Οι εκλογές πέρασαν. Οι μεταρρυθμίσεις έρχονται. Τι απαιτείται σήμερα;

Η νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές είναι στρατηγικής σημασίας. Η ενίσχυση της συντηρητικής πολιτικής αποτυπώνεται σε μια σειρά ζητήματα όπως στα δημοκρατικά, εργασιακά δικαιώματα, στο μεταναστευτικό, κλπ. Παράλληλα όμως η ίδια η κοινωνία μερικά χρόνια πριν, αμφισβήτησε με το δημοψήφισμα τη μέγγενη της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η ενίσχυση δεξιών -ακροδεξιών, φασιστικών και σκοταδιστικών μορφωμάτων φέρνει και στην Ελλάδα τον υπερσυντηρητικό άνεμο που φυσά και στην Ευρώπη.

Οι μεταρρυθμίσεις-απορυθμίσεις που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Ν.Δ. σχετικά με την αυτοδιοίκηση σημάνουν κυρίως τα εξής:

  1. Δήμοι με περισσότερη ανταποδοτικότητα για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο Δημότης να βάζει περισσότερο το χέρι στη τσέπη. α) Παιδεία: Σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών, και οι ΟΤΑ να έχουν την συνολική ευθύνη και αρμοδιότητα, όχι μόνο στις λειτουργικές ανάγκες β) Υγεία: Διαλυμένα Κέντρα Υγείας χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό, εκχώρηση βασικών δομών της πρωτοβάθμιας υγείας σε ΜΚΟ και ιδιώτες, γ) Αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων: Π.χ. εμπορευματοποίηση του Πάρκου Τρίτση με σχέδιο ανάπλασης που περιλαμβάνει: κατασκευή εναέριου ποδηλατόδρομου, κατασκευές ξενοδοχειακών δεντρόσπιτων, κατασκευή συνεδριακού κέντρο, κοπή δέντρων, κλπ
  2. Τα τεχνικά έργα θα χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι μόνο συγκεκριμένου, προσανατολισμού και χρόνου, μπορούν να υπάρξουν
  3. Περαιτέρω συρρίκνωση της εναπομένουσας δημοκρατίας, αποκλείοντας τον Δημότη και αποστειρώνοντας τη λειτουργία των Δ.Σ. (τηλεδιάσκεψη, αφαίρεση αρμοδιοτήτων κλπ).

Τι απαιτείται σήμερα:

  1. Χρειάζεται επανεκτίμηση της πραγματικότητας, που φαίνεται να είναι πιο σύνθετη και δύσκολη από εχθές. Η ανασυγκρότηση και η αναζήτηση μετωπικών συνθέσεων που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες είναι ζητούμενο αλλά και αναγκαίο.
  2. Μια αμιγώς κομματική καταγραφή, είτε οι συγκολλήσεις τοπικών παραγόντων με πρόσχημα την «αλλαγή», που στην ουσία αποσκοπούν στην εναλλαγή προσώπων, δεν είναι χρήσιμες για τη κοινωνία. Σήμερα, απαιτούνται τομές, και υπερβάσεις.

Στη σημερινή πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν, έτσι ώστε και εμείς να τις στηρίξουμε και να τις υπηρετήσουμε και ούτε μπορούμε μόνοι μας να τις δημιουργήσουμε. Για μία ανεξάρτητη, ριζοσπαστική και κινηματική, συλλογικότητα όπως η δική μας, η ανασυγκρότησή μας από τη μία, αλλά και η αναζήτηση μετωπικών συνθέσεων από την άλλη, αποτελούν κομβικά ζητήματα.

Η δημοτική μας κίνηση «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ» με 2 και 3 έδρες για 13 συνεχόμενα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα συμμετάσχει με ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός μας τα στασίδια και οι καρέκλες. Ενδεχομένως όμως με την απουσία μας, η φωνή όσων «δεν έχουν φωνή», να μην μπορεί πλέον να ακουστεί εντός Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα και αν αυτό είναι αποστειρωμένο.

Η παρέμβασή μας, βέβαια, στην τοπική κοινωνία συνεχίζεται, συμβάλλοντας στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, αναζητώντας πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινωνίας, διεκδικώντας έμπρακτα μέτρα στήριξης από την τοπική και κεντρική εξουσία.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *