Σχέδιο Κλεισθένης: Ένα ακόμα βήμα προς την κατάργηση της αυτοδιοίκησης

Το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τον ακρωτηριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη μετατροπή της σε γρανάζι μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ο «Κλεισθένης» υιοθετεί κατά γράμμα τον «Καλλικράτη» και το σύνολο των αντι-δημοκρατικών και αντι-αυτοδιοικητικών του ρυθμίσεων. Ενσωματώνει την Αυτοδιοίκηση στο μνημονιακό πλαίσιο της επιτροπείας και του οικονομικού στραγγαλισμού στο πλαίσιο της «Τριετούς στρατηγικής μεταρρυθμίσεων». Επεκτείνει την επιχειρηματική διάσταση των Δήμων, καθιστώντας τους από όργανα τοπικής εξουσίας σε «Δήμους επιχειρηματίες». Η αντιλαϊκή λογική της ανταποδοτικότητας διευρύνεται και θα οδηγήσει σε επιβολή τοπικών φόρων.

Ο έλεγχος του μνημονιακού – νεοφιλελεύθερου κεντρικού κράτους γίνεται ασφυκτικός μέσα από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, τον Δημοτικό Διαμεσολαβητή και την Αυτοτελή Εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται απλός εκτελεστικός μηχανισμός μέσα σε ένα ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο που έχει ορίσει η κεντρική εξουσία.

Η αντιδημοκρατική ασφυξία γίνεται φανερή και από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος το οποίο είναι το μοναδικό σημείο διαφωνίας ανάμεσα στους παλιούς (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, ΚΕΔΕ) και τους νέους (ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνηση) μνημονιακούς. Τα Δημοτικά Συμβούλια θα εκλέγονται με απλή αναλογική, αλλά οι Δήμαρχοι αντί να εκλέγονται από τα Δημοτικά Συμβούλια στη βάση πολιτικών κατευθύνσεων και συμφωνιών, θα εκλέγονται σε δεύτερο γύρο. Η «ακυβερνησία» που φοβίζει την ΚΕΔΕ, θα είχε βάση, αν η αυτοδιοίκηση είχε βαθμούς ελευθερίας. Σήμερα με τον Καλλικράτη και αύριο πολύ περισσότερο με τον Κλεισθένη, μπαίνει ο μνημονιακός γύψος στην αυτοδιοίκηση. Και για αυτόν τον μνημονιακό γύψο είναι σύμφωνοι τόσο η πλειοψηφία των Δημοτικών διοικήσεων όσο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μόνη βάση συζήτησης για την Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι: Αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους, επιστροφή των κλεμμένων και υπεξαιρεθέντων, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, απεγκλωβισμός από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, δηλαδή στην πράξη σύγκρουση με το μνημονιακό πλαίσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι εχθρικοί και η Δημοτική Αρχή και η κυβέρνηση Τσίπρα.

Δήμος στα χέρια των πολιτών – όχι γρανάζι των μνημονίων.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης».

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *