25/9/2014: Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιλίου-Έγκριση απολογισμού-ισολογισμού-αποτελεσμάτων χρήσεως του Δήμου έτους 2013-Πέμπτη 25-9-2014-20.30μ.μ.

Στην παραπάνω συνεδρίαση καταθέσαμε ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου τις παρακάτω ερωτήσεις (σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής):

1) Γιατί τα 3 τελευταία χρόνια αλλάζουμε ελεγκτική εταιρεία; (Επειδή οι ελεγκτές ορίζονται με διαγωνισμό).

2) Από το ποσό 3.750.000 ευρώ σε δάνεια,τα 716.506 ευρώ αφορούν μακροπρόθεσμη υποχρέωση πέραν της 5ετίας. Να μας το εξηγήσετε. (Υπάρχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια ενός έτους και μακροπρόθεσμα δάνεια πέραν της 5ετίας).

3) Οι αμοιβές και τα έξοδα που αφορούν το προσωπικό του Δήμου είναι μειωμένα κατά 440.000 ευρώ. Γιατί; (Είναι φαινόμενο που λόγω της οικονομικής κρίσης συμβαίνει σε όλους τους κλάδους εργαζομένων).

4) Η Οικονομική Επιτροπή να συνεδριάζει σε ώρες που να μπορούν οι εργαζόμενοι-μέλη της να είναι παρόντες. (Οι εργαζόμενοι του Δήμου δεν μπορούν να εργάζονται απόγευμα, προβλέπονται ελάχιστες υπερωρίες).

Τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το παραπάνω θέμα:

Για 2η συνεχόμενη χρονιά προκύπτει ότι έχουμε ζημιά κατά 692.519,98 ευρώ. Αθροιστικά από το 2012 η ζημιά ανέρχεται σε 1.425.000 ευρώ. Είναι αποτέλεσμα του κλεισίματος της στρόφιγγας των κρατικών και κοινοτικών επιδοτήσεων, όπου έχουν μειωθεί κατά 60%, όταν την ίδια στιγμή μεταβιβάζονται αρμοδιότητες, πάνω από 230.

Από το 2012 στο 2013 η μείωση των επιχορηγήσεων ανήλθε στο 1.262.168,46 ευρώ. Αντίθετα τα έσοδα με ανταποδοτικό χαρακτήρα αυξήθηκαν κατά 680.122,27 ευρώ. Στο 2013 έχουν αύξηση 35%. Αυτά είναι τα τέλη από φωτισμό, τα τροφεία των παιδικών σταθμών, τα πρόστιμα όπως π.χ από τις διαφημιστικές πινακίδες των μαγαζιών που δεν εμποδίζουν, τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου.

Αυτό δείχνει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι Αυτοδιοίκηση. Με τον Καλλικράτη και τα μνημόνια ο Δήμος μπαίνει σε καθεστώς εποπτείας-επιτήρησης-πλήρους εξάρτησης με σκοπό να γίνουν και επίσημα γερμανικές επαρχίες όπου θα υπάρχουν οι λεγόμενες ειδικές οικονομικές ζώνες σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε Δήμο.

Ο απολογισμός δείχνει και τις προθέσεις και στην προκειμένη περίπτωση τον αντιλαϊκό αλλά και μη διεκδικητικό χαρακτήρα της Δημοτικής Αρχής. Την ίδια στιγμή που επιβάλλετε πρόστιμα σε εργαζομένους είστε φειδωλοί στο να επιβάλλετε αναλογικά τα αντίστοιχα πρόστιμα για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνουν τα Α.Τ.Μ. τραπεζών, τα ΚΑΦΑΟ και οι κολόνες της Δ.Ε.Η. Ακολουθείτε τις επιταγές και την πολιτική της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-Π.Α.Σ.Ο.Κ και των αγορών που θέλει τους δημάρχους καλούς πωλητές των ευρωπαϊκών εταίρων. Κάνετε έργα του “φαίνεσθαι” και όχι έργα υποδομής. Δεν εξυπηρετείτε τις ανάγκες του Δήμου. Ρίχνετε το βάρος στις αναπλάσεις και στο ποδηλατοδρόμιο που όταν βρέχει γίνεται κωπηλατοδρόμιο.

Τοποθέτηση του Γιώργου Χρόνη για το ίδιο θέμα:

Εδώ και χρόνια διαφημίζετε το αποθεματικό του Δήμου. Για να έχει όμως αξία πρέπει να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των δημοτών και να υπάρχει μια σωστή ιεράρχηση. Αν, κύριε Δήμαρχε, επισκεφτείτε τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας -αν δεν κάνω λάθος ξεπερνούν τις 70- θα διαπιστώσετε ότι ελάχιστο μέρος του αποθεματικού διατίθεται σε αυτές. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η πολιτεία έχει μειώσει στο μισό τις σχολικές επιχορηγήσεις θα έπρεπε να δείξετε μια μεγαλύτερη ευαισθησία ώστε να μπορούν τα σχολεία να λειτουργούν αξιοπρεπώς. Οι επιχορηγήσεις της πολιτείας αρκούν μόνο για την πληρωμή λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο. και θέρμανσης με αποτέλεσμα να μη μένουν χρήματα για να αγοραστούν χάρτες, εποπτικό υλικό, γραφική ύλη, δηλαδή αντικείμενα που είναι απαραίτητα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το κενό της πολιτείας και της Δημοτικής Αρχής. Αν τελικά το 8ο Γυμνάσιο Ιλίου χτιστεί με έξοδα της πολιτείας μέσω Ο.Σ.Κ. προτείνουμε τα χρήματα ή μέρος των χρημάτων που είχαν προϋπολογιστεί για την ανέγερση του σχολείου με έξοδα της Δημοτικής Αρχής, να διοχετευτούν στα σχολεία μας. Το έχουν ανάγκη και το αξίζουν τα παιδιά μας.

Η παράταξή μας καταψήφισε τον απολογισμό.