Δομή ΟΚΑΝΑ στο Ίλιον. Υπέρ ή Κατά;

Πριν απαντήσουμε θετικά ή αρνητικά, χρειάζεται να είμαστε ενημερωμένοι. Την Παρασκευή 01/04 έγινε επίσημη ενημέρωση στο γραφείο Δημάρχου με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ και με εκπροσώπους όλων των Δημοτικών Παρατάξεων. Η επίσημη ενημέρωση είναι η εξής:
Επί της οδού Κονδύλη στην Παλατιανή, πρόκειται να γίνει μια δομή συμβουλευτικού και όχι θεραπευτικού χαρακτήρα, δηλαδή δεν θα χορηγούνται φαρμακευτικές ουσίες. Πιο συγκεκριμένα ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Άστεγων συνδημοτών μας, που είναι εθισμένοι είτε στα ναρκωτικά, είτε στο αλκοόλ είτε στα τυχερά παιχνίδια. Πρακτικά θα υπάρχει φροντίδα για σίτιση, ρουχισμό, για βασική υγιεινή, για συμβουλευτικές ή πρακτικού τύπου υπηρεσίες (π.χ. έκδοση ΑΜΚΑ κ.λπ.), για κλείσιμο ραντεβού σε γιατρούς. Παράλληλα θα χορηγούνται συμβουλές σε γονείς που τυχόν υπάρχει πρόβλημα εθισμού αλλά και θα διοργανώνονται ενημερώσεις σε σχολικές μονάδες ενάντια σε κάθε είδος εθισμό.

Αρκετοί συμπολίτες μας δικαιολογημένα ρωτούν:
1. Μια τέτοια δομή αμβλύνει ή οξύνει το πρόβλημα; Σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένοι 12 άστεγοι εξαρτημένοι συνδημότες μας. Τους βλέπουμε να κοιμούνται σε εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και παγκάκια πλατειών. Η δυναμικότητα της δομής είναι έως 25 άτομα. Σε μια περίοδο όπου η φτώχεια και η ανεργία θερίζει, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας εθίζονται είτε στο αλκοόλ, είτε στα τυχερά παιχνίδια είτε στα ναρκωτικά. Κάποιοι από αυτούς μένουν και άστεγοι. Θα τους γυρίσουμε τη πλάτη;
2. Γιατί αυτή η δομή να γίνει στη πόλη μας; Γιατί τέτοιου είδους δομές χρειάζεται να υπάρχουν σε κάθε δήμο για να εξυπηρετούν τους συνδημότες μας.
3. Δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε-Θα γίνουμε Πλ. Βάθη: Μια τέτοια δομή θα έχει αποκλειστικά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Βάσει νόμου απαγορεύεται η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών εκτός νοσοκομειακής μονάδας. Επίσης θα είναι πάντα ελεγχόμενη.
4. Τα παιδιά μας θα κινδυνεύουν από τον κάθε «ναρκομανή». Τα παιδιά μας, όπως και εμείς κινδυνεύουμε πρωτίστως από την έλλειψη ενημέρωσης. Μια δομή συμβουλευτικού χαρακτήρα που θα παρέχει ενημέρωση είναι πρόληψη και γνώση.
Κινδυνεύουμε από το δηλητήριο του ρατσισμού που σπέρνουν κάποιοι αντιδραστικοί κύκλοι με τους βουλευτές της Ν.Δ. να καθοδηγούν ντόπιους κομματάρχες, εκμεταλλευόμενοι τη δικαιολογημένη ανησυχία του κόσμου. Δεν τους ακούσαμε να αντιδράνε όμως για παρατημένες πλατείες, για τη μη έλευση του ΜΕΤΡΟ, για την υποστελέχωση των ΕΟΠΥΥ Ιλίου και Μπίμπιζα.
Κινδυνεύουμε από την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανεργίας όπου είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αυξηθούν οι άστεγοι συμπολίτες μας.

Η Δημοτική Αρχή κρύβεται και θυσιάζει την κοινωνική πολιτική στο βωμό της επικοινωνιακής σκοπιμότητας. Γιατί κωλυσιεργεί να ενημερώσει την τοπική κοινωνία;

Το Ασυμβίβαστο Ίλιον λέει ναι σε μια τέτοια δομή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πραγματικά θα στελεχωθεί, θα χρηματοδοτηθεί όσο χρειάζεται και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΟΚΑΝΑ. Με την επιπλέον προϋπόθεση, ότι με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής θα γίνει, στο πρώτο κιόλας εξάμηνο της λειτουργίας της δομής, δημόσιος απολογισμός, με απόλυτη δέσμευση για επίλυση τυχόν προβλημάτων που θα ανακύψουν και που θα απασχολήσουν τη γειτονιά.

Ζητάμε άμεσα να γίνει ενημέρωση των δημοτών, να υπάρξει δημόσια δέσμευση του ΟΚΑΝΑ για το χαρακτήρα και το ρόλο της δομής, και δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για αρωγή και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

6 replies
  1. ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ says:

    φυσικα και οχι που κατοικείται κυριε εχει περισσότερους απο 2500 μαθητεσ σε αποσταση 200 μετρων ελεος
    τι πραγματα ειναι αυτα που λετε
    ηδη οι συλλογοι γονεων και κηδεμονων ετοιμαζουν κινητοποιησεις
    να γινει στο ιλιον σε περιοχες οπως ο αγιος τρυφωνασ κτλ που δεν ειναι πυκνοκατοικημένες

    ΟΧΙ

    Reply
  2. Ελένη says:

    ΚΑΤΑ ξεκάθαρα!
    Έχουμε ακούσει πολλές και καλά διαβεβαιώσεις και ελέγχους που δεν πραγματοποιούνται πότε

    Reply
  3. Κ.Μ. says:

    Η δομή ΟΚΑΝΑ θα λειτουργήσει επι συμβολής των οδών Ιδομενεως και Κωνσταντινου Τσαλδαρη 2-4 του Ιλιου ,με εισοδο επι της οδου Κωνσταντινου Τσαλδαρη 2-4 και οχι επι της οδου Κονδύλη ;(ανευ αριθμου)της Παλατιανης, που, τυχαία αραγε;, αναγραφετε στην ανακοινωση σας και δεν χρειαζεται καμμια σχετικη διευκρινηση εφοσον ρητα αναφερεται στη σελιδα αριθμ 7,της με αριθμ πρωτ 1124/02.03.2022 σχετικης Αποφασης του ΟΚΑΝΑ.Οι αντιδρασεις της τοπικης κοινωνιας αφορουν στη χωροθετηση της δομης στην συγκεκριμενη διευθυνση, διοτι δεν πληρουνται οι προυποθεσεις χωροθετησης ,που αναγραφονται στη σελιδα 7 της ιδιας Αποφασης. Μη διεκδικειτε λοιπον την αποκλειστικοτητα της κοινωνικης ευαισθησιας μονομερως προς μια κατηγορια εξαρτημενων ατομων,χωρις να λαμβανετε υποψη και τις επιπτωσεις που θα επιφερει στην τοπικη κοινωνια η λειτουργια της δομης, αφου και η ιδια η Αποφαση αναφερει οτι δεν πρεπει κοντα στη δομη να υπαρχουν σχολεια,αθλητικες εγκαταστασεις,χωρις ιδιαιτερη εμπορικη κινηση και ωστε να μη επιβαρυνθει η γειτονια .Διακατεχομενοι απο τις ιδιες με εσας κοινωνικες ευαισθησιες προς τα εξαρτημενα λογω ουσιων, τζογου κλπ αστεγα ατομα,συνηγορουμε και ασπαζομαστε το κοινωνικο εργο της Δομης προς αυτα,εκφραζοντας ομως την αντιρρηση μας ως προς την χωροθετηση της δομης και αιτουμεθα την λειτοργια αυτης σε αλλη περιοχη του Δημου μας,που θα πληρει τις προυποθεσεις που προβλεπονται και απο την ιδια την Αποφαση,γιατι μονο ετσι θα υλοποιηθει και θα πραγματοποιηθει ο σκοπος της.Επομενως εκφραζουμε την αντιθεση μας, ως προς την λειτουργια της δομης στον συγκεκριμενο χωρο.Θα σας παρακαλουσα να προβητε στην σχετικη διορθωση της διευθυνσης λειτουργιας της Δομης για την σωστη ενημερωση των κατοικων,καθοσον παιζει καθοριστικο ρολο στη διαμορφωση της γνωμης τους.ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ Η ΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.

    Reply
  4. Κ.Μ. says:

    Δεν νομίζω ότι χρειάζονται προφορικές διευκρινίσεις, από την στιγμή που περιγράφονται με λεπτομέρεια οι όροι και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας της δομής ( σελίδες 6 και 7 )στην με αριθμ πρωτ 1124/2.3.2022 Απόφαση του ΟΚΑΝΑ
    ΑΔΑ:ΡΙ6Α4690ΩΡ-ΗΕΡ,που έχει αναρτηθεί στη https://diavgeia.gov.gr.συμφωνα με την οποία η δομή θα δύναται να εξυπηρετεί ημερησίως 70 άστεγους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, εξαρτημένων από το αλκοόλ και τζόγο ατόμων, παρέχοντας τους υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας ,ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ατομικής υγιεινής, ένδυσης , υπόδησης και σίτισης. Συμπληρωματικά θα λειτουργεί από τις 21.00 μέχρι τις 9.00 της επόμενης μέρας και Ξενώνας Ύπνου με δυνατότητα διανυκτέρευσης εως 25 ατόμων. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ, που θα έχει έδρα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών,
    α)κοντινή απόσταση από κεντρικές “πιάτσες”
    β)αστικό περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερη εμπορική κίνηση(ώστε να μη επιβαρυνθεί η “γειτονιά”)
    γ)δυνατότητα πρόσβασης με αστική και δημόσια συγκοινωνία, και
    δ)ασφαλή απόσταση από σχολικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας κ.λ.π.
    Λαμβανόμενου δε υπόψη ότι η δομή θα λειτουργήσει επί της συμβολής των οδών Ιδομενέως 130 και Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 2-4,απο όπου και η είσοδος και όχι επί της οδού Κονδύλη, όπως αορίστως αναγράφεται στη ανακοίνωση σας, διεύθυνση όπου
    α)δεν υφίστανται κοντινές η κεντρικές “πιάτσες”,
    β)εχει εμπορική κίνηση ,που αυξάνεται σημαντικά λόγω της διάνοιξης της οδού Νέας Θηβών και της μελλοντικής λειτουργίας του σταθμού “Παλατιανή” του μετρό
    γ)σε κοντινή απόσταση 150 έως 250 μέτρα υφίστανται σχολικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, γηροκομείο κ.λ.π.
    θεωρούμε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ως προς την χωροθέτηση της δομής, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και αντίκειται του σκοπού της. Χωρίς να παραβλέπουμε την αναγκαιότητα και τον κοινωνικό χαρακτήρα λειτουργίας της δομής, είμαστε σύμφωνοι με την λειτουργία αυτής αλλά σε άλλη περιοχή και χώρο, όπως ακριβώς προβλέπεται από τις προϋποθέσεις της Απόφασης, προκειμένου να υλοποιηθεί επί της ουσίας ο σκοπός της.
    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ όπως μας διευκρινίσαν, ύστερα από σχετικο ερώτημα μας, η δομή δεν θα εξυπηρετεί μόνο τους εξαρτημένους άστεγους χρήστες της περιοχής του Ιλίου, αλλά θα εξυπηρετεί και τουλάχιστον άλλους τρεις δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών.
    Για αυτό θα επιθυμούσαμε μια γραπτή και επίσημη τοποθέτηση από τους αρμοδίους φορείς, που ,αν και έχουν δεσμευτεί, καθυστερούν μερί και σήμερα να εκδώσουν.
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΗ.
    ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ.ΟΧΙ ΜΟΜΦΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *