Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (07/06/2018)

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων Πάνου Κουτσιανά και Γιώργου Χρόνη της Δημοτικής Κίνησης «Ασυμβίβαστο Ίλιον».

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας και της εκτός ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

Απόφαση σχετικά με έγγραφο του εμπορικού συλλόγου Ιλίου σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ. Δηλώσαμε αποχή. Ακολουθεί η τοποθέτησή μας:

«Ως δημοτική παράταξη χαιρετίζουμε το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες των εμπόρων, θα θέλαμε να συναντηθούμε μαζί τους για να συζητήσουμε τα προβλήματα που τους απασχολούν, κατανοούμε την επιθυμία τους για την πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας καθώς θα δουλέψουν παραπάνω σε εποχές κρίσης και μνημονίων, είναι όμως μια λύση ευκαιριακή που απλώς θα τους ανακουφίσει και δε θα τους λύσει τα προβλήματά τους. Προβλήματα που τους δημιούργησαν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή κυβέρνηση με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.  Έχουμε προτείνει κατά καιρούς μέτρα που πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν την εμπορική αγορά όπως μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 10% σε όλα τα μαγαζιά, κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές του Ιλίου- και όχι μόνο στο κέντρο- για να ενισχυθούν όλες οι επιχειρήσεις, ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας που θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση των δημοτών στα μαγαζιά της πόλης μας. Σε όλα αυτά η δημοτική αρχή λέει όχι. Διότι δεν επιθυμεί τη λύση του προβλήματος αλλά το κοσμικό γεγονός της ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ώστε να φωτογραφηθούν και να κάνουν δημόσιες σχέσεις με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Θέλουμε τον εμπορικό σύλλογο να συνεργαστεί με τους γειτονικούς εμπορικούς συλλόγους και άλλους φορείς για την επιδίωξη κοινών στόχων όπως π.χ. η μη ανέγερση του MALL στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Κάτι που αν συμβεί θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων. Τους ζητούμε να είναι αντίθετοι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές καθώς αυτό καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα. Τέτοιους συλλόγους θέλουμε και όχι συλλόγους που να είναι υποχείρια κομμάτων και των εκάστοτε δημοτικών αρχών».

Σχέδιο-Ψήφισμα για την κατάργηση των σχολικών συμβούλων και άλλων θεμάτων για τις δομές εκπαίδευσης. Δηλώσαμε αποχή. Ακολουθεί η τοποθέτησή μας:

«Οι τελευταίες κυβερνήσεις, 8 χρόνια τώρα, εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές στον χώρο της εκπαίδευσης. Βλέπουμε να καταργούνται και να συγχωνεύονται σχολικές μονάδες και σχολικά τμήματα, να λειτουργούν υπεράριθμα τμήματα 26, 27 και 28 μαθητών. Κριτήριο δεν είναι η αναμόρφωση της εκπαίδευσης προς το καλύτερο αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων από την πολιτεία εις βάρος της μόρφωσης των μαθητών. Κάθε Σεπτέμβρη τα σχολεία ανοίγουν με χιλιάδες κενά τόσο στην Α/ΘΜΙΑ όσο και στη Β/ΘΜΙΑ εκπαίδευση, τόσο στη Γενική όσο και την Ειδική Αγωγή. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται και απολύονται πάνω από 20.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Έχουν πάνω από 10 χρόνια να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Αυτό είναι το σημαντικό πρόβλημα και όχι η κατάργηση των σχολικών συμβούλων. Δεν υπάρχει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι σχολικές επιχορηγήσεις δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σχολείων, δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, έχουμε πρόβλημα με τη σχολική στέγη, η ειδική αγωγή αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς ένας σημαντικός αριθμός μαθητών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη ή δεν την έχουν καθόλου ή διατίθεται ένας εκπαιδευτικός για 5 και 6 μαθητές. Υπάρχει εμπαιγμός από την πολιτεία όσον αφορά την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Το ψήφισμα δεν αναφέρει τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και δεν καταδικάζει τη μνημονιακή πολιτική. Οι σχολικοί σύμβουλοι πριν μερικά χρόνια στάθηκαν απέναντι στους εκπαιδευτικούς καθώς συμφώνησαν με τις προτάσεις της πολιτείας να γίνουν αξιολογητές. Απέχουμε από την ψηφοφορία».

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου ότι οι εκπαιδευτικοί θέλουν να αξιολογούν τους μαθητές και δε θέλουν να αξιολογούνται οι ίδιοι όπως και η δήλωση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ότι δεν είναι ενάντια στην αξιολόγηση.

Προγράμματα ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στον δήμο μας. Δηλώσαμε αποχή.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *