“17 χρόνια καθημερινής παρουσίας, πρώτα ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου, τώρα ως Ασυμβίβαστο Ίλιον”, Συνέντευξη του Π. Κουτσιανά

Το ενημερωτικό blog της πόλης μας ilion-news φιλοξένησε συνέντευξη του Πάνου Κουτσιανά, επικεφαλής του ασυμβίβαστου ΙΛΙΟΥ και υποψήφιου δημάρχου.
Κατεβαίνοντας για 4η φορά ως υποψήφιος δήμαρχος, ποιό είναι το μήνυμα που απευθύνετε στους δημότες του Ιλίου; 
Έχουμε 17 χρόνια καθημερινής παρουσίας, πρώτα ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου, τώρα ως Ασυμβίβαστο Ίλιον. Το 2006 μας προτίμησαν 1.300 συμπολίτες μας, το 2010 μας επέλεξαν 2.450 συνδημότες, ενώ το 2014 μας τίμησαν 2.670 συμπολίτες μας. To 2019 στοχεύουμε να ανεβάσουμε το πήχη. Από 2 δημοτικούς συμβούλους να φθάσουμε τους 4.
Το μήνυμα που απευθύνουμε στους συνδημότες μας είναι ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από το συμβιβασμό: Η διεκδίκηση μαζί με το Ασυμβίβαστο Ίλιον.
Πιο συγκεκριμένα ρωτάμε τους συμπολίτες μας:
Θα στείλεις στο Δημοτικό Συμβούλιο όσους είναι πειθήνιοι και συμβιβασμένοι είτε στην κεντρική εξουσία είτε στο τοπικό καθεστώς, ξεχνώντας τις ανάγκες των πολλών και των γειτονιών; Ή
θα ενισχύσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ασυμβίβαστο Ίλιον, που ξέρεις ότι είναι στο πλάι σου σε κάθε σου πρόβλημα, κάθε μέρα και όχι μόνο προεκλογικά;
Ζωντανή απόδειξη είναι ότι καταδικαστήκαμε γιατί στηρίξαμε τις διεκδικήσεις των συνδημοτών μας για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας απέναντι από σχολειά.
Μπορείτε να μας πείτε ορισμένες βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού του Ασυμβίβαστου Ίλιον του οποίου είστε επικεφαλής; 
Σε ένα περιβάλλον που τα μνημόνια φεύγουν αλλά τα μέτρα και οι συνέπειες τους μένουν, οι προτεραιότητες μας είναι τρείς. Χρειαζόμαστε μια Δημοτική Αρχή που θα παλέψει:
Για την επιβίωση και αξιοπρέπεια: Για μια κοινωνική πολιτική που δεν θα θυσιάζεται στις επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Με κριτήρια ένταξης και όχι αποκλεισμού των ευπαθών συμπολιτών μας στα όποια προγράμματα οικονομικής ελάφρυνσης. Πχ με βάση το το Νόμο 3463/2016 για την απαλλαγή των δημοτικών τελών, γνωρίζετε ότι στο Ίλιον των 135.000 κατοίκων με χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας, με εκατοντάδες πολύτεκνους και συμπολίτες μας Αμεα, μόνο 412 έχουν ενταχθεί στα κριτήρια που ορίζει η Δημοτική Αρχή; Ενδεικτικά κάποια από τα προαπαιτούμενα κριτήρια: α) το ακίνητο να μην ξεπερνά τα 70 μ2 και τα 80 μ2 για τους πολύτεκνους!! β) Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 6.000 €!! Τα συμπεράσματα δικά σας…
Για την Δημοκρατία: Με λαικούς θεσμούς, συνελευσεις ανα γειτονιά, ευθύτητα, ειλικρίνεια, ισότητα. Με τοπικά δημοψηφίσματα στα ουσιώδη ζητήματα που να δεσμεύουν και όχι να γνωμοδοτούν όπως γίνεται με το Κλεισθένη.
Για την Αυτοδιοίκηση: Δεν θέλουμε Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους που πάνε μέχρι εκεί που τους επιτρέπει το μνημόνιο. Θέλουμε Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους που πάνε μέχρι τέλους. Ανεξαρτήτως κόστους.
Ποιες είναι οι θέσεις του Ασυμβίβαστου Ίλιον για το μείζον για την περιοχή θέμα του Πάρκου Τρίτση; 
Επί 16 χρόνια το Πάρκο Τρίτση είναι αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και αντιπαραθέσεων. Τελευταίο δείγμα είναι η κό­ντρα του Φορέα Διαχείρισης και του Δήμου Ιλίου.
Το Πάρκο Τρίτση πάνω από όλα είναι θύμα των διαχρονικών και διακομματικών πολιτικών λιτότητας. Το ότι εδώ και μήνες συζητείται σοβαρά μια πρόταση δημιουργίας χαβούζας εντός του Πάρκου, δείχνει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Η κεντρική εξουσία, με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, αγνο­εί προκλητικά τις πάγιες ανάγκες χρηματοδότησης του Πάρκου για να παραμείνει δημόσιο και ανοικτό στο λαό.
Οι ευθύνες και των κυβερνήσεων διαχρονικά, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανάμεσά τους και της διοίκησης Ζενέτου), δεν μπορούν να παραγραφούν. Κάποια από τα βασικά μας αιτήματα είναι:
· ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – αποτελεί λαϊκή περιουσία. Γι’ αυτό είναι και αναγκαία και η λαϊκή συμμετοχή που να διεκδικήσει τη κρατική χρηματοδότηση.
· ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ που να ευνοεί πιθανή εμπορευματοποίηση του.
· Πάγια κρατική χρηματοδότηση, πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, αποκατάσταση όλων των φθορών, εύρυθμη λειτουργία.
· Να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αντιπρότασης – μελέτης βιωσιμότητας του Πάρκου, με τη συμμετοχή ειδικού επιστημονικού προσωπικού που να υπηρετεί την άποψη ότι το Πάρκο αποτελεί λαϊκή περιουσία και δεν είναι τσιφλίκι κανενός!
Ποιες είναι οι θέσεις σας για τα οικονομικά των δήμων; 
Βασική μας θέση είναι η πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του δήμου από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για ίδιες υπηρεσίες. Ο νόμος για την αυτοδιοίκηση, ο Κλεισθένης, δεν αμφισβητεί το βασικό σκέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ 2017-2021) που απαιτεί η Ε.Ε. και ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αυτοδιοίκηση, όπου τα έσοδα των ΟΤΑ να προέρχονται κατά βάση από τα ανταποδοτικά τέλη (δηλ 70%) με σκοπό να μεταφέρονται όλο και λιγότεροι πόροι από το Κράτος στους ΟΤΑ.
Όσο για το πλεόνασμα που διατείνεται ο Δήμαρχος, εμείς λέμε ότι αυτό το πλεόνασμα κρύβει δύο βασικά ελλείμματα: το έλλειμμα στη κοινωνική πολίτική και το έλλειμμα στη δημοκρατία, έτσι όπως τα περιγράψαμε παραπάνω.
 
Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν κάποια αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Ιλίου. Πιστεύετε πως πλέον το Ίλιον είναι θωρακισμένο από τέτοια φαινόμενα; 
Έπρεπε πρώτα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν λαϊκές περιουσίες για να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτά τα έργα, τα όποια έργα, είναι αποτέλεσμα κυρίως των λαϊκών κινητοποιήσεων, της αγανάκτησης του κόσμου της Δυτικής Αθήνας και Αττικής που νοιώθουν ότι είναι «παιδιά άλλου θεού». Τα αντιπλημμυρικά έργα ή ακόμη και η μεταφορά του Νεκροταφείου, δεν είναι έργα πρώτης γραμμής και ιεράρχησης για την Κυβέρνηση και την Ε.Ε. γιατί δεν εξυπηρετούν πρωτίστως τις ανάγκες των πολυεθνικών. Για αυτό ακριβώς και δεν επιδοτούνται. Αντίθετα έργα που εξυπηρετούν τις μεταφορές χαρακτηρίζονται ως έργα πνοής!
Η δημοτική αρχή του κ. Ζενέτου διατείνεται πως έχει καταφέρει να είναι το Ίλιον μια νοικοκυρεμένη και όμορφη πόλη. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Αυτή την απάντηση χρειάζεται να τη δώσουν οι συμπολίτες μας που κατοικούν στις ξεχασμένες γειτονιές της Παλατιανής, της Ζ.Πηγής, του Αγ. Φανούρη, του Αγ. Νικαλάου, της Εστίας, Ραδιοφωνίας και του Μιχελή. Το Ίλιον δεν είναι μόνο οι 3 κεντρικοί πεζόδρομοι του κέντρου και κάποιες γειτονιές του Ρίμινι όπου μένουν τα δύο μεγάλα τζάκια-τσιφλικάδες της πόλης μας.
Εγκαταλειμμένες πλατείες, ανύπαρκτες παιδικές χαρές (Ζ.Πηγή και Ραδιοφωνία), έργα που στην ουσία είναι η «χαρά του εργολάβου», όπως η Έκτορος, στο Ρίμινι- Κέντρο. Υπάρχουν ολόκληρες συνοικίες όπου δεν έχουν πρόσβαση με το κέντρο της πόλης και το Μετρό (Παλατιανή- Αγ. Νικόλας- Μιχελή).
Εδώ και 4 χρόνια παραμένει μελέτη για Δημοτική Συγοινωνία στα χαρτιά! Ομόφωνα ψηφίστηκε μια μελέτη πριν 4 χρόνια αξίας 60.000 €. Η μελέτη προέβλεπε πιλοτικά 2 mini bus (το ένα δωρεά), συνολικού κόστους 147.000 € που θα κάλυπταν τα έξοδα μισθοδοσίας, συντήρησης και αγοράς 1 mini bus. Στο τελευταίο προϋπολογισμό εγκρίθηκαν 121.000 € για έξοδα δεξιώσεων και 0,00 € για Δημοτική Συγκοινωνία! Τα συμπεράσματα δικά σας…
 
Ποια είναι η διαφορά σας σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους που κατεβαίνουν στο Ίλιον και γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει εσάς; 
Η αλαζονική και καθεστωτική πραχτική της διοίκησης Ζενέτου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) έχει δημιουργήσει ένα κατεστημένο. Η ανταποδοτική λογική, όπως τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το «αντίτιμο» στη πρόσβαση στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου, δημιουργούν και ποτίζουν μια συνείδηση που λέει ότι για να «πάρεις αυτά που δικαιούσαι πρέπει να δώσεις». Αυτό λοιπόν το κατεστημένο έχει δύο βασικούς υποστηρικτές: τον κ. Κακούρη (ΝΔ) και τον κ. Κάβουρα (ΣΥΡΙΖΑ). Πρωτίστως, και οι τρείς αποδέχονται τις πολιτικές λιτότητας των εκάστοτε μνημονιακών κυβερνήσεων που ευθύνονται για το αδιέξοδο που ζούμε. Πιο συγκεκριμένα και οι τρείς ψηφίζουν το τεχνικό πρόγραμμα που ερημώνει και απαξιώνει τις γειτονιές και 2 μήνες πριν τις εκλογές θυμούνται την εγκατάλειψη των γειτονιών!
Αυτό το κατεστημένο μόνο με ένα τρόπο θα μπορούσε να ανατραπεί. Με ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο του ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ και της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ). Δυστυχώς όμως στη διαρκή πρόταση μας έχει αρνηθεί η Λαϊκή Συσπείρωση προτιμώντας τη κομματική καταγραφή.
Το ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ είναι ανεξάρτητο από κόμματα, αλλά δεν είναι πολιτικά ουδέτερο. Βρίσκεται απέναντι στις δυνάμεις που χρεοκόπησαν τη χώρα, μετανάστευσαν τη νεολαία, και έκαναν τους συνταξιούχους επαίτες στις λαικές, δίνοντας γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, στους δανειστές, και την ΕΕ.
Eπιτρέψτε μου να αντιστρέψω το ερώτημα σας και να πούμε στους συμπολίτες μας γιατί να μην μας ψηφίσουνε:
· Αν θες να σου λένε «θέλω αλλά δεν μπορώ» και να υποτάσσονται στην κεντρική εξουσία, τότε μην μας ψηφίσεις!
· Αν θες Δήμαρχο μόνο για τους 3 κεντρικούς πεζόδρομους, τότε μην μας ψηφίσεις!
· Αν θες Δημοτικούς Συμβούλους να στρογγυλοκάθονται στη καρέκλα, τότε μην μας ψηφίσεις!
· Αν θές να θυμούνται τις ανάγκες ων γειτονιών 2 μήνες πριν τις εκλογές, μην μας ψηφίσεις!
· Αν θες, Δημοτικούς Συμβούλους, εισοδηματίες, managers, ή διορισμένους υπαλλήλους της Κυβέρνησης, τότε μην μας ψηφίσεις!
· Αν προτιμάς επικοινωνιακή και όχι κοινωνική πολιτική, τότε μην μας ψηφίσεις!
· Αν θες να δαπανώνται περισσότερα λεφτά για δεξιώσεις παρά για δημοτική συγκοινωνία, τότε μην μας ψηφίσεις!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *