Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΑΣΙ για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές

Η θηλιά που επιβάλλεται από το ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ, προωθείται και υλοποιείται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις δημιουργώντας ένα περιβάλλον οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης. Η χώρα καταστρέφεται, η κοινωνία εξαθλιώνεται, η δημοκρατία καταργείται, η αυτοδιοίκηση είναι στην εντατική. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρόκειται να διεξαχθούν και οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Σε συνέχεια της δημόσιας πρόσκλησής μας της 10/11/2013 όπου αναδείξαμε το τι Δήμο θέλουμε, αλλά και την ανάγκη μιας διευρυμένης ενιαίας εκλογικής καταγραφής που θα έθετε τις βάσεις για την ανατροπή της σημερινής Δημοτικής Αρχής, τοπικό εκφραστή της υποτέλειας σε ότι ορίζει η μνημονιακή και καλλικρατική πολιτική, το Α.Σ.Ι. αποφάσισε στην τελευταία του γενική συνέλευση τα παρακάτω:

1. Εξαντλούμε τα περιθώρια της όποιας εκλογικής συνεργασίας συζητώντας ενιαία και συνολικά τρία βασικά-κομβικά σημεία: α) Το τι Δήμο θέλουμε, διαμορφώνοντας ένα ελάχιστο και ταυτόχρονα ικανό πολιτικό στίγμα, β) Τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και του/της υποψήφιου/ας Δημάρχου, γ) Τους κανόνες λειτουργίας, τη συγκρότηση και το όνομα του εκλογικού συνδυασμού. Συζητάμε ενιαία και συνολικά τα παραπάνω και όχι μερικά ή αποσπασματικά, γιατί εκτιμάμε πως και τα τρία αποτυπώνουν το περιεχόμενο μιας συλλογικής προσπάθειας.

2. Η συζήτηση αυτή, όπως είχε ημερομηνία έναρξης, είναι ορθό και πολιτικά έντιμο να έχει και ημερομηνία λήξης. Για αυτό και η δημοτική μας κίνηση κάνοντας και αυτό το επιπλέον δημόσιο βήμα για την ανάδειξη μιας ενιαίας εκλογικής καταγραφής με όλες τις συλλογικότητες και δυνάμεις με τις οποίες βρεθήκαμε στο δρόμο του αγώνα και των κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, αναμένει έως και 15/02 τις απαντήσεις και τοποθετήσεις στη συγκεκριμένη πρόταση που καταθέτει δημόσια η γενική συνέλευση του Αριστερού Σχήματος Ιλίου.

3. Το Α.Σ.Ι θα επανεκτιμήσει και θα αξιολογήσει τυχόν νέα δεδομένα που θα προκύψουν έως 15/02/2013, και θα αποφασίσει οριστικά στην επόμενή του γενική συνέλευση.

Α) Τι Δήμο Θέλουμε:

1. Διεκδικούμε ένα Δήμο που να ανταποκρίνεται στον αγώνα ζωής και θανάτου για επιβίωση. Να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην ανθρωπιστική κρίση μέσα από την κοινωνική πολιτική, την κοινωνική οργάνωση και αλληλεγγύη. Αλλά και να ανταποκρίνεται, να οργανώνει και να πρωτοστατεί στους αγώνες. Σήμερα άξια δημοτική αρχή είναι εκείνη που στο Δήμο της δεν γίνονται κατασχέσεις, δεν υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα, δεν κλείνουν κοινωνικές υπηρεσίες. Ο Δήμος πρέπει να γίνει το βασικό μετερίζι από όπου θα οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στο ανθρωποκτόνο μνημόνιο και οι υπηρεσίες του, το δυναμικό του, οι δυνάμεις του, μαζί με την ενεργοποίηση πολιτών, να οργανώσουν δίκτυα αλληλεγγύης και αξιοπρεπούς επιβίωσης.

2. Διεκδικούμε ένα Δήμο που να φέρνει στο προσκήνιο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Αντί για συμβιβασμούς ανάμεσα στις μερίδες του τοπικού καθεστώτος που επί τριακονταετία κυβερνά την πόλη, να δίνει τον λόγο στους δημότες διαρκώς και αδιάλειπτα, να ακούει και να υποτάσσεται στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και της γειτονιάς. Η δημοκρατία, η λειτουργία λαικών θεσμών, επιτροπών ανά συνοικία και γειτονιά, η συμμετοχή, η ευθύτητα, η ειλικρίνεια, η ισότητα, είναι στοιχεία απαραίτητα, για να μπορείς να διεκδικήσεις αποτελεσματικά, για να μην κοροϊδεύεις και να μην κοροϊδεύεσαι με τα “θέλω αλλά δεν μπορώ”.

3. Διεκδικούμε ένα Δήμο που θα υπερβαίνει ή θα παρακάμπτει την τυπική μνημονιακή νομιμότητα και τα όρια που θέτει η κεντρική εξουσία. Θα δείχνει μηδενικό σεβασμό σε όποια κεντρική εξουσία ασκεί αντιλαϊκή πολιτική και άπειρο σεβασμό προς τους κατοίκους της πόλης.

Β) Τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και του/της υποψήφιου/ας Δημάρχου:

Καταρχήν εκτιμάμε ότι χρειάζεται να προσεγγίσουμε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα προσδιορίσουμε τα πρόσωπα και όχι να ξεκινήσουμε ανάποδα, δηλαδή από τα πρόσωπα χωρίς να έχουμε διαμορφώσει ενιαία κριτήρια. Τα κριτήρια και ειδικά για τον/την υποψήφια Δήμαρχο μπορούν να είναι τα παρακάτω με την ιεράρχηση που ακολουθεί:

1. Να έχει κινηματική-μετωπική-ριζοσπαστική-αντισυστιμική αντίληψη και αυτό να έχει αποτυπωθεί αντιπαραθετικά με τη σημερινή δημοτική αρχή του κου Ζενετου.

2. Να μην ετεροκαθορίζεται από επιμέρους κομματικούς  ή μικροκομματικούς σχεδιασμούς, ανεξάρτητα από το αν έχει ή δεν έχει κάποιος-κάποια κομματική ιδιότητα.

3. Να έχει λαϊκά χαρακτηριστικά

4. Να έχει αναγνωρισιμότητα και αυτοδιοικητική εμπειρία.

Με βάση τα παραπάνω η δημοτική μας κίνηση, το ΑΣΙ προτείνει ως υποψήφιο Δήμαρχο τον Πάνο Κουτσιανά για την ενιαία εκλογική καταγραφή. Η δράση εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου ανέδειξαν το ΑΣΙ ως τη βασική αντιπολίτευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Γ) Τους κανόνες λειτουργίας και το όνομα του εκλογικού συνδυασμού:

Το όνομα του συνδυασμού μπορεί να φωτογραφίζει και το πρόγραμμα και τα πρόσωπα. Μπορεί να συνδυάζει ονόματα των ήδη υπαρκτών δημοτικών κινήσεων-συλλογικοτήτων ή να εκφράζει ένα ενιαίο μέτωπο αλλαγής ή μια αριστερή συσπείρωση.

Τα παραπάνω εκτιμάμε ότι αποτελούν ένα δεύτερο βήμα στην προσπάθεια ανάδειξης ενός ενιαίου ψηφοδελτίου που να εκφράζει το κοινωνικό ρεύμα των μη εχόντων, προκειμένου να διεκδικήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους την αλλαγή πολιτικής και όχι την εναλλαγή της.