Ανακοίνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα των εκλογών για την Ευρωβουλή, τις Περιφέρειες και τους Δήμους καταγράφει μια μεγάλη αναδίπλωση του αγωνιστικού φρονήματος της κοινωνίας και του εργαζόμενου κόσμου. Οι συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα κυριαρχεί μια επιθετική νεοφιλελεύθερη ΝΔ. Η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο εμπέδωσε στο λαό την αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα, ότι η Αριστερά είναι όμοια με τη Δεξιά.

Η συντηρητική μετατόπιση εκφράζεται και στο Δήμο μας με την ενίσχυση των παρατάξεων Ζενέτου, Κακούρη. Η παράταξη που διοικεί τον Δήμο κοντά 40 χρόνια θωρακίζεται, με επιλογή των συνδημοτών μας. Εκμεταλλεύεται το γενικό ρεύμα αναδίπλωσης των αγωνιστικών διαθέσεων και του λαϊκού κινήματος. Η προκλητική επικοινωνιακή πολιτική των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις πελατειακές σχέσεις και τις παλαιοκομματικές μεθόδους, επιβεβαίωσε την καθεστωτική λογική της δημοτικής αρχής. Η παράταξη Κακούρη αν και με ανεβασμένο χειρόφρενο ήρθε δεύτερη, ενισχυόμενη από το γενικό πολιτικό κλίμα που ευνοεί τη ΝΔ. Η δεξιά παράταξη θα συνεχίσει να συναινεί στην πολιτική Ζενέτου, συνδιοικώντας πλέον φανερά την πόλη.

Η Αλληλέγγυα Πόλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε πρώτος στο Ίλιον και μείωσε τις δυνάμεις της. Λιγότεροι από τους μισούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στο Ίλιον επέλεξαν την παράταξη Κάβουρα. Η αλλαγή σελίδας δεν γίνεται αναπαράγοντας την ίδια πολιτική και χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά.

Η Αριστερά στο σύνολό της συρρικνώθηκε και στο Ίλιον, ακολουθώντας την πανελλαδική τάση. Η Λαϊκή Συσπείρωση αν και διπλασίασε τους δημοτικούς συμβούλους έχασε σε απόλυτο νούμερο και σε ποσοστό.

Το ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ δεν κατάφερε να αντιστρέψει το γενικό δυσμενές κλίμα και σημείωσε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Από το 8,34% μειώθηκε στο 5,90%, διατηρώντας τους δύο δημοτικούς συμβούλους. Δεν θα κρύψουμε ότι το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών μας και νιώθουμε ότι δεν αντιστοιχεί στην έκταση της δουλειάς που έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξε και η ύπαρξη ενός επιπλέον ψηφοδελτίου, της ΑΡΚΙ.

Οι φίλοι και τα μέλη της Δημοτικής μας Κίνησης, ενώ είμαστε προβληματισμένοι για τον τρόπο που θα σπάσουν τα δεσμά ομηρίας που έχουν δημιουργήσει οι τοπικοί μηχανισμοί εξουσίας, είμαστε ταυτόχρονα απόλυτα πεισμένοι ότι η αναγκαιότητα μιας ανεξάρτητης αγωνιστικής δημοτικής κίνησης που να φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη των πολλών και των γειτονιών μεγαλώνει. Μεγαλώνει επίσης η ανάγκη συνεργασίας δυνάμεων που βρίσκονται στην όχθη των λαϊκών συμφερόντων.

Το ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ είναι ένα ζωντανό τοπικό κίνημα με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Έχει ρίζες στην πόλη και αγωνιστικούς δεσμούς με τις γειτονιές και τους δημότες. Όπως και χθες, έτσι και αύριο, θα είναι η εγγύηση ότι το πρόβλημα των πολλών δημοτών, η ανάγκη των απλών ανθρώπων, η διεκδίκηση του εργαζόμενου κόσμου θα έχει συμπαραστάτη, θα έχει φωνή, θα έχει σύντροφο. Το ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ θα συνεχίσει την ενεργό του παρουσία με προσκλητήριο ένταξης στις γραμμές του όλων όσων το υποστήριξαν και είδαν την ανιδιοτέλεια, την αγωνιστικότητα, την ασυμβίβαστη στάση για ένα Δήμο στην υπηρεσία του πολίτη. Ευχαριστούμε δημόσια όσους και όσες μας στήριξαν και μας βοήθησαν στην άνιση αυτή μάχη που δώσαμε.

Είναι τέλος προφανές ότι στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών αναμετριούνται οι δύο συνδυασμοί που ψηφίζουν ακριβώς τα ίδια και ακολουθούν την ίδια πολιτική. Δεν ψηφίζουμε κανέναν από τους δύο.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *