Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (04/05/2020), με τηλεδιάσκεψη.

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις του δημοτικού σύμβουλου Γιώργου Χρόνη. Σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής.

Με την απόφασή σας να ορίσετε το σημερινό συμβούλιο στις 12.00 μ.μ., στερείτε τη δυνατότητα σε δημοτικούς συμβούλους που εργάζονται να παραστούν στη συνεδρίαση. Ποιος ο λόγος; (  Δεν απαντήθηκε ).

Ένας από τους σημερινούς απόντες λόγω εργασίας είναι και ο επικεφαλής μας Παναγιώτης Κουτσιανάς. Σας έχει ζητήσει να θεωρηθώ εγώ ως επικεφαλής της παράταξης λόγω της απουσίας του, όπως έχετε κάνει στο παρελθόν και με άλλους επικεφαλής παρατάξεων που όταν απουσίαζαν δεχτήκατε ως επικεφαλής άλλους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεών τους. ( Δε γίνεται δεκτό, έγινε αυτό που λέτε στο παρελθόν, αλλά κακώς έγινε, δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια  ).

Υποβλήθηκε πρόταση δια μέσω επιστολής των 3 δημάρχων Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης  να ενταχθεί η Μονάδα Υγείας ( Μπίμπιζα) στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης για τον κορωνοϊό ώστε να αναβαθμιστεί σε μεγάλο διαδημοτικό Κέντρο Υγείας και παράλληλα να αποφορτιστούν τα δημόσια νοσοκομεία. Έχει υπάρξει απάντηση; Αν συζητηθεί το θέμα εκτός Ημερήσιας Διάταξης ή σε άλλο συμβούλιο όπως ζήτησε άλλη δημοτική παράταξη, θα υποβάλουμε σχετικές  προτάσεις, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. ( Δεν έχει υπάρξει απάντηση, το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές  ).

Μπήκε σε ψήφιση στο σώμα και δεν έγινε αποδεκτό.

Σύμφωνα με την τελευταία Π.Ν.Π, Α.Φ.90.01/05/20, το  Άρθρο 36, παρ.4, προβλέπεται μετακίνηση εργαζομένων των Δήμων από την υπηρεσία καθαριότητας στις σχολικές μονάδες. Δηλαδή  εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας να είναι τη Δευτέρα και να σκουπίζει δρόμους, την Τρίτη να εναποθέτει τον κάδο με τα σκουπίδια στο απορριμματοφόρο και την Τετάρτη να κάνει τη  σχολική καθαρίστρια!  Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραδέχεται εμμέσως ότι μέχρι σήμερα ΔΕΝ καλυπτόταν η στοιχειώδης υγιεινή στα σχολεία, είναι προφανές ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο  ολόκληρη τη δημόσια υγεία! Τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους πολίτες, αλλά και τη σχολική κοινότητα!

Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας; Πόσοι είναι οι  ωφελούμενοι με 8μηνη σύμβαση; Έχει υποβάλει αίτηση ο Δήμος για να ενταχθεί στις επικείμενες προσλήψεις που θα γίνουν μέσα στον Μάη; Η Δημοτική Αρχή τι προτίθεται να κάνει σχετικά με το Άρθρο 36, παρ.4, της Π.Ν.Π.; (  Προβλέπεται από τον νόμο, είναι δύσκολη η διαχείριση, είμαστε υπέρ, δε θα μπορούσαμε αλλιώς να διαθέσουμε τις καθαρίστριες της Α/θμιας στη Β/θμια εκπαίδευση, προέχει η υγεία των μαθητών, δείτε το σαν αντιστάθμισμα στις άδειες ειδικού σκοπού που δόθηκαν στους εργαζόμενους  ).

Στο  site του Δήμου ο Δήμαρχος κάνει έκκληση για στελέχωση της τράπεζας εθελοντών. Σε ποιους τομείς αναφέρεστε και σε τι ακριβώς μας καλείτε; (  Δεν απαντήθηκε  ).

Σύμφωνα με τη τελευταία Π.Ν.Π, Α.Φ.90.01/05/20, Άρθρο 23, οι Δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 30/06/20 έσοδα από ανταποδοτικά τέλη για κάλυψη αναγκών που συνδέονται με την αντιμετώπιση του Covid-19. Θα κάνετε χρήση του Άρθρου 23; Θα διανεμηθούν σε όλες τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, συμπολίτες με χρόνια νοσήματα, όλοι οι άποροι, στις σχολικές κοινότητες κ.λ.π.) γάντια, μάσκες, αντισηπτικά; (  Μπορούν όντως να χρησιμοποιηθούν για αυτό που λέτε, όμως πρέπει να δούμε τα έσοδα και τα έξοδα, εμείς έχουμε έσοδα μόνο από τα ανταποδοτικά τέλη και την επιχορήγηση της πολιτείας, γίνεται μελέτη πού μπορούμε να βοηθήσουμε χωρίς να βουλιάξουμε, έχουμε ήδη δώσει απαλλαγή στους κοινόχρηστους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουμε δώσει απαλλαγή στα μαθήματα πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, στους παιδικούς σταθμούς, κάνουμε αθλητικά προγράμματα μέσα από το διαδίκτυο, κάναμε ημερίδες με τους γονείς των βρεφονηπιακών σταθμών, προσπαθούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά των παιδικών σταθμών διαδραστικά, 10 παιδιά ανά παιδαγωγό, δώσαμε απολυμαντικά σε ευπαθείς ομάδες, θα δώσουμε και στο προσωπικό του κοινωνικού παντοπωλείου  ).

Προτεινόμενη δέσμη μέτρων ανακούφισης των πολιτών από το Ασυμβίβαστο Ίλιον:

  • Μπροστά στη νέα κοινωνική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό και να αλλάξει προτεραιότητες. Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη προτάσεις που έχει καταθέσει το Ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ να γίνουν πράξη από τη Δημοτική Αρχή.
  • Νομική στήριξη στους δανειολήπτες για νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους, οικογενειακές επιχειρήσεις, ειδικά αν η κυβέρνηση προχωρήσει στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.
  • Κατάργηση τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δωρεάν δεκατιανό σε όλους τους μαθητές.
  • Κλιμάκωση των Δημοτικών – Ανταποδοτικών Τελών.  Αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε Super Market, τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνίας
  • Οριζόντια μείωση των ανταποδοτικών τελών όλων των οικογενειακών επιχειρήσεων κατά 10% και των κατοικιών κατά 5%.
  • Διαγραφή ανταποδοτικών τελών στις κλειστές μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις για το διάστημα του λοκντάουν.
  • Διαγραφή ανταποδοτικών τελών ανάλογη με το ποσοστό πτώσης του τζίρου τους, για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί δραματικά από την πανδημία.
  • Δημιουργία κριτηρίων ένταξης και όχι αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικών ομάδων: Το εισοδηματικό κριτήριο οφείλει να είναι το καθοριστικό. Το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας να τεθεί υπό αναστολή.
  • Στήριξη όσων έχουν κυλικεία σε σχολικά συγκροτήματα, σε αθλητικούς χώρους ή σε άλλους χώρους. Να σημειώσουμε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις μιλούν για αναστολή της καταβολής του ενοικίου τους και όχι για την απαλλαγή τους.
  • Απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινόχρηστων χώρων-τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων-για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και για όσο καιρό χρειαστεί λόγω των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
  • Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Μέτρα στήριξης των σχολικών τροχονόμων.

(  Μιλήσαμε για κοστολόγηση εσόδων και εξόδων, το προσωπικό καθαριότητας δεν άλλαξε, πριν την επιδημία εισπράτταμε ένα ποσό, σήμερα με τις άδειες ειδικού σκοπού αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, προγραμματίζουμε και άλλες προσλήψεις, αυξήθηκαν τα απορρίμματα ειδικά τις γιορτές αφού ο κόσμος έμεινε στην Αθήνα, είναι ρίσκο με τα δημοτικά τέλη, πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Κάνουμε μελέτη να δούμε τι μέτρα ανακούφισης θα πάρουμε χωρίς να κινδυνέψει η μισθοδοσία των εργαζομένων, η ανακούφιση σε εισαγωγικά, είναι μια συμβολική κίνηση, φανταστείτε ένα κατάστημα 50 τ.μ. που πληρώνει ετησίως 180 ευρώ στον δήμο, δηλαδή 15 ευρώ περίπου τον μήνα, άρα μικρή είναι η ανακούφιση αν τον απαλλάξουμε από τα τέλη, δε βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των τελών, παίρνουμε λίγα από πολλούς, αρκετοί δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ και έτσι δεν εισπράττουμε ανταποδοτικά τέλη, μείωση εσόδων. Παρέχουμε νομική στήριξη και όχι μόνο αυτή που λέτε εσείς, αλλά και κάθε άλλου είδους νομικής βοήθειας, π.χ. Γ.Σ.Ε.Ε.. Για τη διαγραφή οφειλών δεν είναι αρμόδιος ο δήμος αλλά η πολιτεία, ας νομοθετήσει να ακολουθήσουμε  ).

Προτείνουμε να βγει ψήφισμα καταγγελίας του περιβαντολλογικού νομοσχεδίου που κατατίθεται Δευτέρα 04/05/20 και για το οποίο όλες οι περιβαντολλογικές συλλογικότητες επισημαίνουν τον τεράστιο κίνδυνο. Ενδεικτικά: α) Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, β)  Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, γ) Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.  (  Δεν μπήκε στο σώμα για ψήφιση, υπήρξε δέσμευση να γίνει διαβούλευση ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και να καταλήξουν σε συμφωνία  ).

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

Έγκριση έκθεσης εσόδων-εξόδων Β΄ τριμήνου έτους 2020. Ψηφίσαμε κατά με το επιχείρημα ότι οι εκθέσεις αυτές είναι δομημένες σον προϋπολογισμό του δήμου που είναι μη συμμετοχικός και μη διεκδικητικός.

Σύμβαση δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με τρίτους για την ενίσχυση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Ιλίου. Δηλώσαμε αποχή, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά μας να έχουν το δικαίωμα όλες οι δημοτικές παρατάξεις να επικοινωνούν μέσω του Γραφείου Τύπου με τους δημότες.

Στο θέμα “Καθορισμός διαδικασίας για τις εγγραφές-επανεγγραφές στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για το σχολικό έτος 2020-21″, κάναμε τις παρακάτω ερωτήσεις και την παρακάτω τοποθέτηση:

Ερωτήσεις:

  • Προτίθεται η Δημοτική Αρχή για την επικείμενη χρονιά να καταργήσει τα τροφεία γιατί η  κρίση της επιδημίας έπληξε όλες τις οικογένειες;
  • Γιατί δεν αυξάνονται τα μόρια στις ειδικές οικογενειακές καταστάσεις,  σελίδα  6 του εισηγητικού; Προτείνουμε τον διπλασιασμό. Τι γνώμη έχει η Διοίκηση;
  • Προτείνουμε στην επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων να είναι ένας εκπρόσωπος (όχι αναγκαστικά Δημοτικός  Σύμβουλος) από κάθε δημοτική παράταξη ακόμη και αν δεν έχει το δικαίωμα ψήφου, δηλαδή να είναι παρατηρητής με δικαίωμα ερωτήσεων, προτάσεων χωρίς επαναλαμβάνουμε να είναι προαπαιτούμενο το δικαίωμα ψήφου. Τι γνώμη έχει η Διοίκηση;

 Τοποθέτηση:

Σήμερα αν και καλούμαστε να εγκρίνουμε ή μη, τη διαδικασία εγγραφών –ενστάσεων και τη μοριοδότηση των αιτούντων οφείλουμε ηθικά αλλά και θεσμικά να αποσαφηνίσουμε ότι τουλάχιστον για αυτή τη χρονιά να καταργηθούν τα τροφεία! Δεν μπορεί στον προϋπολογισμό να τα βαφτίζεται τα τροφεία ως συμβολική οικονομική συμμετοχή και όταν πολύ σωστά τα αναστέλλετε να τα χαρακτηρίζεται ως τροφεία.

Είμαστε ικανοποιημένοι αρχικά, ότι εισακουστήκαμε και το χρόνιο αίτημά μας να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον κάτοικο δημότη και στον κάτοικο πολίτη, δεν υφίσταται τα τελευταία χρόνια. Να θυμίσουμε ότι είχαμε συνεχώς επισημάνει  στη Δημοτική Αρχή ότι ο διαχωρισμός που επέβαλε τόσα χρόνια,  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από διάφορους και ως  οσμή ψηφοθηρικού σκανδάλου. Πώς άλλωστε θα μπορούσε ο κάτοικος Βύρωνα που ψήφιζε στο Ίλιον να είχε περισσότερα μόρια από τον κάτοικο Ιλίου που ψήφιζε στην Πετρούπολη;

Στο βαθμό που κάνει αποδεκτή η Δημοτική Αρχή την πρότασή μας για εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων ψηφίζουμε θετικά τη διαδικασία εγραφών και μοριοδότησης>.

Η Δημοτική Αρχή έκανε αποδεκτή την πρότασή μας οπότε ψηφίσαμε θετικά.

Στο θέμα για το Πάρκο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και την υδροδότησή του, δηλώσαμε θετικοί και υποβάλλαμε τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Είχε προταθεί από τη Δημοτική Αρχή στον προηγούμενο φορέα η δυνατότητα υδροδότησης από το πηγάδι «Πρέση», που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Αλαμάνας με τη Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου, με την τοποθέτηση αγωγού μεταφοράς νερού;
  • Αν ναι, τι ενέργειες είχε κάνει ο τότε φορέας;
  • Αν όχι, γιατί δεν είχατε ενημερώσει τον προηγούμενο φορέα;

( Μάθαμε για τη δυνατότητα αυτή τον Σεπτέμβριο, όταν είχε αλλάξει η διοίκηση του πάρκου, το νερό είναι πολύ, 1.000 κυβικά την ημέρα, καλής ποιότητας, αποκλείσαμε την πιθανότητα να είναι διαρροή από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, δε θα είναι μόνο για την άρδευση του πάρκου αλλά και την πλήρωση των λιμνών, η κοστολόγηση είναι 129.000 ευρώ, προβλέπεται η προμήθεια και η τοποθέτηση αγωγού πολυαιθυλενίου, όταν στεγανοποιηθούν οι λίμνες 4 και 5 θα χρειαζόμαστε μόνο 300 κυβικά νερό την ημέρα, θα πρέπει η πολιτεία να φέρει νερό από την Ψυττάλεια στο όρος Αιγάλεω και στο Ποικίλο όρος και από εκεί στο πάρκο, ο προϋπολογισμός είναι από το Ποικίλο όρος 600.000 ευρώ, δε λειτούργησε η ανακύκλωση του νερού στο πάρκο  ).

Ακολούθησε σχετική μας τοποθέτηση:

“Στην τριετία 2016-19 επικράτησαν εντάσεις ανάμεσα στη δημοτική αρχή και στον φορέα διαχείρισης του πάρκου λόγω πολιτικών και κομματικών παιχνιδιών. Αναφέρουμε 2 περιστατικά: Η κλήση της αστυνομίας από τον φορέα και η σύλληψη εργαζόμενων του δήμου που ακόμη και σήμερα δε γνωρίζουμε την κατάληξή της, Η κλήση της αστυνομίας από τη δημοτική αρχή για να μη γίνει δενδροφύτευση στο πάρκο από τον φορέα. Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα. Αυτές οι διαμάχες έχουν κουράσει τον κόσμο και καλλιεργούν το έδαφος να περάσει το πάρκο στα χέρια των ιδιωτών. Ήδη ακούγονται σενάρια να μπει εισιτήριο εισόδου ενός ευρώ στο πάρκο. Για να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση του πάρκου οφείλουμε όλοι οι φορείς που εμπλεκόμαστε στο πάρκο να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, να αφήσουμε στην άκρη τα κόμματα, τις πικρίες και τους εγωισμούς, να μιλήσουμε, να πούμε προτάσεις και να καταλήξουμε όχι μόνο για την άρδευση του πάρκου αλλά και για την περαιτέρω ανάπλασή του, π.χ. να λειτουργήσει επιτέλους το τρενάκι, χωρίς το πάρκο να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Ψηφίζουμε υπέρ.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *