Τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (21/04/2016)

Την Πέμπτη 21-4-2016 έγινε η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου.

Πλημμύρισε από κατοίκους του Αγίου Φανουρίου η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου, που ένωσαν τις φωνές τους με τις φωνές των κατοίκων του Αγίου Νικολάου, απαιτώντας να ακουστούν και να απομακρυνθούν από τις κατοικίες που ζουν και από τις σχολικές μονάδες που φοιτούν τα παιδιά τους οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Κάτοικοι από τον Άγιο Φανούριο ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και το αίτημά τους έγινε δεκτό από τη Δημοτική Αρχή σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση όπου η Δημοτική Αρχή είχε αρνηθεί παρόμοιο αίτημα κατοίκων του Αγίου Νικολάου.

Τοποθετήθηκε εκπρόσωπος των κατοίκων όπου ζήτησε τη συνδρομή του δήμου στην απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τη συνοικία τους.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του επικεφαλής του Αριστερού Σχήματος Ιλίου Πάνου Κουτσιανά:

“Συλλυπητήρια στο Δήμαρχο για την απώλεια της μητέρας του. Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους κατοίκους των συνοικιών του δήμου μας. Οι νόμοι οφείλουν να προστατεύουν την υγεία των κατοίκων. Απαράδεκτος ο νόμος Βορίδη. Υπεύθυνες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που τον ψήφισαν, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση που δεν τον καταργεί. Συμφωνούμε στο να αλλάξει ο νόμος. Οι κάτοικοι όμως μιλούν για ολιγωρία της δημοτικής αρχής που δεν υπάρχει μόνο στον Άγιο Φανούριο, αλλά και σε άλλες συνοικίες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Η δημοτική αρχή είναι ηθικά υπεύθυνη και θεσμικά ανεύθυνη. Οι κάτοικοι προβαίνουν σε ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει ο δήμος. Οι κάτοικοι στον Άγιο Νικόλαο μέσα σε 15 μέρες πήραν έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες για πολεοδομικές παραβάσεις που ο δήμος δεν το κατάφερε επί 15 χρόνια. Οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Για αυτό παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ναι στο ψήφισμα, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει και πολιτική κάλυψη από τη δημοτική αρχή. Οι δημοτικοί σύμβουλοι να παρίστανται ως πολιτικά πρόσωπα και όχι ως φυσικά. Το ψήφισμα να αναφέρεται στο σύνολο των κεραιών που υπάρχουν στον δήμο μας. Μπορούμε άραγε να είμαστε όλοι μαζί όταν υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν κεραίες στις ταράτσες τους; Αναφερθήκατε σε προηγούμενο συμβούλιο για πικραμένους που ζητούν τον λόγο. Σήμερα τον δώσατε τον λόγο επειδή οι πικραμένοι ήταν πολλοί. Στο τέλος όμως με τη στάση σας θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στη μνημονιακή πολιτική. Στον βωμό του κέρδους ψήνονται κεφάλια. Μίλησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου για αλληλεγγύη. Να τη δείξουν έμπρακτα όταν θα αποκαθηλωθεί η κεραία. Με την πολιτική τους ιδιότητα να καλύψουν τους κατοίκους. Θα σε χειροκροτήσουμε, δήμαρχε και θα σε στηρίξουμε, αν ανέβεις να κατεβάσεις την κεραία. Μην αφήνεις τους άλλους να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά. Όχι, Δήμαρχος, μόνο το πρωί. Το ψήφισμα θα το ερμηνεύσουν με διαφορετικό τρόπο οι δημοτικές παρατάξεις. Θα είμαστε δίπλα σε ό,τι αποφασίσουν οι κάτοικοι. Σας παραδίνουμε τα κομμένα καλώδια από την κεραία στην Αγίου Νικολάου”.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου του ΑΣΙ Γιώργου Χρόνη:

“Ο κόσμος έχει σήμερα πλημμυρίσει την αίθουσα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Στο παρελθόν έχει συμβεί το ίδιο και από άλλες συνοικίες του δήμου μας. Την Παλατιανή, τη Φιλοκτήτου, τη Ραδιοφωνία, τη Δήμητρος, τη Ψαρρών και Γαργαλιάνων, τον Άγιο Νικόλαο. Όλοι ζητούν την απομάκρυνση των κεραιών μακριά από τις κατοικίες τους και τα σχολεία των παιδιών τους. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα. Και δεν μπορείτε να μας διαψεύσετε γιατί υπάρχουν τα πρακτικά και σχετικά βίντεο.

Στην αρχή όταν ο κόσμος είναι λίγος αδιαφορείτε και τους ειρωνεύεστε. Τους μιλάτε με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Τους λέτε ότι είναι υποκινούμενοι. Αναφέρεστε σε εμάς, στην αντιπολίτευση, ότι τους υποκινούμε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δε συζητάτε καν το θέμα.

Όταν ο κόσμος γίνει περισσότερος, αλλάζετε στάση γιατί φοβάστε ότι θα χάσετε ψήφους. Άρα εσείς λειτουργείτε ψηφοθηρικά και όχι εμείς. Εμφανίζεστε καθησυχαστικοί. Ότι οι κεραίες εκπέμπουν στα επιτρεπτά όρια, ότι έχετε μηχανήματα και εκπαιδευμένο προσωπικό για τη μέτρηση της ακτινοβολίας, άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σας απαντάμε. Αν νομίζετε, ότι τα 3-4 μηχανήματα που διαθέτετε και το λιγοστό προσωπικό, επαρκούν να μετρούν την ακτινοβολία, καθημερινά και 24 ώρες το 24ωρο, που εκπέμπουν 80 κεραίες στον δήμο μας, μάλλον υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.

Αναφέρεστε στη νομιμότητα. Ότι οι κεραίες είναι νόμιμες, άρα τα χέρια σας είναι δεμένα. Σας απαντάμε. Πάνω από τους νόμους βάζουμε την υγεία των κατοίκων. Όταν οι νόμοι απειλούν την υγεία των παιδιών μας παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και καταργούμε με την βοήθεια των κατοίκων τους νόμους στην πράξη. Και το έχουμε αποδείξει με έργα και όχι μόνο με λόγια.

Όταν η οργή των κατοίκων φουντώσει δειλά δειλά δημοτικοί σας σύμβουλοι εμφανίζονται δίπλα στον κόσμο σαν δήθεν συμπαραστάτες του. Στον Καραμάνο μάλιστα όταν οι κάτοικοι ύστερα από μεγάλους αγώνες αποκαθήλωσαν την κεραία χωρίς να συμμετέχετε, την επόμενη στείλατε συνεργείο σας να φωτογραφηθεί με την κεραία για να καπηλευτείτε τον αγώνα των κατοίκων.

Η υποκρισία σας όμως φαίνεται και από τη μη τήρηση της δέσμευσής σας να διοργανώσετε μια επιστημονική ημερίδα με αρμόδιους επιστήμονες, τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς της πόλης μας για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κεραιών στην υγεία. Το ξεχνάτε άραγε ή υπάρχει άλλος λόγος;

Δεν είμαστε του θεραπεύειν αλλά του προλαβαίνειν. Το έδαφος στο Ίλιον είναι εύφορο για την τοποθέτηση κεραιών. Οι εταιρείες δε συναντούν αντίσταση και έτσι οι κεραίες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στον δήμο μας δημιουργώντας ένα πάρκο όχι από δέντρα αλλά από κεραίες. Είναι σαν λερναία ύδρα. Μία κεραία κατεβαίνει, δύο ανεβαίνουν. Σε σχέση με άλλους δήμους έχουμε πολλές κεραίες. Οφείλετε να κάνετε την αυτοκριτική σας και να πάρετε μέτρα που θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των εταιρειών. Διαφορετικά δίνετε τροφή για σχόλια σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι δίνετε οδηγίες για την τοποθέτηση των κεραιών “.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου ανακοίνωσε ότι το ψήφισμα θα βασιστεί στο παρόμοιο ψήφισμα του 2014 χωρίς όμως να υπάρξει δέσμευση για πολιτική κάλυψη της δημοτικής αρχής προς τους κατοίκους και για τη διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας.

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας και της εκτός ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

Έγκριση έκθεσης εσόδων-εξόδων α΄ τριμήνου 2016. Δηλώσαμε αποχή.

Λήψη απόφασης για ετήσια συνδρομή στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Δηλώσαμε αποχή.

Λήψη απόφασης για την έγκριση πραγματοποίησης καλλιτεχνικού γεγονότος με τίτλο “1ος Διαγωνισμός τραγουδιού, σύνθεσης και στίχου”. Δηλώσαμε αποχή.

Λήψη απόφασης και καθορισμός διαδικασίας για τις εγγραφές-επανεγγραφές στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για το σχολικό έτος 2016-2017.  Δεν το ψηφίσαμε. Ακολουθεί σχετική τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά:

“Τα τροφεία μόνο συμβολικά δεν είναι. Όσον αφορά τα κριτήρια είναι οξύμωρο και αντιφατικό να μένεις στο Περιστέρι και επειδή ψηφίζεις στο Ίλιον να έχεις 10 παραπάνω μόρια από αυτόν που μένει στο ‘Ίλιον και ψηφίζει σε άλλον δήμο. Όσον αφορά την οικογενειακή κατάσταση είναι απαράδεκτο να τιμωρείται το παιδί διαζευγμένων γονέων με 10 λιγότερα μόρια για την επιλογή των γονέων του. Όσον αφορά την εργασιακή κατάσταση της μητέρας, αν ο εργοδότης αρνείται να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές γιατί να την πληρώσει η εργαζόμενη; Δε θα το ψηφίσουμε και λόγω της ανταποδοτικότητας αλλά και λόγω του υπολογισμού των μορίων (ψηφοθηρισμός ). Όσο για των ποιων το μυαλό είναι κολλημένο, κύριε Δήμαρχε, θα το κρίνει ο κόσμος “.

Επιβολή προστίμων για ρύπανση από υπαίθρια διαφήμιση στους κινηματογράφους < ΦΟΙΒΟ > και < ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΑ-ΟΝΑΡ > και στο < ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ >. Δεν τα ψηφίσαμε.

Φθορά πρασίνου, προστασία περιβάλλοντος, επιβολή προστίμου για κοπή δέντρου σε δημότη. Δηλώσαμε αποχή. Ο Πάνος Κουτσιανάς δήλωσε σχετικά:

“Να μην επιβληθεί πρόστιμο. Να ενεργοποιηθεί παλιότερη απόφαση του συμβουλίου να τοποθετούνται κάδοι απορριμμάτων έξω από τα παράθυρα εκείνων που κόβουν δέντρα”.

Τέλος ο Γιώργος Χρόνης υπέβαλε 3 ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή (σε παρένθεση οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής ):

“Τι γίνεται με τους σχολικούς αγώνες που με επιτυχία διοργανώνει ο δήμος; Έχει πάει σχετική εγκύκλιος στα σχολεία; Ποια αθλήματα θα διεξαχθούν φέτος; Έχουν γίνει συναντήσεις με τους υπεύθυνους των σχολείων για την καλύτερη διοργάνωση των αγώνων; Έχει εξασφαλιστεί και φέτος η παρουσία γιατρού και η μεταφορά αθλητών-μαθητών; Υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί στους αγώνες και το σκάκι”;  (17 και 18 Μαϊου θα γίνουν οι αγώνες σε μπάσκετ, βόλλεϋ, ποδόσφαιρο και στίβο, στα 2 κλειστά γήπεδα του δήμου και στο ανοιχτό του ποδοσφαίρου. Έχουν πάει έγγραφα στα σχολεία, έχουν δηλωθεί οι συμμετοχές, για το σκάκι έγινε σχετική διοργάνωση και οι νικητές θα πάρουν μέρος στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα, οι αγώνες είναι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γ΄ Αθήνας ).

“Με αφορμή ανάρτησης στη Διαύγεια ΑΔΑ 6ΠΚΔ6398ΜΓ/30-12-2014 με θέμα < Χορήγηση στην εταιρεία VODAFONE άδεια κατασκευής κεραίας σταθμού ξηράς στη θέση ΙΚΑ τοπικό Ιλίου Αχαϊας και Καλαβρύτων 4 > και το έγγραφο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με αρ. πρωτ. 1465/22-12-2014 που χορηγεί τη σχετική άδεια θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:

Το κτίριο είναι δημόσιο ή ιδιωτικό;

Ο ιδιοκτήτης έχει οικονομικό όφελος;

Αν το κτίριο είναι ιδιωτικό ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες;

Γύρω από το κτίριο σας ενημερώνουμε ότι βρίσκονται 3 σχολικές μονάδες”. (Δεν απαντήθηκε).

“Οι κάτοικοι ρωτούν αν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο κτίριο Καραμάνου για την παράνομη κεραία έχουν πληρωθεί και αν πληρώνουν δημοτικά τέλη και πόσο”;    (Δεν απαντήθηκε).

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *