Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: άμυνα στην πανδημία, ανάγκη για την κοινωνία

Τον Μάιο αμέσως μετά την πανδημία, θέσαμε ως βασικό αίτημα για την ανάγκη των συμπολιτών μας για τη συγκρότηση, ανάπτυξη, στελέχωση ενός ισχυρού Κέντρου Υγείας στο Ίλιον. Για το «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ήταν και είναι απόλυτη προτεραιότητα για να επιτευχθεί ένας τριπλός στόχος:

  1. Η επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού με εκτεταμένους ελέγχους στην τοπική κοινωνία, ώστε να υπάρχει εικόνα και πρόληψη για τυχόν εξάρσεις,
  2. Η παρακολούθηση και οι οδηγίες προς τους ασθενείς που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων, σπίτι τους,
  3. Η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και γρήγορης αγωγής.

Η κυβερνητική ευθύνη είναι εκκωφαντική και δεδομένη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σύστημα υγείας δεν εμπίπτει στη θεσμική  αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, αλλά σε κατάσταση πανδημίας, όπου μετράμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά και έξοδος δεν φαίνεται άμεσα στον ορίζοντα, η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι παθητικός θεατής.

  • Έχει τους πόρους και τον μηχανισμό να υποστηρίξει την τοπική κοινωνία, υπερβαίνοντας με θετικό τρόπο τα όριά της.
  • Μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, να κάνει χρήση επιπλέον κονδυλίων, να επιστρατεύσει «ζωντανούς και νεκρούς», να πιέσει μέχρι εκεί που δεν πάει την κεντρική εξουσία, να απευθυνθεί στην κοινωνία, να οργανώσει την φροντίδα υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Τι από όλα τα παραπάνω γίνεται στο Δήμο μας;

Ο δήμαρχος Ιλίου, μαζί με τους ομολόγους του από Πετρούπολη και Αγίους Αναργύρους έκαναν τον Απρίλιο την πρόταση να ενταχθεί η Μονάδα Υγείας της Μπίμπιζα στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Πώς υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση; Τι έκανε για να υπάρξει τοπικό κέντρο αναφοράς;

Αλλά και ευρύτερα: Ποιες πρωτοβουλίες πήρε για να μην είναι οι δημότες μόνοι τους απέναντι στην πανδημία; Πόσες φορές απευθύνθηκε στο λειψό και υποστελεχωμένο Κ. Υγείας Ιλίου; Ποια πρωτοβουλία ενημέρωσης ή πρόληψης υπήρξε; Συνεργάστηκε με γιατρούς για τη δια ζώσης ενημέρωσης στους μαθητές και δασκάλους; Απευθύνθηκε σε φορείς, δυνάμεις, ιδιώτες που θα μπορούσαν να «επιστρατευθούν» στη μάχη; Ο απολογισμός είναι θλιβερός.

Ακόμα και στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ενέκριναν μόνο22.500€ ως κονδύλι εξετάσεων για κορωνοϊό μόνο για τους εργαζόμενους του Δήμου ενώ για την ανακαίνιση επίπλων του 4ουορόφου του Δημαρχιακού Μεγάρου 28.500 €!!!

Και μόνο το παραπάνω γεγονός, προδίδει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *