική Αρχή ενσωματωμένη στο μνημονιακό και νεοφιλελεύθερο ασφυκτικό πλαίσιο σύνταξης του προϋπολογισμού, αρνήθηκε την κοστολογημένη πρότασή μας για μείωση 10% των ανταποδοτικών τελών για όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις και καταστήματα ως έμπρακτο μέτρο ανακούφισης σε οριζόντια κλίμακα για όλα τα οικογενειακά μαγαζιά της πόλης μας.

Επιπλέον παραθέτουμε κάποια επιπλέον ενδεικτικά στοιχεία του προϋπολογισμού:

  • Διατηρούνται και ενισχύονται τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς οδηγώντας σε ψηφοθηρικά κριτήρια ένταξης.
  • Η Δημοτική Αρχή αρέσκεται να επισημαίνει ότι 220 μαθητές είναι ωφελούμενοι για τη παροχή δεκατιανού σε μια πόλη που έχει 8.000 μαθητές. Όσο για τους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου είναι μόνο 380 σε μια πόλη των 135.000 κατοίκων. Η Δημοτική Αρχή αρέσκεται να επικαλείται την κοινωνική πολιτική. Φέτος ωστόσο τα κονδύλια για τα έξοδα λειτουργίας συσσιτίων είναι κατά 180.000€ λιγότερα. Από 740.000€ το 2018 σε 566.000 το 2019.
  • Με βάση το Ν.4368/2016 που προβλέπει απαλλαγή & μείωση των δημοτικών τελών, τα κριτήρια ένταξης μετατρέπονται σε κριτήρια αποκλεισμού, για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεικές οικογένειες). Σε μία πόλη άνω των 130.000 κατοίκων με χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας, με εκατοντάδες πολύτεκνους και συμπολίτες μας ΑμΕΑ, μόνο 412 έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση βάσει των κριτηρίων που ορίζει η Δημοτική Αρχή, Ενδεικτικά κάποια από τα προαπαιτούμενα κριτήρια: α) το ακίνητο να μην ξεπερνά τα 70m2 και τα 80m2 για τους πολύτεκνους. β) Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 6.000€. Να θυμίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή, αρνήθηκε τη πρότασή μας για αύξηση από 70m2 σε 100m2 για τους μακροχρόνια άνεργους και σε 120m2 για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους. Ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος ομολόγησε ότι πολλοί συμπολίτες μας φθάνουν να υποβάλουν την αίτηση αλλά όταν μαθαίνουν ποια είναι τα κριτήρια ένταξης τότε αποχωρούν χωρίς να καταθέσουν την αίτηση. Και αναρωτιόμαστε: Αν αυτά θεωρεί η διοίκηση Ζενέτου ότι είναι κριτήρια ένταξης τότε τα κριτήρια αποκλεισμού ποια είναι;
  • Προτείναμε να γνωστοποιηθεί σε όλη τη πόλη η δυνατότητα που έχουν οι ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας να αιτηθούν την ένταξη στον νόμο 4368/2016. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας η Δημοτική Αρχή αρνείται να το δημοσιοποιήσει έστω και με ένα αεροπανό! Την ίδια στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/01/18 οι παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ενέκριναν 21.000€ για να τυπωθούν αεροπανό! Σήμερα προβλέπεται για αναρτήσεις αεροπανό 22.500€ για να γνωστοποιούνται οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια. Και το ερώτημα πλανάται: Τα πανηγύρια γίνονται πρωτίστως για την επικοινωνιακή προβολή της Δημ. Αρχής ή η Δημοτική Αρχή είναι μόνο για τα πανηγύρια;

ΥΓ. Ο προϋπολογισμός τελικά ψηφίστηκε από την παράταξη Ζενέτου καθώς και την παράταξη της ΝΔ. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει να αποχωρήσει νωρίτερα, ενώ είχε υπερψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από το Ασυμβίβαστο Ίλιον και τη Λαϊκή Συσπείρωση.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *