Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου

Την Πέμπτη 1-9-2016 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν προς τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή από τους δημοτικούς συμβούλους του ΑΣΙ. Σε παρένθεση οι απαντήσεις του δημάρχου και των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής.

Να μας ενημερώσετε για τους Παιδικούς Σταθμούς.  (Τρέχουν 2 διαδικασίες, μία από τον δήμο και μία από τα ΕΣΠΑ. Όσον αφορά τον δήμο έτρεξε τον Μάιο όπου έγιναν και οι ενστάσεις ενώ για το ΕΣΠΑ τρέχει τώρα πρόγραμμα VOUTSER με 250 άτομα μέχρι στιγμής.  Έχουν δοθεί σε γονείς ερωτηματολόγια και τρέχουν και οι συμβάσεις. Τα αποτελέσματα δήμου και ΕΣΠΑ θα βγουν μαζί. Γίνονται οι επανεγγραφές με το υπάρχον προσωπικό).

Τους τελευταίους 2,5 μήνες στην πόλη μας έχουμε 7 κρούσματα επιθέσεων με στόχο τη ληστεία σε συμπολίτες μας. Το γνωρίζετε;  (Αφορά συμμορίες νεαρών ηλικίας 14-16 χρονών, μιλάμε με αστυνομία, δεν μπορούν να κάνουν κάτι και λόγω της ώρας που γίνονται οι επιθέσεις αλλά και να τους πιάσει δεν ξέρουν πώς να τους φερθούν. Απευθυνθήκαμε στον υπουργό προστασίας του πολίτη χωρίς αποτέλεσμα).

Οι παραπάνω ερωτήσεις έγιναν από τον Πάνο Κουτσιανά.

Ακολουθούν ερωτήσεις από τον Γιώργο Χρόνη.

Σήμερα ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τους εκπαιδευτικούς και σε λίγες μέρες ξεκινά και για τους μαθητές και για τους γονείς τους. Δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του κ. Σπίρτζη ότι πριν ανοίξουν τα σχολεία θα έχουν απομακρυνθεί οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας-με εγκύκλιό του-300 μέτρα από ευαίσθητες εγκαταστάσεις όπως τα σχολεία. Μάλλον είχε άλλες προτεραιότητες ο υπουργός και αυτό το λέμε γιατί όλο το καλοκαίρι τον βλέπαμε στα τηλεοπτικά κανάλια να μιλά για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλλον το θεωρεί σοβαρότερο θέμα από την υγεία των πολιτών και των παιδιών τους. Θα κριθεί ο κ. Σπίρτζης για τη στάση του αυτή. Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να εντείνει τις προσπάθειές της και τις πιέσεις της προς την πολιτεία για την απομάκρυνση των κεραιών.  (Κάνουμε τα πάντα, δεν αδειοδοτούμε όμως εμείς, έχουμε καλή οργάνωση απέναντι στις κεραίες που είναι παράνομες, όταν είναι νόμιμες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία. Δεν μπορούν να απομακρυνθούν οι κεραίες 300 μέτρα από τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις γιατί είναι πάρα πολλές. Για να το λέει ο υπουργός κάτι θα ξέρει. Θα παρακολουθούμε και θα πιέζουμε και αν χρειαστεί θα κινητοποιήσουμε και τον κόσμο).

Να μας ενημερώσετε για την εξέλιξη των έργων στο 15ο και 30ο νηπιαγωγεία και στο ειδικό Ιλίου. Είναι έτοιμα τα νέα κτίρια να υποδεχτούν τους μαθητές; Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για τη μετεστέγασή τους; Όταν δε αυτές πραγματοποιηθούν να βοηθήσετε όπως μπορείτε.  (Το ειδικό είναι έτοιμο κατά 99%, ο αγιασμός θα γίνει στο νέο κτίριο. Το 15ο, 30ο αλλά και το 28ονηπιαγωγεία κτιριακά είναι έτοιμα, απομένει η σφραγίδα του μηχανικού αλλά και τα πιστοποιητικά σύνδεσης από Ε.Υ.Δ.Α.Π. και Δ.Ε.Η.  Μέχρι τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθεί η μεταφορά τους. Θα βοηθήσουν και τα φορτηγά του δήμου).

Είδαμε στο διαδίκτυο φορτηγά του στρατού να καθαρίζουν το πάρκο < Αντώνης Τρίτσης >. Είναι κάτι το ευκαιριακό ή θα γίνεται σε μόνιμη βάση;  (Δεν απαντήθηκε).

Θέλουμε ενημέρωση για τις σχολικές καθαρίστριες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.  (Όλα τα σχολεία έχουν καθαρίστρια. Στο 1ο δημοτικό που παραιτήθηκε θα αντικατασταθεί αύριο).

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός από το παρακάτω θέμα:

Έκφραση σύμφωνης γνώμης για ορισμό μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας < Αντώνης Τρίτσης >.  Δηλώσαμε αποχή.

Ακολουθεί τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το παραπάνω θέμα. Προηγείται η εισήγηση του Δημάρχου.

Εισήγηση Δημάρχου:

«Είμαστε αντίθετοι με το νέο ν/σ. Το σεβόμαστε αλλά θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να το ακυρώσουμε. Ο νέος νόμος υποτιμά την Αυτοδιοίκηση. Όσο για την εκπροσώπηση στο νέο Δ.Σ του φορέα προτείνω να μην αποστείλουμε εκπρόσωπο. Με την πράξη αυτή δεν υπερβαίνουμε τον νόμο γιατί προβλέπει σε ανάλογη περίπτωση ο Υπουργός να ορίσει το δικό του πρόσωπο. Ο λόγος της μη αποστολής εκπροσώπου από τον Δήμο Ιλίου είναι ότι το Πάρκο δεν το διαχειρίζεται πλέον η Αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον με τον νόμο Μανιάτη όπου το Πάρκο πέρναγε στον ΑΣΔΑ αλλά χωρίς τους αντίστοιχους  πόρους, τη διαχείριση του Πάρκου την είχε η Αυτοδιοίκηση.  Όλοι συμφωνούμε στη συνδρομή του Πάρκου από την Αυτοδιοίκηση αλλά με προαπαιτούμενο τη διαχείριση να την έχει η Αυτοδιοίκηση».                                                         

Στο τέλος της ομιλίας του ο Δήμαρχος είπε: «Σε άλλους Δήμους οι ελεύθεροι χώροι παραχωρούνται στους Δήμους π.χ. Σκοπευτήριο Καισαριανής, εδώ όμως όχι. Διακρίνω μια μεροληψία και οι κύριοι που τη συντηρούν και την ενισχύουν αυτή τη μεροληψία να ξέρουν ότι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά! Εμείς δεν ξεχνάμε!»

Πρωτολογία Πάνου Κουτσιανά:

  1. Αρχικά τα τελευταία λόγια του Δημάρχου φανερώνουν τον πραγματικό λόγο όπου προτείνει τη μη συμμετοχή εκπροσώπου στον νέο Φορέα. Είναι ο απατημένος και θιγμένος Δήμαρχος. Και είναι ο θιγμένος γιατί στη νέα φάση δεν είναι κομμάτι του νέου πλειοψηφικού συσχετισμού. Ο νέος νόμος προβλέπει 9μελές Δ.Σ. όπως και το Π.Δ.184/ΔΕΚ172/2002. Ο νέος νόμος προβλέπει οι 5 από τις 9 θέσεις να στελεχώνονται από την Αυτοδιοίκηση [2 από τη Περιφέρεια – 1 Δήμος Ιλίου – 1 Δήμος Αγ. Αν/ρων – 1 από ΑΣΔΑ, όπως και το  Π.Δ.184/ΔΕΚ172/2002 προέβλεπε οι 5 από τις 9 να στελεχώνονται από την αυτοδιοίκηση [ 1 από τη Νομαρχία- 1 Δήμος Ιλίου – 1 Δήμος Αγ. Αν/ρων – 1 από ΑΣΔΑ – 1 Δήμος Καματερού]. Και τότε, το 2002, και τώρα το πλειοψηφικό πακέτο των εδρών το είχε η Αυτοδιοίκηση. Το 2002 ήθελε να εκπροσωπείται  στον Φορέα, τώρα δε θέλει. Οι λόγοι ευνόητοι.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι το νέο ν/σ μας έχει κοινά σημεία με το παλαιό Π.Δ.184/ΔΕΚ172/2002. Είναι ένα ν/σ  όπου επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Ενδεικτικά:

  1. Ενώ οι σκοποί του πάρκου γίνονται πιο περιγραφικοί συγκριτικά με το Π.Δ.184/ΔΕΚ172/2002 συνεχίζει να μη δίνει απάντηση ουσιαστικά στο ζήτημα των πηγών χρηματοδότησης.Οποιοσδήποτε νόμος θα είναι αναποτελεσματικός γιατί θα «σκοντάφτει» στο πιο κρίσιμο-νευραλγικό σημείο: στους πόρους χρηματοδότησης. Και ο προηγούμενος (νόμος Μανιάτη της Ν.Δ.) και ο σημερινός είναι εγκλωβισμένοι στη λογική της υποτέλειας και της εξάρτησης από το τι θα εγκρίνει η Τρόικα επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή αν θα δώσουν το «ΟΚ» οι  «θεσμοί» επί διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε 1 € δεν επιτρέπουν οι θεσμοί να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθεί τουλάχιστον βασικές λειτουργικές ανάγκες όπως το νερό ή το ρεύμα για το Πάρκο. Ή μια βασική επενδυτική δαπάνη όπως είναι η διασφάλιση μόνιμης άντλησης νερού. Ενώ προτείνονται 8 πηγές χρηματοδότησης η μοναδική άμεση και ρεαλιστική πηγή είναι η περαιτέρω περικοπή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) όπου έχουν μειωθεί κατά 67% να υπάρξει και άλλη μείωση προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του Πάρκου.
  2. Την ίδια στιγμή που υπάρχει το πρόβλημα της χρηματοδότησης ο νέος νόμος ορίζει τη πρόσληψη  Γεν. Διευθυντή  όπου θα προσλαμβάνεται από τον ίδιο τον Υπουργό και θα ορίζονται οι αποδοχές του από το Υπουργείο και θα εκταμιεύονται από τους Κ.Α.Π.! Αλήθεια είναι απαραίτητη η πρόσληψη Γεν Διευθυντή με αποδοχές για ένα Ν.Π.Ι.Δ, όπως είναι ο νέος φορέας όπου είναι και μη κερδοσκοπικός;
  3. Οι ρόλοι και το περιεχόμενο δουλειάς ανάμεσα στο Δ.Σ. και το Γεν Διευθυντή είναι δυσδιάκριτοι, και επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες. Ο επικεφαλής της Αλληλέγγυας Πόλης προσπάθησε να μας πείσει ότι ο Γεν Διευθυντής θα περιορίζεται σε εκτελεστικό ρόλο. Επιτρέψτε μου να πω ενδεικτικά ένα παράδειγμα: Ο Γεν Διευθυντής θα καταρτίζει, θα εισηγείται τον ετήσιο προϋπολογισμό, θα συνάπτει τις όποιες συμφωνίες με διάφορους φορείς, θα παρακολουθεί την εξέλιξή τους και θα τις παρουσιάζει στο Δ.Σ., όπως προβλέπεται σύμφωνα με το νέο ν/σ . Ελλοχεύει ο κίνδυνος το νέο Δ.Σ. απλά να προσυπογράφει τις πρακτικές του Γεν. Διευθυντή όπου επί της ουσίας θα έχει το management του Πάρκου; Αλήθεια αυτό το πρόσωπο θα έχει διαχειριστικό ή αποφασιστικό ρόλο;
  4. Στο Άρθρο 53 σημείο 3 ο νέος φορέας καλείται «να προστατέψει από κάθε είδους αυθαίρετη και παράνομη κατάληψη και χρήση γης».Αν αλήθεια υπάρξει μια κινηματική πρωτοβουλία πολιτών όπου καταλάβει και κάνει χρήση της γης του Πάρκου, τι στάση θα κρατήσει ο νέος Φορέας; Τι θα κάνει ο Γεν. Διευθυντής; Τι έχει να πει για αυτό όποιος υποστηρίζει το νέο ν/σ;
  5. Υπάρχουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως η θεσμοθέτηση Μ.Κ.Ο κτλ μέσω του νέου Φορέα.

Συμπερασματικά, το νέο ν/σ αναπαράγει βασικά προβλήματα (πχ: χρηματοδότηση) με κίνδυνο στο μέλλον να φλερτάρει με επιχειρηματικές δραστηριότητες που δε συνάδουν με τους σκοπούς του Πάρκου,  περιέχει δυσδιάκριτα και αντιφατικά σημεία σχετικά με το διαχωρισμό ρόλων Γεν διευθυντή και Δ.Σ., παίρνει αποστάσεις ή καλύτερα «διαζύγιο» με τις κινηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις εντός Πάρκου, και δεν ιεραρχεί το πάρκο να αποτελέσει κύτταρο κοινωνικών διεργασιών με πυρήνα δράσεις περιβαλλοντιικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης

Δευτερολογία: Στη μη συμμετοχή που προτείνει ο Δήμαρχος αντιπροτείνουμε να συμμετέχουμε με μετακλητό εκπρόσωπο όπου το τι θα λέει θα ορίζεται από μια επιτροπή όπου θα αποτελείται από 1 από κάθε παράταξη. Θα δηλώσουμε τη παρουσία μας και θα επανεξετάσουμε τη συμμετοχή μας στην πορεία του χρόνου. Προτείνουμε ως πρώτο μετακλητό τον κύριο Κάβουρα. Δεν αποδέχτηκε την πρόταση μας ο κ. Κάβουρας και επομένως δε συνεχίσαμε να τη θέτουμε προς ψηφοφορία.

Ως εκ τούτου για την ψήφιση ή μη, εκπροσώπου στον φορέα διαχείρισης του Πάρκου κατατέθηκε μια πρόταση, της Διοίκησης αφού η Αλληλέγγυα Πόλη στην ουσία  αρνήθηκε τη δική μας πρόταση.  Ίσως να βασίστηκε στο ότι ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής του Δήμου, ο Υπουργός ορίζει με δική του ευθύνη  το δικό του πρόσωπο…

Επομένως, στη μοναδική πρόταση της Διοίκησης που ήταν η μη συμμετοχή του Δήμου Ιλίου, υπερψηφίστηκε από τη Διοίκηση και την παράταξη της Ν.Δ. Η παράταξη  του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε και το Α.Σ.Ι με τη παράταξη του ΚΚΕ δηλώσαμε αποχή.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *