Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΑΣΙ

Η κλιμακούμενη σκλήρυνση, κλείσιμο ΕΡΤ, αλλαγή κυβέρνησης, τοποθέτηση υπουργών που είναι αδίστακτοι και κυνικοί εκτελεστές ενός συμβολαίου εξόντωσης, φανερώνουν ότι τα χειρότερα του μνημονίου είναι μπροστά μας. Ειδικά για τις τοπικές κοινωνίες, οι όποιες κοινωνικές δομές διαλύονται. Συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολείων, συμπτήξεις τμημάτων, εκχώρηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών (αποκομιδή σκουπιδιών κτλ) σε ΜΚΟ ή ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. λόγω άμεσων απολύσεων ή μη ανανέωσης συμβάσεων, δραστική μείωση κρατικής επιχορήγησης σε Β/Ν σταθμούς σε συνδυασμό με την γενικευμένη φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο ραγδαίας επιδείνωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Στη πόλη μας, οι επικείμενες συγχωνεύσεις, το επικείμενο οριστικό κλείσιμο της Τ.Μ.Υ. Αγ Φαν/ρίου, ο επισιτισμός, το γύρισμα του διακόπτη του ρεύματος σε πολλαπλάσια σπίτια, οι κατασχέσεις λόγω οφειλών θα εκτοξεύσουν την απόγνωση και την ατομική λύση. Βασικό μας καθήκον είναι η ένταση και η ουσιαστική δουλειά για κινήματα λαϊκής οργάνωσης, ενότητας και αλληλεγγύης. Ο Δήμος υπολείπεται δραματικά αυτών των αναγκών και αναλώνεται σε διαφημιστικές καμπάνιες αυτοπροβολής της δημοτικής αρχής. Ακόμη και η Λευκή Νύχτα, με τη μαζικότατη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, μετατράπηκε ή επιτράπηκε από τη Δημ Αρχή να μετατραπεί σε κίνηση υπέρ του ανοίγματος των μαγαζιών τις Κυριακές από τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η συγκρότηση του δημοτικού μας προγράμματος είναι μια δουλειά που πρέπει να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι, με την άμεση σύγκλιση συνάντησης συναγωνιστών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στη συμμετοχή της δημοτικής ομάδας.
  2. Θα προχωρήσει η επεξεργασία προτάσεων για το αναγκαίο μέτωπο που σε επίπεδο Δήμου μπορεί να διεκδικήσει και να επιβάλει ένα Δήμο στην υπηρεσία των πολιτών και όχι της τρόικας.
  3. Η Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης ολοκλήρωσε τον κύκλο της ως λαϊκή συνελεύση σε επίπεδο γειτονιάς και τοπικής πλατείας που πήρε τη σκυτάλη από την έκρηξη της πλατείας Συντάγματος το καολοκαίρι του 2011 και με αφορμή το χαράτσι της ΔΕΗ, δημιούργησε ένα πλατύ ρεύμα – κίνημα με θετικά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο αγώνα. Η σημερινή μορφή της πρωτοβουλίας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας λαϊκής οργάνωσης με πλατιά χαρακτηριστικά με τοπικές συνελεύσεις και απάντηση στα συγκεκριμένα λαϊκά προβλήματα. Δεν αρκεί η διοργάνωση εκδηλώσεων, ενημερωτικών συναντήσεων ή συναυλιών. Είναι προφανές ότι κάθετι που γίνεται σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση είναι θετικό, πρέπει όμως να σκεφτούμε εκείνες τις μορφές οργάνωσης που να μπορούν να κινητοποιήσουν τον πλατύτερο δυνατό κόσμο, να μην εξαντλούνται σε δεκάδες ενεργών πολιτών και να δημιουργούν πραγματικό κίνημα και πραγματικό αποτελέσμα. Η ανασύσταση-επανίδρυση της πρωτοβουλίας με την πραγματικά λαϊκή της μορφή είναι καθήκον δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Η λαϊκή αντίσταση και αλληλεγγύη έχει ανάγκη μορφές και σχήματα που να ανταποκρίνονται. Η πρωτοβουλία πρέπει να αποκτήσει ξανά τον αναγκαίο χαρακτήρα της μαζικής λαϊκής συνέλευσης και δράσης. Πόρτα πόρτα και γειτονιά γειτονιά. Για αυτό και είναι απαραίτητη μια συζήτηση ειλικρινή για το πώς βλέπουμε τη πρωτοβουλία, μέσα στη πρωτοβουλία και το ΑΣΙ σε αυτή την κατεύθυνση έχει να συμβάλει, το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα θέματα που θα ανοίξει η μνημονιακή κυβέρνηση, οι νέες αιματηρές απαιτήσεις της τρόικας, η συναίνεση και η αποποίηση ευθυνών της Δημοτικής Αρχής, σημαίνουν ότι το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι κάτι παραπάνω από απαιραίτητο.
  4. Προτείνεται μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση της δημοτικής μας κίνησης για τις 16/7/2013. Να θέσουμε την ανάγκη δικτύων αντίστασης και αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά, προβολή μέτρων ανακούφισης, καταγραφή απόψεων, προβλήματα, παρατηρήσεις.
  5. Διακίνηση εντύπου.
  6. Συνέχιση διακίνησης κουπονιού.