8 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

165 χρόνια μετά την 8η του Μάρτη του 1857, όταν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν απαιτώντας βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας τους και εξίσωση των μισθών τους με αυτούς των ανδρών.

8 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Της γυναίκας που εργάζεται και εξακολουθεί να είναι θύμα προκαταλήψεων και διακριτικής μεταχείρισης, αφού έχουν καταργηθεί όσες θετικές ρυθμίσεις υπήρχαν υπέρ των γυναικών και που στο όνομα της «ισότητας» κατήργησαν δικαιώματα και κατακτήσεις και των δυο φύλων.

Της γυναίκας που είναι το πρώτο θύμα μείωσης μισθού, μαύρης εργασίας, ελαστικής μορφής απασχόλησης και ανεργίας.

Της γυναίκας που κακοποιείται μέσα στο σπίτι της, στη δουλειά αλλά και στην κοινωνία, εφόσον οι μορφές βίας εναντίον τους, παρά το νομικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί, αντί να μειώνονται, πολλαπλασιάζονται.

Της γυναίκας που δολοφονείται με απίστευτη ευκολία σαν να μην έχει αξία η ύπαρξή της, χωρίς να αναγνωρίζεται νομικά η γυναικοκτονία, ώστε να περιοριστεί κοινωνικά η έμφυλη βία.

Της γυναίκας που πλήττεται καθημερινά από την αυξανόμενη προώθηση της πατριαρχικής σεξιστικής κουλτούρας από τα ΜΜΕ.

Της γυναίκας που αγωνίζεται σκληρά για να ανταπεξέλθει στους διάφορους ρόλους της, για την επαγγελματική σταδιοδρομία, τη διαβίωση, και χωρίς ελεύθερο χρόνο προσπαθεί να φροντίσει την οικογένεια και τα παιδιά της.

Της γυναίκας που εκδιώκεται από τη χώρα της από τους πολέμους και που είναι αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης όπου πάει.

8 Μάρτη: Ημέρα αγώνα για

  • μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τους δήμους και σε όλους εκείνους τους κρίσιμους τομείς που αναδείχθηκαν μέσα στην πανδημία
  • δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς με ολοήμερη λειτουργία
  • διαρκή στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας με ψυχολογική, νομική, πρακτική βοήθεια, με διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες Φιλοξενίας, Γραμμή 15900) και την επέκταση του Δικτύου Δομών και σε άλλες πόλεις, ώστε κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει άμεση πρόσβαση.
  • θεσμικές και νομικές αλλαγές για την κατάρριψη των στερεότυπων που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους, κάθε φύλου, σε ιδεολογίες και συμπεριφορές που τελικά στρέφονται ενάντια τους, ακρωτηριάζοντας τους ψυχικά

Συγκέντρωση στην Αθήνα: Τρίτη 8 Μάρτη, 1μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *