Πώς θα γίνει δύσκολη η ζωή των εταιρειών που φυτεύουν κεραίες;

Η σημερινή εξέλιξη με την επανασύνδεση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Δήμητρας, επιβεβαίωσε σε λιγότερο από δώδεκα ώρες τους φόβους των κατοίκων όπως αυτοί εκφράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν αρκούν οι λόγοι και τα ψηφίσματα, δεν αρκούν οι καταγγελίες και οι προθέσεις, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι αυτές είναι ειλικρινείς και όχι υποκριτικές. Προτού κλείσει μια βδομάδα από τη διακοπή της λειτουργίας της κεραίας, το συνεργείο που κατέφθασε σήμερα με εντολή της εταιρείας, πιθανότατα πρόλαβε να επανασυνδέσει την κεραία.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αδιαφορούν παντελώς για τη λαϊκή κατακραυγή που προκαλεί η τοποθέτηση πομπών λίγα μέτρα μακριά από σχολεία (Δήμητρας) ή παιδικούς σταθμούς (Παλατιανής). Καταλαβαίνουν μόνο από πράξεις.

Το ερώτημα που έχουν κάτοικοι και ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν και παρακολουθούν τον αγώνα που δίνουν εδώ και χρόνια διάφορες γειτονιές στο Δήμο μας και αλλού, είναι τι μπορεί να γίνει.

Η μάχη με τα συνεργεία που επανασυνδέουν είναι άνιση, αλλά πρέπει να δοθεί. Με επιμονή, ενότητα, επαγρύπνηση, χωρίς απογοήτευση και παραίτηση. Οι εταιρείες που επιμένουν να σκορπούν την ακτινοβολία χωρίς να παίρνουν υπόψη τις αντιδράσεις των κατοίκων πρέπει να πληρώσουν το κόστος. Κι όσο κι αν μοιάζουν με πολύ ισχυρό αντίπαλο, η επιμονή, η συμμετοχή, ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στο τέλος θα νικήσουν.

Η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, δεν τόλμησε αυτή τη φορά να περιγελάσει τις ανησυχίες των κατοίκων. Δεν μίλησε για διασπορά φόβου, για λαϊκισμό, για υπερβολές. Είχε απέναντί της κατοίκους, και όπως κάθε φορά που στο Δημοτικό Συμβούλιο παρίστανται πολίτες, φόρεσε το προσωπείο του “συμπαραστάτη”.

Τα αιτήματα όμως τόσο των κατοίκων της Δήμητρας και Αλαμάνας, όσο και των κατοίκων της Παλατιανής, δεν αφορούσαν τη φραστική συμπαράσταση. Αφορούσαν την έμπρακτη στήριξη και ζητούσαν συγκεκριμένες αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο:

Στην πρώτη γειτονιά άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε τυχόν επανασύνδεση, στη δεύτερη γειτονιά αποκαθήλωση της κεραίας που εκπέμπει δίπλα σε παιδικό σταθμό, με πρωτοβουλία αυτή τη φορά του ίδιου του Δημάρχου.

Ο κ.Ζενέτος υιοθέτησε και κρύφτηκε πίσω από μια πρόταση εντελώς συμβολική, όσο και ακίνδυνη: Να στείλει ο Δήμος έγγραφο στις εταιρείες και να γνωστοποιεί την πρόθεσή του να δίνει ο ίδιος προέγκριση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Είναι προφανές ότι οι ίδιες εταιρείες που γράφουν τον νόμο στα παλιά τους τα παπούτσια όταν δεν τις συμφέρει, δεν θα έχουν καμιά διάθεση να ζητούν προέγκριση από το Δήμο, όταν μάλιστα αυτό δεν προβλέπεται.

Δεν είναι κακό να εκδίδονται ψηφίσματα και διαμαρτυρίες χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Είναι όμως κακό να κρύβεται η απραξία και η υποκρισία πίσω από λόγια, κείμενα και έγγραφα που προσφέρουν απλώς δρόμο διαφυγής για τις ευθύνες της Δημοτικής Πλειοψηφίας.

Το αίτημα των κατοίκων για απόφαση ανάληψης δράσης σε περίπτωση που τα εκδικαζόμενα ασφαλιστικά μέτρα για την Παλατιανής δεν αποδώσουν, δεν υιοθετήθηκε. Προφορικά δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι “εδώ είμαστε και το ξαναβλέπουμε”. Το Αριστερό Σχήμα θα θέσει και θα ξαναθέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, και στις γειτονιές, την πρόταση να υπάρξουν άμεσα πρακτικά μέτρα με το μηχανισμό του ίδιου του Δήμου και τον Δήμαρχο παρόντα σε αποκαθηλώσεις κεραιών που παίζουν με την υγεία των παιδιών.

Και κάτι τελευταίο: Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος προκάλεσε ένταση με σκοπό να τελειώσει άρον άρον η συζήτηση για τις κεραίες. Σε υπονοούμενά του, άφησε να αιωρείται ότι όσοι φωνάζουν εναντίον του, χρησιμοποιούν το θέμα των κεραιών για προεκλογικούς λόγους. Θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Δήμαρχό ότι όσον αφορά το ΑΣΙ, το θέμα των κεραιών είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για την υγεία και την ποιότητα ζωής. Τόσο σοβαρό, που δεν έχει περάσει ούτε μια χρονιά που να μην το έχει φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Καλοκαίρι 2011, κινητοποίηση στη Φιλοκτήτου

Καλοκαίρι 2011, κινητοποίηση στη Φιλοκτήτου

Αν ο κ.Ζενέτος κάνει ότι δεν θυμάται, ας τα θυμίσουμε εμείς: Το 2011 με την κεραία στη Φιλοκτήτου, το 2012 με την κεραία στου Καραμάνου, ξανά το 2012 με την κεραία στη Γαργαλιάνων.

Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το ΑΣΙ είναι ότι θέτει το πρόβλημα προεκλογικά και προς άγραν ψήφων. Το θέμα από τη μεριά του ΑΣΙ τίθεται με συνέπεια και υπευθυνότητα από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν ο κ. Δήμαρχος ψάχνει ποιος κάνει όψιμα και καθυστερημένα φασαρία για τις κεραίες, ας αναζητήσει δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του που ανεξαρτητοποιήθηκαν και θυμήθηκαν σήμερα -αργοπορημένα βέβαια και ενόψει εκλογών- ότι ο Δήμος πρέπει να είναι πρωτοπόρος στον αγώνα.

Με την υγεία και τη ζωή δεν παίζουμε. Ούτε με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των κατοίκων.

Και για να επανέλθουμε στο θέμα:

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Οκτώβρης 2012, κινητοποίηση στη Γαργαλιάνων

Οκτώβρης 2012, κινητοποίηση στη Γαργαλιάνων

Ένας Δήμος που αναλάμβανε να κατεβάσει τις επικίνδυνες κεραίες, θα έδινε σήμα ότι το Ίλιον δεν είναι ξέφραγο αμπέλι όπου κεραίες ξεφυτρώνουν χωρίς περιορισμό. Και τότε, ούτε οι κεραίες θα φυτρώνουν σαν μανιτάρια, ούτε θα συνεχίσουν να εκπέμπουν δίπλα σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, ούτε θα έρχονται συνεργεία επανασύνδεσης των κεραιών προτούν κλείσει βδομάδα από την αποκαθήλωσή τους.

Ένας άλλος Δήμος είναι εφικτός.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]