Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στο πυρόπληκτο χωριό Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας

Πολυπληθής αντιπροσωπεία 4 συλλογικοτήτων (Ανυπόταχτη Αττική, ασυμβίβαστο Ίλιον, Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης και Χαλάνδρι Ενάντια) επισκέφθηκαν το πυρόπληκτο χωριό Παπάδες στη Βόρεια Εύβοια. Το χωριό αριθμεί περίπου τους 220 κατοίκους, 20 εκ των οποίων μαθητές. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν μέχρι σήμερα με τη συλλογή ρητίνης, την μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Τονίζουμε το “ασχολούνταν” γιατί οι τρεις από τις τέσσερεις επαγγελματικές δραστηριότητες σήμερα δεν υπάρχουν! Εκτός από το παρθένο δάσος, καταστράφηκαν ολοσχερώς 3-4 σπίτια, κάποιες αποθήκες και 5 σπίτια και το εστιατόριο του συγκροτήματος «Δασικό Χωριό».

Μας υποδέχτηκαν στο σχολείο του χωριού οι κάτοικοι με τον πρόεδρο της Κοινότητας Παπάδων Γιώργο Αντωνίου και τον Αντιδήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας Παναγιώτη Αρβανίτη. Συνομιλήσαμε με τους κατοίκους του χωριού και μοιραστήκαμε την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα. Μας τόνισαν ότι το χωριό σώθηκε γιατί οι ίδιοι οι κάτοικοι απειθάρχησαν στην κυβερνητική εντολή “εκκενώστε”!

Προσφέραμε εθελοντική εργασία, αποψίλωση, συλλογή – συγκέντρωση καμένων κορμών αλλά και κλάδεμα, πάντα υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Δασαρχείου.

Στο δημοτικό σχολείο παραδόθηκαν είδη καθαρισμού και σχολικά είδη, όπως μας είχαν ζητηθεί. Η δημοτική μας κίνηση «ασυμβίβαστο Ίλιον», σε κάθε σχολική τσάντα είχε και μια ανοιχτή επιστολή προς τους μαθητές-τους γονείς και τους κατοίκους του χωριού. Σας τη παραθέτουμε:

“Αλληλεγγύη μεταξύ μας και αντίσταση στην κυρίαρχη πολιτική για «πάλης ξεκίνημα, νέους αγώνες»!

Ανοιχτή επιστολή

Αγαπητέ συνάνθρωπε γονέα/κηδεμόνα, μαθητή/μαθήτρια!

Ένας μήνας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια. Τα σημάδια νωπά. Οι πληγές ανοιχτές. Το φορτίο του να «ξανασηκωθούμε» τεράστιο αλλά την ίδια στιγμή αναγκαίο! Εμείς, από τη Δημοτική Κίνηση «ασυμβίβαστο Ίλιον», παρακολουθούσαμε από μακριά τις σπάνια όμορφες δασικές εκτάσεις να καίγονται, το βιός συνανθρώπων μας να καταστρέφεται, αλλά η καρδιά μας χτύπαγε εδώ, δίπλα σας, στην όμορφη Βόρεια Εύβοια.

Ένα μήνα μετά, ακόμα αναζητείται ο ένοχος. Οι κυβερνώντες, επικαλέστηκαν ότι έφταιγε η κλιματική αλλαγή και ότι υπήρχαν ταυτόχρονα πολλές φωτιές.

Εμπρηστής των δασών είναι η κυρίαρχη πολιτική που θυσιάζει το δημόσιο αγαθό στο βωμό του κέρδους και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους κυβερνώντες ήταν να καίνε ανεξέλεγκτα οι φωτιές και να στέλνουν το μήνυμα: «εκκενώστε». Όμως με το «εκκενώστε»

  • Δεν σώζονται τα δάση από τη φωτιά!
  • Δεν σώζεται ούτε η χλωρίδα ούτε η πανίδα από τη φωτιά!
  • Δεν σώζεται το βιός του καθένα και της καθεμιάς από τη φωτιά!

Αντίθετα όμως με το «εκκενώστε» υπηρετήθηκε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο: άμεση εφαρμογή του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη που επιτρέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δασικές εκτάσεις ακόμη και σε NATURA!

Μας θέλουν από νοικοκύρηδες στο τόπο μας να γίνουμε νέοι κολίγοι των κολοσσών ιδιωτικών ομίλων που θα αναλάβουν την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Θα τους αφήσουμε;

Ενδεχομένως το «πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες» που μελοποίησε ο αγαπημένος μας Μίκης να είναι επίκαιρο όσο ποτέ!”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *