Φωτιές: Συνεχίζει η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά στην ίδια καταστροφική πολιτική με την πρώτη.

Σαν να μην άλλαξε μια μέρα από την καταστροφική για την Εύβοια και Αττική, φωτιά του 2021.

Η πρόληψη επαφίεται μόνο στον πολίτη, που πρέπει να εκκενώσει άμεσα όταν λάβει την τεράστια συνεισφορά του κρατικού μηχανισμού στο πρόβλημα: Ένα μήνυμα που θα του λέει «φωτιά, φύγε». Παράλληλα διαβάζουμε το ίδιο, κλασικό πλέον, εγχειρίδιο αποποίησης ευθυνών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αδράνεια, το «ε, και τι να κάνουμε;», είναι εδώ και καιρό επίσημη πολιτική θέση.

Την ίδια πολιτική είδαμε στην πανδημία, στην ακρίβεια, στην Ενέργεια, στα χιόνια, στο Έγκλημα των Τεμπών, στις πλημμύρες, το ξαναβλέπουμε στις πυρκαγιές. Είναι χαρακτηριστικά τα βασικά σημεία της δήλωσης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: «Φωτιές είχαμε και θα έχουμε». Και όποιος ασκεί κριτική «έχει παράλογες απαιτήσεις». Και η «κλιματική αλλαγή» δεν πείθει πλέον ούτε τον πιο ανίδεο!

Το αίτημα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο είναι να υπάρχει σοβαρή προετοιμασία. Αυτό σημαίνει να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά σε Δασαρχεία και Πυροσβεστική, σημαίνει να αγοραστούν οχήματα και εναέρια μέσα, σημαίνει οικολογικές πολιτικές, οργάνωση, σχέδιο, εκπαίδευση, καλύτερο μοντέλο δασοπροστασίας. Η καταστροφική επιλογή από το 1998 να περάσει η δασοπυρόσβεση στην πυροσβεστική υπηρεσία από τα δασαρχεία, έχει κοστίσει εκατομμύρια καμένων δασών, περιουσιών και φυσικά ζωών. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Όλα στην πολιτική είναι θέματα προτεραιοτήτων. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα π.χ. ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων από το 2019, με πάνω από 10 δισεκατομμύρια για αεροπλάνα, φρεγάτες, τορπίλες κ.α. Ήταν μία επιλογή. Ο εξοπλισμός της αστυνομίας, με υλικά, οχήματα, νέα Σώματα είναι διαρκής, βαρεθήκαμε να βλέπουμε φωτογραφίες παρουσιάσεις νέων περιπολικών. Είναι κι αυτός πολιτική επιλογή.

Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και να απαιτήσουμε, με συντονισμό, οργάνωση και αποφασιστικότητα, να αλλάξει εδώ και τώρα αυτή η καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική.

Πρέπει να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας! Οι σωτήρες χρεοκόπησαν.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *