Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (30/01/2020)

Πάρκο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ΜΕΤΡΟ, Αναπλάσεις λεωφόρων Αγίου Νικολάου και Πετρουπόλεως, Σχολικές μονάδες, Αναβάθμιση φωτισμού, Δημοτική συγκοινωνία, Καθαριότητα, Τροφεία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στον δήμο Ιλίου

Τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Παναγιώτη Κουτσιανά και Γιώργου Χρόνη της δημοτικής παράταξης ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΙΛΙΟΝ στην κριτική πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για τον απολογισμό της για το έτος 2018, Πέμπτη 30-1-2020.

Περασμένα ξινά σταφύλια, έχει δίκιο ο δήμαρχος που λέει ότι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν απολογισμό για το 2018 καθυστερημένα βάση του νόμου, είναι εργαλείο επικοινωνίας με τον πολίτη, πού είναι όμως σήμερα οι φορείς; Πριν χρόνια είχε γίνει ο απολογισμός στο υπόγειο και υπήρχε προσέλευση, πριν λίγο ήταν εδώ γονείς από το 3ο γυμνάσιο για προβλήματα που δεν έχετε αντιμετωπίσει, υπάρχει στον απολογισμό τόση συμμετοχικότητα όση είχατε και στη σύνταξη του προυπολογισμου χωρίς τους πολίτες, είναι ένα εργαλείο για την ανάδειξη της πολιτικής σας, δεν ήρθε το μετρό στην πόλη μας λόγω της απουσίας σας ως διοίκηση, δε σας καλούμε σε αγώνες καθώς ξέρουμε ότι τους αρνείστε, λέτε συνεχώς: < θέλω αλλά δεν μπορώ >, θα παίξουμε στο δικό σας γήπεδο, συνέχεια έρχονται γονείς μαθητών για προβλήματα που δεν επιλύετε στα σχολεία, έχετε εδώ και χρόνια τα ίδια απορριμματοφόρα, ξοδεύετε χιλιάδες ευρώ για τη συντήρησή τους, ακούστηκε ότι κάνατε και ΕΔΕ για το θέμα, ξοδέψατε 60.000 ευρώ για συγκοινωνιακή μελέτη που έμεινε στα χαρτιά, κοστολογημένη μας πρόταση 150.000 ευρώ για ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας δεν την κάνατε αποδεκτή λέγοντας ότι είναι θέμα της πολιτείας, δίνετε χιλιάδες ευρώ αλλού, έχετε άλλη οπτική, διεκδικείτε με περαντζάδες στα υπουργεία.

Σε έναν απολογισμό είθισται να λες αυτά που έχεις κάνει. Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Να λες αυτά που δεν έχεις κάνει. Είθισται επίσης να ευλογείς τα γένια σου για τα έργα σου. Κι εδώ υπάρχει η άλλη πλευρά του νομίσματος. Να κάνεις αυτοκριτική για τις παραλείψεις σου και τα λάθη σου. Νομίζουμε ότι δε χρειάζεται να πούμε σε ποια κατηγορία ανήκει ο σημερινός σας απολογισμός αλλά και οι απολογισμοί των προηγούμενων χρόνων. Ξεχειλίζουν από υπερηφάνεια, αποτελεσματικότητα, τελειότητα και δημιουργία. Τα τελευταία δε χρόνια έχετε αναπτύξει και μια άλλη ικανότητα. Έργα της περιφέρειας ή της πολιτείας να τα εμφανίζετε ως δικά σας έργα. Όταν βέβαια με τον καιρό εμφανίζονται προβλήματα στα έργα αυτά λόγω κακοτεχνιών τότε τα αποποιείστε εμφανίζοντας περιφέρεια και πολιτεία ως υπεύθυνους.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση δε συμμετείχατε στον φορέα διαχείρισης του πάρκου ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Τρία ήταν τα βασικά σας επιχειρήματα: Η έλλειψη χρηματοδότησης, ότι δε σας το έδιναν να το διαχειριστείτε μόνοι σας, ότι τα μέλη του φορέα ήταν αμειβόμενα. Και να οι κόντρες, να οι συγκρούσεις, να οι κλήσεις στην αστυνομία, να οι συλλήψεις εργαζομένων, να τα συλλαλητήρια, να οι συνεντεύξεις και έτσι χάθηκαν 4 πολύτιμα χρόνια για την ανάπτυξη του πάρκου. Σήμερα που είναι κυβέρνηση η Ν.Δ. σας βλέπουμε να συμμετέχετε στον φορέα διαχείρισης και να οι αγκαλιές και τα φιλιά με τον κ. Χατζιδάκη, να οι συνεντεύξεις για συνεργασία, να τα καλά λόγια ο ένας για τον άλλον. Τι άλλαξε όμως και άλλαξε η στάση σας; Μήπως δόθηκαν περισσότερα χρήματα από την πολιτεία για το πάρκο και δεν το πήραμε είδηση; Μήπως σας το έδωσαν να το διαχειρίζεστε μόνοι σας και δεν το καταλάβαμε; Μήπως σταμάτησαν να πληρώνονται τα μέλη του φορέα; Όχι βέβαια, η κυβέρνηση άλλαξε και η πολιτική σας ιδεολογία ήταν αυτή που δε σας επέτρεπε να συνεργάζεστε τα προηγούμενα χρόνια για το πάρκο όπως κάνετε σήμερα. Μόνο που τώρα είναι ευνοικότερες από κάθε άλλη φορά οι συνθήκες για την παραχώρηση του πάρκου σε ιδιώτες όπως φαίνετε και από τις δηλώσεις του κ. Πατούλη με τον οποίο φωτογραφίζεστε ανελλιπώς. Οι ευθύνες σας θα είναι μεγάλες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μήπως όμως και για το πάγωμα των έργων του ΜΕΤΡΟ που θα ερχόταν στην πόλη μας δεν έπαιξαν ρόλο οι αναίτιες συγκρούσεις σας με το υπουργείο μεταφορών και τον κ. Σπίρτζη; Άξιζε άραγε για μια μετάταξη υπαλλήλου να υπάρξει τέτοια κόντρα που να οδηγήσει στο πάγωμα των έργων; Περιχαρείς δηλώσατε στο δημοτικό συμβούλιο ότι με τον κ. Καραμανλή, τον νέο υπουργό Μεταφορών που τον εξυμνήσατε, μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που το Ίλιον και ΜΕΤΡΟ θα αποκτήσει αλλά και καλύτερες συγκοινωνιακές γραμμές. Προς το παρόν δε βλέπουμε τίποτα από αυτά. Εμείς δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στον κ. Καραμανλή. Από ό,τι αποδείχτηκε δεν ξέρει ούτε πώς γράφεται ο ποταμός ΑΧΕΛΩΟΣ. Πόσο μάλλον να φέρει το ΜΕΤΡΟ στην πόλη μας και να λύσει το συγκοινωνιακό πρόβλημα. Για αυτό εδώ και χρόνια σας έχουμε φέρει κοστολογημένη πρόταση για δημοτική συγκοινωνία όπως σας είπαμε και παραπάνω, που θα συνδέσει τις συνοικίες μεταξύ τους, που θα συνδέσει την πόλη μας με τα ιατρεία του ΙΚΑ και με το ΜΕΤΡΟ. Σας είπαμε και πώς να βρείτε τα χρήματα. Αρνείστε συνεχώς και ξοδεύετε τα χρήματα των δημοτών σε δεξιώσεις και ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ.

Να μιλήσουμε για τις αναπλάσεις των λεωφόρων Αγίου Νικολάου και Πετρουπόλεως;

Σε αυτό το σημείο μας έκλεισε τα μικρόφωνα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αφαιρώντας μας τον λόγο και μην αφήνοντας να ολοκληρώσουμε τις τοποθετήσεις μας. Πρώτη φορά στα χρονικά του δημοτικού συμβουλίου που πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου συμπεριφέρεται αυταρχικά και αντιδημοκρατικά και δεν αφήνει δημοτικούς συμβούλους να ασκήσουν την κριτική τους για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής που ίσως είναι η πιο ιερή στιγμή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι προτιμούν τους χειροκροτητές, ότι δε θέλουν να ακούγονται τα λάθη τους και οι παραλείψεις τους και προτιμούν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τέτοιες ενέργειες που είναι αποδεκτές και από τον δήμαρχο, είναι πρωτόγνωρες και καταδικαστέες και θα μας βρουν απέναντι.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στους δημότες να τους ενημερώσουμε και για όσα δε μας επέτρεψαν να πούμε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 30-1-2020. Συνεχίζουμε λοιπόν:

Μάλλιασε η γλώσσα μας να σας λέμε ότι πριν τις αναπλάσεις έπρεπε να μιλήσετε με τους κατοίκους και κυρίως με τους μαγαζάτορες των λεωφόρων αυτών. Να ακούσετε τους προβληματισμούς τους, τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους. Δεν το κάνατε. Κινηθήκατε με αλαζονεία και αυταρχισμό και είδαμε τα αποτελέσματα. Ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγές που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση των έργων. Να μιλήσουμε για τα σχολεία; Μας είχατε ζαλίσει εδώ και χρόνια ότι θα χτίσετε το πιο μοντέρνο σχολείο σε όλη τη χώρα. Μάλλιασε πάλι η γλώσσα μας να σας λέμε ότι δεν είναι εφικτό. Δικαιωθήκαμε πλήρως. Άλλωστε το ξέρατε και εσείς αλλά το λέγατε για δημιουργία εντυπώσεων και για ψηφοθηρία. Σας μεταφέραμε την πρόταση της εκπαιδευτικής κοινότητας να διαθέσετε τα 2.100.000 ευρώ που είχατε προυπολογίσει για την ανέγερση του νέου κτιρίου για την αναμόρφωση των προαύλιων χώρων και των τουαλετών των σχολείων και μιλήσατε για συντεχνία των εκπαιδευτικών. Δεν εκμεταλλευτήκατε τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ για να έχουν όλα τα σχολεία πυρασφάλεια, ράμπες και τουαλέτες για άτομα ΑΜΕΑ. Αλλά και στη συντήρηση των σχολείων έχετε τη φιλοσοφία του “θεραπεύειν” και όχι του “προλαβαίνειν”. Αναφέρω ενδεικτικά 2 περιστατικά: Πριν μερικά χρόνια-θα το θυμάται ο κ. Λιόσης-εκκρεμούσαν χρόνια αιτήματα για ανακατασκευή τουαλετών στο 16ο δημοτικό χωρίς ανταπόκριση. Σε ώρα μαθήματος υποχώρησε το πάτωμα του 1ου ορόφου των τουαλετών και οι σοβάδες με τις ακαθαρσίες έπεσαν στις τουαλέτες του ισογείου. Ευτυχώς που δεν υπήρχαν στις τουαλέτες εκείνη την ώρα μαθητές. Την επόμενη μέρα βέβαια τα συνεργεία σας ήταν εκεί. Και τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ εκκρεμούσαν χρόνια αιτήματα για αλλαγή ρελέ ηλεκτρολογικού πίνακα στο 3ο δημοτικό χωρίς ανταπόκριση, έπρεπε να πάθει ηλεκτροπληξία εκπαιδευτικός για να το αλλάξετε την επόμενη ημέρα.

Τα σχολεία τα έχετε σε τελευταία προτεραιότητα ενώ θα έπρεπε να είναι πρώτη σας προτεραιότητα. Σας προτείναμε να αναλάβετε τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και τη θέρμανση των σχολικών μονάδων από το αποθεματικό σας και αρνηθήκατε. Σε τι χρησιμεύει τελικά αυτό το αποθεματικό που τόσο το διαφημίζετε; Πείτε μας ένα έργο που κάνατε στον δήμο με δικά σας χρήματα. Ακόμη και η αναβάθμιση του φωτισμού με λαμπτήρες LED-δική μας πρόταση ήταν-δεν την κάνατε με χρήματα του αποθεματικού αλλά με δάνειο. Δεν καταλαβαίνουμε τη λογική σας. Όπως δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν προχωράτε σε αγορά νέων απορριμματοφόρων όπως σας είπαμε και παραπάνω. Και εδώ σας έχουμε υποδείξει από πού θα βρείτε τα χρήματα. Παρά μόνο ήρθατε σε σύγκρουση με τους εργαζομένους σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία εργαζόμενοι θα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Να αναφέρουμε τα τροφεία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που λέτε ότι γονείς τα πληρώνουν με την καρδιά τους για το καλό των παιδιών τους; Συμφωνούμε ότι οι γονείς για τα παιδιά τους κάνουν θυσίες. Θα μπορούσατε όμως να τους απαλλάξετε από αυτή τη θυσία δίνοντας τα απαραίτητα χρήματα από το αποθεματικό σας.

Θέλουμε έργα ουσίας που να αγκαλιάζουν όλες τις γειτονιές και όχι μόνο το κέντρο. Όχι έργα επικοινωνιακού τύπου. Έργα που να προκύπτουν από τις ανάγκες των δημοτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως δημοτική παράταξη.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *