Το αποθεματικό του δήμου Ιλίου και η λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιοχής μας

Δήλωση του Γιώργου Χρόνη, Δημοτικού Συμβούλου με το Αριστερό Σχήμα Ιλίου.

Ο δήμαρχος Ιλίου σε επιστολή του προς τους δημότες αναφέρεται στο αποθεματικό του δήμου που το χρησιμοποιεί για τις ανάγκες των δημοτών. Φέρνει χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων για τους μαθητές του δήμου που έγινε από το αποθεματικό αυτό την περίοδο που το υπουργείο παιδείας καθυστέρησε να στείλει τα βιβλία στα σχολεία.

Ξεχνά βέβαια να αναφέρει ότι τα χρήματα που δαπάνησε τα πήρε πίσω από την πολιτεία. Δεν είναι όμως το ζητούμενο αυτό. Το ζητούμενο είναι το αποθεματικό αυτό όντως να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων της περιοχής μας.

Ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου προτείναμε ουκ ολίγες φορές σε συνεδριάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου και της ενιαίας σχολικής επιτροπής Π.Ε να αναλάβει ο δήμος από το αποθεματικό του πάγια έξοδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων (λογαριασμούς ΔΕΚΟ και θέρμανσης). Προχωρήσαμε σε αυτήν την πρόταση βλέποντας ότι η πολιτεία τα δύο τελευταία χρόνια μείωσε στο μισό τις σχολικές επιχορηγήσεις με αποτέλεσμα αρκετές σχολικές μονάδες να υπολειτουργούν. Αν ο δήμος αναλάμβανε τα πάγια έξοδα που αναφέραμε παραπάνω, θα ήταν σε θέση οι σχολικές μονάδες να ικανοποιήσουν επαρκώς τις διδακτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών τους.

Όμως η δημοτική αρχή δε δέχτηκε τη συγκεκριμένη μας πρόταση. Όπως δε δέχτηκε και την πρότασή μας να επιστρέψει στα ταμεία των σχολικών επιτροπών τα χρήματα που πήρε από τα σχολεία με την εφαρμογή του θεσμού του Καλλικράτη με αποτέλεσμα τα σχολεία να μη διαχειρίζονται μόνα τους τα χρήματά τους, αλλά αυτό να γίνεται μέσα από τις ενιαίες σχολικές επιτροπές του δήμου.

Να σημειώσουμε ότι άλλοι δήμοι δεν προχώρησαν στην κίνηση αυτή και άφησαν τις σχολικές μονάδες να διαχειρίζονται μόνες τους τα χρήματά τους.

Τα συμπεράσματα δικά σας.