ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, 11:00 π.μ. έγινε δημόσια, ανοικτή συνέλευση και ψηφοφορία με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Πετρούπολης κ.α., στην οποία συζητήθηκε το νέο Πλάνο διαμόρφωσης του Περιφερειάρχη Πατούλη και του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για την παράδοση του Πάρκου σε επενδυτές και την πλήρη εμπορευματοποίησή του, αποφασίστηκαν δράσεις και συμφωνήθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

Το ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.ΤΡΙΤΣΗΣ προστατεύεται αυστηρά από το Σύνταγμα και την δασική νομοθεσία όπως όλα τα δάση, άλση και Πάρκα και απαγορεύονται οποιεσδήποτε χρήσεις δεν είναι συμβατές με τον χαρακτήρα του.

Το σχέδιο του Φορέα Διαχείρισης και της Περιφέρειας περιλαμβάνει: Διαχωρισμό του Πάρκου σε 8 ζώνες με διαφορετικές χρήσεις. Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και τσιμεντοποίηση ακόμα και στο δασικό πυρήνα του Πάρκου με δημιουργία και ενοικίαση-εκμετάλλευση δενδρόσπιτων με μεταλλικές κατασκευές, δημιουργία εναέριων ποδηλατόδρομων, σύστημα δικτύου μεταφορών μέσα στο Πάρκο, εγκαταστάσεις εστίασης, μετατροπή του καναλιού σε εμπορικό δρόμο με αγορές, συνεδριακό κέντρο, νέο πάρκινγκ στον χώρο κάτω από την Νότια λίμνη κ.α.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ότι:

  • Τα σχέδια εισάγουν την εμπορευματοποίηση, διαχωρίζουν το Πάρκο σε 8 ζώνες, οι οποίες θα κατακερματίσουν το Πάρκο και προετοιμάζουν αλλαγή των χρήσεων γης, καταργώντας τον Δασικό χαρακτήρα του.
  • Η εμπορευματική αξιοποίηση του Πάρκου θα περιορίσει την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση του λαού των όμορων με το πάρκο περιοχών και όλων των κατοίκων της Αττικής, μετατρέποντάς το σε έναν τύπο “DISNEYLAND”, αστικοποιώντας και τσιμεντοποιώντας τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.
  • Η υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων θα σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα αποκομίζουν κέρδη, ενώ το δημόσιο θα χρηματοδοτεί και θα συντηρεί τις εγκαταστάσεις, αντίστοιχα με αυτό που έγινε με τον ΟΣΕ, με το Ελληνικό και με αυτό που επιχειρείται να γίνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού.
  • Χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε από Δημοτικά Συμβούλια, γίνονται παρουσιάσεις σε εκθέσεις επενδυτών, ενώ ο φορέας διαχείρισης κάνει εικονική διαβούλευση.

ΖΗΤΑΜΕ :

  • Να ΑΚΥΡΩΘΕΙ και να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ το σχέδιο τσιμεντοποίησης και ιδιωτικοποίησης του Πάρκου Τρίτση και να καταγγελθεί με κάθε μέσο θεσμικό, νομικό και κινηματικό.
  • Να μην γίνει καμία άλλη παραχώρηση σε ιδιώτες και σε δήμους, καμιά νέα εγκατάσταση και να εκδιωχθούν οι υπάρχοντες καταπατητές.
  • Να οριοθετηθεί και να προστατευθεί θεσμικά και ουσιαστικά ο χώρος του πάρκου και να μην γίνει κανένας αποχαρακτηρισμός χρήσης γης.
  • Να παραμείνει το Πάρκο ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ και ελεύθερα προσβάσιμο για όλο το λαό.
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του Πάρκου.
  • Να γίνει νομική προσβολή οποιασδήποτε απόφασης εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης του χώρου.
  • Να ενισχυθεί η φύτευση δένδρων και ο δασικός χαρακτήρας του πάρκου. Να υποστηριχθούν, να ενισχυθούν και να αναδειχθούν οι εθελοντικές δράσεις των κατοίκων που θέλουν να συμβάλουν στην δεντροφύτευση και εμπλουτισμό της χλωρίδας του Πάρκου σε συνεργασία με το δασαρχείο.
  • Να ενισχυθεί και υποστηριχθεί ουσιαστικά από τον Φορέα διαχείρισης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας του Υπ. Παιδείας. Είναι η μόνη δράση που συνάδει με τον σκοπό ίδρυσης του Πάρκου.
  • Να πραγματοποιούνται δια ζώσης δημόσιες συνεδριάσεις του φορέα διαχείρισης του Πάρκου και να σταματήσουν οι ηλεκτρονικές συνεδριάσεις μέσω zoom, έτσι ώστε να είναι ανοικτές στους κατοίκους, τους μαζικούς φορείς και τις συλλογικότητες.

 Για το πρόγραμμα δράσης η συνέλευση αποφάσισε :

Να καλέσει το λαό της περιοχής σε αγωνιστικές δράσεις διαρκείας για να αποτραπούν τα σχέδιά τους.  Πρώτος αγωνιστικός σταθμός θα είναι την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 11πμ με συγκέντρωση στο (πρώην) σιντριβάνι στο χώρο του πάρκου και ενημέρωση του κόσμου με διαδήλωση στις γειτονιές των Αγίων Αναργύρων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων – Καματερού την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 7μμ στο Παλιό Δημαρχείο (πλατεία Αγ. Αναργύρων)

Παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων με το Πάρκο Τρίτση δήμων και στο Περιφερειακό Συμβούλιο όποτε αυτά οριστούν

Η αγωνιστική συνέχιση – κλιμάκωση θα γίνεται με αποφάσεις της ανοιχτής συνέλευσης αγώνα των κατοίκων.

 

 Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 11πμ  συγκέντρωση

στο (πρώην) σιντριβάνι στο χώρο του πάρκου

ΑΘΗΝΑ, Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, 26 Μαρτίου 2023

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *