1940: ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στη φασιστική εισβολή.
2018: εμείς μπορούμε να πούμε το δικό μας ΟΧΙ;

Τιμούμε το ΟΧΙ που είπε ένας μικρός και φτωχός λαός στον πανίσχυρο τότε φασιστικό άξονα και ανάγκασε το ντόπιο φασιστικό καθεστώς Μεταξά να ξεστομίσει το ΟΧΙ γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούσε να πει το ΝΑΙ.

Τιμούμε την Εθνική Αντίσταση και τα ποτάμια αίματος που έχυσε αυτός ο λαός για την ελευθερία και την δικαιοσύνη.

Τιμούμε τον αγώνα του ελληνικού λαού για να γίνει νοικοκύρης στο τόπο του!

Και τότε υπήρχαν οι «γνωστικοί». Στις 31/10/40, με διάταγμα του φασίστα Μεταξά και υπουργού του Μανιαδάκη απαγορευόταν η συγκρότηση εθελοντικών αντιστασιακών οργανώσεων από τον ελληνικό λαό.. Οι Δήμαρχοι Αθηνών και Πειραιώς, αφού υποδέχτηκαν τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1941 διορίστηκαν πολιτικοί διοικητές. Ενώ άλλοι προτίμησαν να «αυτοεξοριστούν» στο εξωτερικό την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός αντιστεκόταν στο φασιστικό ζυγό. Και λίγο αργότερα ήταν οι ίδιοι που τους έφεραν οι ξένες δυνάμεις ως εθνοσωτήρες.

Η περασμένη γενιά, η γενιά των παππούδων μας έκανε το χρέος της. Εμείς κάνουμε το δικό μας;

  • Όταν νοσταλγοί του Μεταξά, του Χίτλερ και του Μουσολίνι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, τρομοκρατούν, μαχαιρώνουν, και ενίοτε δολοφονούν;
  • Όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις, νομοθετούν και εκτελούν ό,τι τους υπαγορεύουν οι αγορές και η Ε.Ε;
  • Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει μετατρέψει την Ελλάδα στον πιστότερο ατζέντη των αμερικανικών συμφερόντων;
  • Όταν κάθε σπιθαμή της χώρας, λιμάνια, αεροδρόμια, γη και πόροι ξεπουλιούνται στους δανειστές;

Και σήμερα υπάρχουν οι «γνωστικοί», που σε όλους τους τόνους διαλαλούν τη φρονιμάδα, την υποταγή, τη σιωπή, την ατομική βολή. Την υποχώρηση απέναντι στον ισχυρότερο αντίπαλο. Την ατιμωτική παράδοση πριν καν υπάρξει μάχη. Σήμερα μιλούν για πράγματα που δεν γίνονται, για αγώνες που δεν κερδίζονται, για όνειρα, αξίες και στόχους που δεν υλοποιούνται.  

Σήμερα, όσο  εύκολο είναι να τιμούμε με λόγια το ηρωικό παρελθόν άλλο τόσο δύσκολο είναι να το τιμήσουμε με τις σημερινές μας πράξεις. Με τους σημερινούς αγώνες και τη στάση ζωής μας.

Το ΟΧΙ του 1940 βρίσκεται στην απέναντι όχθη από την υποταγή και το βόλεμα. Τα σημερινά ΟΧΙ, επίκαιρα, δύσκολα, αναγκαία, περιμένουν τις δυνάμεις που θα τα εκφράσουν.

Μπορούμε σήμερα να πούμε τα δικά μας ΟΧΙ και να τα κάνουμε πράξη;

Με αυτό το ερώτημα – πρόκληση, το Ασυμβίβαστο Ίλιον τιμά τη μέρα του ΟΧΙ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *