Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (24/01/2019)

Η τοποθέτηση της Δημοτικής Κίνησης «Ασυμβίβαστο Ίλιον» σχετικά με τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2017, όπως αυτή εκφράστηκε από τους Δημοτικούς μας Συμβούλους.

Οι απολογισμοί που γίνονται στη χώρα μας-από οποιονδήποτε φορέα-έχουν τόνο θριαμβευτικό και πανηγυρικό. Η φιλοσοφία τους είναι: «Τι ωραίοι που είμαστε και τι καλά που τα κάναμε». Με απλά λόγια ευλογάμε τα γένια μας. Ίσως, γιατί όπως λέει μια παροιμία: «Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει». Απουσιάζει η αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν και για τους στόχους που δεν υλοποιήθηκαν. Και ο δικός σας απολογισμός δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός, ειδικά σε μια χρονιά προεκλογική. Ένας απολογισμός για τη βιτρίνα και τις εντυπώσεις και όχι ουσίας και αντιμετώπισης με ειλικρίνεια πραγμάτων που δεν έγιναν.

Τον Σεπτέμβριο-όχι μόνο η παράταξή μας-αλλά και άλλες παρατάξεις, ζητήσαμε να μάθουμε, αν τα σχολεία ήταν έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές. Μας διαβεβαιώσατε κατηγορηματικά ότι μέσα στο καλοκαίρι έγιναν επεμβάσεις και βελτιώσεις, περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα, δε σας δικαίωσαν. Σοβαρά προβλήματα εμφανίστηκαν στα σχολεία μας και οργισμένοι γονείς παρέλασαν από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είτε για τη θέρμανση είτε για τη μόνωση είτε για τις τουαλέτες είτε για τους προαύλιους χώρους. Εσείς, βέβαια, είχατε έτοιμη την απάντηση, ότι οι γονείς αυτοί δε διαμαρτύρονται γιατί ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, αλλά γιατί θέλουν να σας κάνουν αντιπολίτευση. Κουβέντα, όμως, για τα γερασμένα σχολικά κτίρια του δήμου μας που αρκετά είναι ακατάλληλα να φιλοξενούν μαθητές. Κουβέντα, ότι ακόμα και σήμερα, το 2019, συστεγάζονται δημοτικά με νηπιαγωγεία. Κουβέντα για την παλαιότητα των καυστήρων με αποτέλεσμα τη μη ικανοποιητική θέρμανση των αιθουσών. Κουβέντα, ότι τα σχολεία πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, ακόμη και τα πιο νέα κτίρια, αφού οι μονώσεις είναι είδος πολυτελείας, φαίνεται, στα σχολικά κτίρια. Κουβέντα, ότι, υποχωρούν οροφές αιθουσών και τουαλετών με κίνδυνο να τραυματιστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Διατυμπανίζατε, τόσα χρόνια,  ότι θα χτίσετε με δικά σας έξοδα, το πιο μοντέρνο σχολικό κτίριο στην Ελλάδα προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ. Και ας σας λέγαμε, εμείς, ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει οι δήμοι να χτίζουν σχολεία. Δεν το ξέρατε; Το ξέρατε, αλλά ήταν μια ευκαιρία να προβληθείτε, λέγοντας, ότι, εσείς, θέλετε, αλλά η πολιτεία δε σας αφήνει. Και όταν τελικά παραδεχτήκατε την ουτοπία σας, στην πρόταση που σας κάναμε-τα λεφτά αυτά να τα χρησιμοποιήσετε για τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής μας με προτεραιότητα στην αναβάθμιση των τουαλετών και των προαύλιων χώρων-θυμάστε τι απαντήσατε; Ότι, επειδή είμαι εκπαιδευτικός, προτείνω λύσεις που θα ωφελήσουν τον κλάδο μου, ότι λειτουργώ συντεχνιακά. Αυτή είναι, όμως, η τακτική σας. Να μειώνετε και να ειρωνεύεστε τον συνομιλητή σας, όταν δεν μπορείτε με επιχειρήματα να απαντήσετε. Οι χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στα σχολεία του δήμου μας δεν είναι συντεχνία και τους αξίζει να φοιτούν και να σπουδάζουν σε υγιείς και αξιοπρεπείς συνθήκες και οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι σε αυτό.

Θυμάστε, όμως, μήπως και την απάντησή σας στην ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση που σας έκανε ο επικεφαλής της παράταξής μας, Πάνος Κουτσιανάς, για την ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας στον δήμο μας, που θα ενώσει τις συνοικίες μεταξύ τους και θα δώσει την ευκαιρία-κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- να έχουν πρόσβαση σε όλες τις συνοικίες του δήμου μας; Ότι η δημοτική συγκοινωνία χρησιμεύει, μόνο, για να πηγαίνουν οι γριούλες στο νεκροταφείο, όπως γίνεται στην Πετρούπολη. Απάντηση απαξιωτική για τον δήμο Πετρούπολης, μειωτική για την τρίτη ηλικία, αλλά και υβριστική προς τους νεκρούς. Προκειμένου να μην κόψετε κονδύλια από φιέστες, πανηγυρικές εκδηλώσεις και λευκές νύχτες για να δημιουργήσετε δημοτική συγκοινωνία, καταφύγατε πάλι στην ειρωνεία και στην απαξίωση.

Για τον, δε, αθλητισμό, τι να πούμε; Διατυμπανίζατε τόσα χρόνια ότι θα φτιάξετε δημοτικό κολυμβητήριο στη Ραδιοφωνία αξίας 6.000.000 ευρώ. Δε θυμόμαστε πόσα χρόνια η μακέτα του βρισκόταν στο δημαρχιακό μέγαρο. Μετά περάσαμε στη δημιουργία άλλου κολυμβητηρίου προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, που κι αυτό έμεινε στα χαρτιά. Και τέλος καταλήξαμε νομάδες σε κολυμβητήριο γειτονικού δήμου. Είναι ντροπή ένας δήμος με τόσο μεγάλο αποθεματικό, που το διαφημίζετε συνεχώς, να μην έχει το δικό του κολυμβητήριο και όλοι οι γειτονικοί μας δήμοι, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, με ή χωρίς αποθεματικό, να έχουν κολυμβητήριο.

Στα σχέδια, επίσης, έμεινε, για μια ακόμη χρονιά, η δημιουργία ενός ακόμη κλειστού γηπέδου για αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ και άλλα αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους. Αντί αυτού, βάλατε ένα σκέπαστρο σε ανοιχτό γήπεδο, χωρίς να το κλείσετε εντελώς, έξω από το κλειστό γήπεδο στο Ρίμινι, τη στιγμή που άλλες συνοικίες, όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Παλατιανή, η Ζ. Πηγή δεν έχουν αντίστοιχους χώρους άθλησης για τη νεολαία μας. Άραγε με ποια κριτήρια γίνεται ο προγραμματισμός για τη δημιουργία αθλητικών χώρων;

Να πούμε για τη μη πίεσή σας στην πολιτεία για την έλευση του Μετρό στον δήμο μας; Ένα Μετρό, που έχετε σημαντικές ευθύνες, που στον αρχικό του σχεδιασμό, δεν περιελάμβανε τον δήμο μας για να δημιουργηθούν σταθμοί. Μαθαίνουμε ότι ναυαγεί και ο νέος σχεδιασμός που θα έφτανε το Μετρό στην Αγίου Νικολάου από το πάρκο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με τη γραμμή από το Γαλάτσι. Όπως φαίνεται να ναυαγεί και η γραμμή από την Ανθούπολη μέχρι τα δημοτικά μας ιατρεία, που θα εξυπηρετούσε τους δημότες της Ζ. Πηγής, της Παλατιανής, του Μιχελή και του Αγίου Νικολάου.

Διαφημίσατε τις αναπλάσεις στη Λ. Πετρουπόλεως και στη Λ. Αγίου Νικολάου. Ξεσηκώσατε τους κατοίκους και τους μαγαζάτορες των λεωφόρων αυτών, δε φροντίσατε να συζητήσετε μαζί τους για την αναγκαιότητα των αναπλάσεων και για το πώς αυτές θα διαμορφωθούν, με αποτέλεσμα αναπλάσεις να λέμε και αναπλάσεις να μη βλέπουμε.

Για να μη μιλήσουμε για τον ποδηλατόδρομο στην Έκτορος, όπου δημιουργήθηκε χωρίς να προβλεφτούν αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα, όταν βρέχει, να μετατρέπεται σε κωπηλατοδρόμιο. Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να ξεκινήσουν τα σχετικά έργα, πέσαμε και πάνω στα αρχαία και η ταλαιπωρία συνεχίζεται.

Διαπιστώνουμε με λύπη μας, ότι έχετε αναπτύξει μια κόντρα με τη σημερινή κυβέρνηση με σημείο αιχμής το πάρκο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Δεν καταλαβαίνουμε τη λογική, αφού κι εσείς ακολουθείτε με θρησκευτική ευλάβεια τη μνημονιακή διαχείριση, όπως και η κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι τέτοιες κόντρες, που έχουν την αφετηρία τους σε κομματικές και πολιτικές διαφορές, που προτάσσουν το «εγώ» πάνω από το «εμείς», είναι επιζήμιες και οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι δημότες και οι πολίτες. Είναι υποκριτική η στάση σας, από τη μία να κατηγορείτε την κυβέρνηση και από την να τους υποδέχεστε στην πόλη μας και να διοργανώνετε φιέστες μαζί τους. Κάποια στιγμή οι μάσκες πρέπει να πέσουν. Χρειάζεται να κάτσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, δημοτική αρχή, αντιπολίτευση, περιφέρεια, κυβέρνηση, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και να συνεργαστούμε με γνώμονα μια καλύτερη ζωή για τους δημότες μας.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *