Απόφαση Γενικής Συνέλευσης

Σε μια χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς κατοχής, με το θεσμό της αυτοδιοίκησης σε γύψο που να τελεί και αυτός σε καθεστώς επιτήρησης και εποπτείας, με μια κοινωνία όπου συμπιέζεται καθημερινά, με τη νεολαία να μεταναστεύει, με τους συνταξιούχους να προσπαθούν να επιβιώσουν οι ίδιοι και να ζήσουν τις οικογένειες των παιδιών τους, χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν τα όρια της αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα, το όριο του Δήμου να είναι οι εκάστοτε εντολές μιας κεντρικής εξουσίας που κυβερνά βάσει των επιταγών της τρόικας. Μια δημοτική αρχή που λέει και θέλει να είναι στο πλάι του λαού, επιδιώκει να ανακτήσει, την αυτοτέλειά της, υπερβαίνοντας τα καθορισμένα πλαίσια και την τυπική νομιμότητα.

Η εκπροσώπηση του ΑΣΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο συνέπεσε με την περίοδο ένταξης της χώρας μας στη θηλιά της Τρόικας. Η παρουσία και η δράση μας τα τελευταία 3 χρόνια μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο γεννά ένα βασικό συμπέρασμα: Μπορούν να υπάρξουν και ευκαιρίες και δυνατότητες συμβολής στην κοινωνική οργάνωση και αντίσταση.

Η παρουσία και δράση μας, με όλες τις υπαρκτές αδυναμίες και ελλείψεις ενόχλησε τους τοπικούς εκφραστές της μνημονιακής πολιτικής. Τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξαν πάνω από 12 μαζικές παρεμβάσεις πολιτών μέσα στα δημοτικά συμβούλια, σημειώθηκαν μικρές αλλά σημαντικές νίκες για την αποκαθήλωση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ανάψαμε τη σπίθα για την έκφραση της κοινωνικής οργής, και συμβάλαμε με όλες τις ελλείψεις μας στην οργάνωση και στη δημιουργική έκφραση αυτής της κοινωνικής οργής στο Ίλιον.

Δύο είναι τα βασικά ελλείμματα της Δημοτικής Αρχής και αυτά τα δύο θέματα είναι βασικά στοιχεία του δημοτικού προγράμματος με τα οποία θα δώσουμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών.

Α) Η κοινωνική πολιτική.

Β) Οι λαικοί θεσμοί, η Δημοκρατία, ο έλεγχος στις αποφάσεις.

Στο βωμό της επικοινωνιακής πολιτικής εντάσεται η υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική για τη Δημοτική Αρχή, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της στην εξουσία.

Ο Δήμαρχος στήνει το προφίλ του ικανού και χρήσιμου, και τώρα πλέον, μετά τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ και του “ακομμάτιστου” Δημάρχου.

Όμως ικανός και χρήσιμος Δήμαρχος είναι αυτός:

  • που δεν θα άφηνε κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα στο Δήμο του.
  • που θα έκανε τη τοπική κοινωνία ανω-κάτω όταν η κεντρική εξουσία αποφασίζει τη μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών και το οριστικό λουκέτο λόγω της μεταφοράς και των υγειονομικών υπηρεσιών του τοπικού ΙΚΑ.
  • που θα ξήλωνε όσες κεραίες είναι περιμετρικά των σχολείων, δεν θα χειριζόταν την οργή του κόσμου, αλλά και δεν θα κρυβόταν κάτω από την ομπρέλα της νομιμότητας.

Το βασικό πλαίσιο με το οποίο αντιμετωπίζουμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών είναι:

  • Να συμβάλουμε ώστε να διώξουμε κυβέρνηση – τρόικα και μνημονιακές πολιτικές.
  • Να ακυρώσουμε και να καταργήσουμε τον Καλλικράτη.
  • Να προβάλουμε τη συμμετοχή του πολίτη στους αυτοδιοικητικούς λαϊκούς θεσμόυς, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οργάνωση, τη διαφάνεια και τον έλεγχο.

Πάνω σε ένα τέτοια κοινωνικό μέτωπο είναι ανάγκη να συνεισφέρουν όλες οι αριστερές αντιμνημονιακές πολιτικές και δημοτικές συλλογικότητες. Αν πραγματικά θέλουμε και στοχεύουμε στην ανατροπή των μνημονιακών εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, είναι αναγκαία μια όσο το δυνατόν διευρυμένη μετωπική καταγραφή.

Οι ανοικτές δημόσιες συζητήσεις του ΑΣΙ θα συνεχιστούν: 17/10 στην Παλατιανή, 22/10 στον Άγιο Φανούριο.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία στα μέσα Νοέμβρη, ώστε να συναντηθούν οι ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για μια ριζική αλλαγή στο Δήμο Ιλίου.

Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί η ομάδα διαμόρφωσης προγράμμματος

Επόμενη Γενική Συνέλευση στις 23/10/2013 όπου και θα παρουσιαστούν βασικά στοιχεία του δημοτικού προγράμματος και θα αποφασιστεί το κάλεσμα και ο χαρακτήρας της εκδήλωσης του ΑΣΙ τον Νοέμβριο.