Καταψηφίσαμε και καταγγέλουμε την έκθεση εσόδων – εξόδων του 3ου τριμήνου του 2013

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, το Αριστερό Σχήμα Ιλίου καταψήφισε την έκθεση εσόδων – εξόδων του 3ου τριμήνου 2013, γιατί αφενός δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και αφετέρου αποδεικνύει την έλλειψη βούλησης της σημερινής διοίκησης να διεκδικήσει του πόρους που της ανήκουν. Παράλληλα σε πρόταση του Α.Σ.Ι. για την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων, η δημοτική αρχή διαφώνησε.

Πιο αναλυτικά:

A) Ενώ έχουν μειωθεί αρκετά τα φορολογούμενα m2 λόγω της κρίσης (λουκέτα σε μαγαζιά) έχει αυξηθεί κατά 500.000€ και πάνω η λογιστική απαίτηση του Δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη. Μάλιστα θα κυμανθεί κατά 30% περισσότερο συγκριτικά με πέρυσι, 31/12/2012.  Αυτό πρακτικά σημαίνει την αντικειμενική αδυναμία των συμπολιτών μας να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες τους, όπως η παροχή ρεύματος. Για αυτό ακριβώς το λόγο και στο προηγούμενο Δ.Σ. προτείναμε την εφικτή μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 10% και μάλιστα υποδείξαμε από πού θα εξοικονομηθούν τα διαφυγόντα κέρδη. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε την πρότασή μας.

Β) Σε μια χρονιά όπου πήρε τη σκυτάλη από τη προηγούμενη με ζημιά χρήσης κατά 733.000€ σε συνδυασμό με τις μειωμένες επενδύσεις και τους δραστικά μειωμένους πόρους από τον ΚΑΠ, είναι ανάγκη η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Από την έκθεση είναι πασιφανές κάθε φορά πόσο εικονικός/επικοινωνιακός προς όφελος της διοίκησης είναι ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε. Αποδεικνύεται από το πλήθος και την αναλογούσα αξία των αναμορφώσεων. Ενδεικτικά, πέρυσι «αναμορφώθηκαν» 6.000.000€ σε σύνολο 42.000.000€  του προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα ομολογείται το σκανδαλώδες γεγονός ότι στις υποχρεώσεις μας προς τη κεντρική εξουσία αποδίδουμε το 50% ενώ από τα χρήματα που δικαιωματικά μας ανήκουν εισπράττουμε μόλις το 4%!!!

Στη θέση μας «Δήμος για το λαό και όχι για την τρόικα και τα μνημόνια», μένουμε αταλάντευτοι και συνεχίζουμε δυναμικά και διεκδικητικά.