Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (25/06/2020), με τηλεδιάσκεψη.

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις του των Δημοτικών Συμβούλων Παναγιώτη Κουτσιανά και Γιώργου Χρόνη της Δημοτικής Κίνησης ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΙΛΙΟΝ. Σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση σε ερώτησή μας σχετικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου μας λόγω κορωνοϊού, είχαμε λάβει την απάντηση ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν πρόκειται να γίνουν εκδηλώσεις δια ζώσης και με παρουσία κοινού. Άλλαξε κάτι; Γιατί βλέπουμε να έχουν προγραμματιστεί τέτοιες εκδηλώσεις, π.χ. της Ένωσης Κρητών. Είχατε πει ότι θα γίνονται εκδηλώσεις μόνο μέσω διαδικτύου. ( Είχαμε κάνει διάφορα σχέδια, ενημερώσαμε όλα τα σωματεία για το τι προβλέπεται λόγω επιδημίας, άλλαξε όμως η απόφαση και μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις από 1-7-2020, την επεξεργαζόμαστε και τη στείλαμε σε όλους τους συλλόγους, άλλωστε δημοτικός συνδυασμός κάνει εκδήλωση αρχές Ιουλίου, δεν ξέρουμε για τον Σεπτέμβριο, όλα νόμιμα βάση των κυβερνητικών αποφάσεων ).

Στην παιδική χαρά στην οδό Παραμυθιάς στον Άγιο Νικόλαο, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός στον εσωτερικό χώρο ενώ και ο εξωτερικός φωτισμός δεν καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού του εσωτερικού χώρου. Έτσι μόλις σκοτεινιάζει αποχωρούν οι γονείς με τα παιδιά τους αν και η ώρα λειτουργίας της είναι μέχρι τις 10 το βράδυ. Τι θα κάνετε; ( Θα το εξετάσουμε, άλλωστε θα γίνει ανακατασκευή της όπως και στην παιδική χαρά του Άλσους ).

Τι γίνεται με τις αναπλάσεις των λεωφόρων Αγίου Νικολάου και Πετρουπόλεως; Μήπως τελικά ήταν εξαγγελίες που παραπέμφθηκαν στις καλένδες όπως οι ανεγέρσεις δημοτικού κολυμβητηρίου και σχολικού κτιρίου για το 8ο γυμνάσιο; Επιτακτική είναι και η ανάπλαση της Ελαιών που είναι γεμάτη με ανασηκωμένα καπάκια της ΕΥΔΑΠ που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία και εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των πεζών. Με ικανοποίησή μας είδαμε να μπαίνουν κολονάκια στο πεζοδρόμιο του σούπερ μάρκετ στις οδούς Ελαιών και Βούτσαλη. Έστω και αργά κάνατε το αυτονόητο. ( Προσπαθούμε να παράγουμε έργο, χωρίς υψηλούς τόνους αλλά με σεμνότητα, στην Αγίου Νικολάου εξελίσσεται το έργο προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, στην Πετρουπόλεως ας όψονται δημοτικοί σύμβουλοι που έβαλαν εμπόδια στο έργο ).

Τι γίνεται με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον δήμο μας; Θα μεταφερθεί επιτέλους σε νέο κτίριο το 26ο νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο; Θα κατασκευαστούν οι λυόμενες αίθουσες στο 9ο δημοτικό για τις ανάγκες του 5ου νηπιαγωγείου, στο 13ο δημοτικό και 13ο νηπιαγωγείο, στο 8ο νηπιαγωγείο, στο 12ο νηπιαγωγείο; ( Έχουν γίνει σχετικές μετρήσεις εδώ και 3 μήνες, θα γίνουν τα έργα, στο 13ο νηπιαγωγείο έχουν μεταφερθεί και τα σχετικά υλικά, για το 26ο νηπιαγωγείο βρείτε μας χώρο, το κτίριο που βρήκαμε δεν έχει άδεια ).

Θα επαναλειτουργήσουν τα σχολικά κυλικεία; Θα πάρετε μέτρα για την ανακούφιση και την ενίσχυση των κατόχων αδείας για τη λειτουργία τους που επλήγησαν από την επιδημία; Είχαμε θέσει ξανά το θέμα χωρίς απάντηση.  ( Δεν είμαστε αρμόδιοι βάση νόμου, ούτε για τη λειτουργία τους ούτε για την ενίσχυσή τους, έγγραφο της πολιτείας μιλά για ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν για έναν χρόνο εφόσον δεν έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, στη δεύτερη δόση τους προς τα σχολεία είχαν έκπτωση, αρκετοί πήραν το βοήθημα των 800 ευρώ ).

Απαράδεκτη ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου σε προηγούμενο συμβούλιο σχετικά με τους αριθμούς των ψήφων των δημοτικών συμβούλων ως κριτήριο για την τοποθέτησή τους στις συνεδριάσεις. Είναι τοποθέτηση αντιδημοκρατική και αντιθεσμική. Να ανακαλέσει καθώς προσβάλλει τη λειτουργία του συμβουλίου. ( Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής αλλά και υπέρμαχος της κυβερνησιμότητας των φορέων, προκλήθηκα και είπα ότι δεν μπορεί με 62 ψήφους του πρώτου υποψηφίου να εκλέγεται ο επικεφαλής και να μένουν έξω δικοί μας υποψήφιοι με 400 ψήφους, αυτό δεν είναι απλή αναλογική, έχω δώσει μάχες για δίκαιες εκλογές, είναι δίκαιο με 49,5% να μην μπορούμε να ασκήσουμε εξουσία; Προς τιμή του ο υπουργός εσωτερικών μας έδωσε το δικαίωμα να το κάνουμε μέσα από την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής που μας έδωσε την πλειοψηφία, δεν ασχολούμαι ξανά, τιμώ όλους τους συμβούλους αλλά έχω διαφορετική άποψη ).

 

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και της εκτός ημερήσιας διάταξης.

Στο θέμα για τη μίσθωση οικήματος για τη στέγαση αποθήκης για τις ανάγκες της κοινωνικής υπηρεσίας και του φορέα «Χαμόγελο του Παιδιού» κάναμε την παρακάτω τοποθέτηση: «Το οίκημα στην Αγία Ελένης στην Παλατιανή που μισθώνεται για το «Χαμόγελο του Παιδιού», χρησιμοποιείται και αν ναι, ποιες ημέρες και ώρες; Κάτοικοι δηλώνουν ότι βλέπουν συνεχώς κλειστά παράθυρα και κλειστές πόρτες. Αν δεν χρησιμοποιείται ποιος ο λόγος να μισθώνεται;» ( Ήταν κλειστό την περίοδο της καραντίνας, άρχισε πάλι να λειτουργεί πρωινές ώρες ).

Στο τέλος της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και ο δήμαρχος μας ενημέρωσαν για την απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους του δήμου μας από τις 7 το πρωί ως τις 12 το βράδυ ( Κομμάτια της Πατρόκλου-Φιλοκτήτου γύρω από τη Μενελάου, περιμετρικά της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, γύρω από το Άλσος, στη Λ. Φυλής-Καπετάν Βέρρα-Δραγουμάνου), για δημιουργία πεζοδρόμων, για στάθμευση αυτοκινήτων στις αυλές του 1ου δημοτικού και του 1ου γυμνασίου.

Ακολουθεί σχετική μας τοποθέτηση:

«Είμαστε υπέρ εκείνης της πεζοδρόμησης που θα επιτρέψει στους δημότες και στους κατοίκους να κινούνται με ασφάλεια μαζί με τα παιδιά τους.

Όμως ένα τέτοιο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί και να αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο όπου μετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και όχι στην επιτροπή ποιότητα ζωής όπου δε μετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μετέχει ούτε το 1/3 των συμβούλων. Ως παράταξη δε μας δόθηκε η δυνατότητα να πούμε απόψεις και να καταθέσουμε προτάσεις.

Καλώς μιλήσατε με τον εμπορικό σύλλογο αλλά θα έπρεπε να μιλήσετε και με άλλους φορείς καθώς οι έμποροι δεν είναι οι μόνοι που θα επηρεαστούν από αυτές τις αλλαγές. Κάνετε τα ίδια λάθη όπως και με τις αναπλάσεις των λεωφόρων Αγίου Νικολάου και Πετρουπόλεως. Κινείστε με αλαζονεία και αποφεύγετε τον διάλογο. Μας λέτε να είμαστε ήσυχοι και ότι κινείστε με προγραμματισμό. Κάτι τέτοιο δεν είδαμε στο θέμα των αναπλάσεων με αποτέλεσμα λάθη και παραλείψεις σας να έχουν καθυστερήσει τα έργα.

Απαράδεκτο που χρησιμοποιείτε αυλές σχολικών μονάδων για στάθμευση αυτοκινήτων. Τα σχολεία είναι για τη μόρφωση των παιδιών και όχι πάρκινγκ. Ποιος σας το πρότεινε αυτό; Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να μη μετατρέψετε τα σχολεία σε πάρκινγκ.»

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *