Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (11/12/2020), με τηλεδιάσκεψη

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Πάνου Κουτσιανά και Γιώργου Χρόνη της Δημοτικής Κίνησης «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ». Σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής.

1) Υπάρχει σχέδιο της δημοτικής αρχής για τον εμβολιασμό εναντίον του κορωνοϊού; Θα χρησιμοποιηθεί μόνο η τοπική μονάδα υγείας ή και άλλα κέντρα; (Υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό είναι το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΔΥ. Είμαστε έτοιμοι για να βοηθήσουμε με χορήγηση υποδομών για δημιουργία σταθμών εμβολιασμού. Ο σχεδιασμός είναι σε εθνικό επίπεδο. Υπογράψαμε όλοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής μαζί με τους αντίστοιχους βουλευτές κείμενο, όπου παροτρύνουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν.)

2) Ερωτήματα προς την κοινωνική υπηρεσία: Πόσοι είναι οι ωφελούμενοι στο κοινωνικό παντοπωλείο; Πόσοι είναι οι μαθητές που δικαιούνται δεκατιανό; (245 οικογένειες είναι οι ωφελούμενες στο κοινωνικό παντοπωλείο και 127 οικογένειες μαθητών που δικαιούνται το δεκατιανό.)

3) Πόσοι είναι οι δικαιούχοι ΤΕΒΑ του κοινωνικού παντοπωλείου; Γνωρίζουμε ότι έχετε μόνο την επιμέλεια και όχι άμεση σχέση. Πληροφορούμαστε ότι στις 2 τελευταίες διανομές υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις προϊόντων. Πού οφείλεται; (1030 είναι οι ωφελούμενες οικογένειες, βρίσκεται προς το τέλος της η σύμβαση, για αυτό και παρατηρούνται οι ελλείψεις, είναι κάτι που παρατηρείται όταν τελειώνουν οι συμβάσεις.)

4) Καταγγέλλουμε το όργιο της αστυνομικής βίας και της καταστολής στις 6-12-2020 όπου δεν επιτράπηκε στους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το βάζουμε για ψήφιση προς το σώμα. (Δεν τέθηκε στο σώμα για ψηφοφορία.)

5) Αρκετές σχολικές μονάδες δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή είτε αυτή αφορά στη σύνδεση είτε τον τεχνολογικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διδασκαλία εξ αποστάσεως. Αναγκάζονται έτσι οι εκπαιδευτικοί να αναζητούν άλλες λύσεις, κυρίως από το σπίτι τους, χρησιμοποιώντας δικές τους συνδέσεις και δικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βάζουν το χέρι στην τσέπη τους προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές τους. Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να έρθει σε επαφή με τις σχολικές μονάδες και όπου μπορεί να συνεισφέρει είτε στο θέμα της σύνδεσης είτε στο θέμα του τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς το υπουργείο παιδείας και η πολιτεία το μόνο που πρόσφεραν στα σχολεία ήταν 3 μάσκες που δεν έφτασαν ποτέ και ένα παγουρίνο.

Η διδασκαλία εξ αποστάσεως δεν μπορεί να αναπληρώσει τη ζώσα διδασκαλία. Από τη στιγμή όμως που η πολιτεία δεν εξασφάλισε τους απαραίτητους όρους για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με 15μελή τμήματα εκ περιτροπής όπως τον Ιούνιο και το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, η τηλε-εκπαίδευση είναι ένα αναγκαίο κακό.

Ζητούμε να δείτε το θέμα με κατανόηση για να συνεισφέρουμε όλοι μαζί στη μόρφωση των παιδιών κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

(Θα εξετάσουμε την πρότασή σας για τη σύνδεση και για ό,τι άλλο χρειάζεται. Μας έχει ενημερώσει όμως η VODAFONE με την οποία έχουμε συνάψει σύμβαση ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του πανελλήνιου σχολικού δικτύου. Κάθε άλλη ενέργεια είναι παράνομη. Δυστυχώς είναι περιορισμένος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που μπορούν να συνδεθούν σε κάθε σχολική μονάδα. Θα εξετάσουμε όμως ξανά το θέμα.)

6) Προτείνουμε την περίοδο των γιορτών να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στις σχολικές μονάδες όσον αφορά στη θέρμανσή τους, ώστε αν η πολιτεία αποφασίσει να ανοίξει τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου, να είναι έτοιμα όσον αφορά στο θέμα της θέρμανσης. Καλό θα είναι, αν την περίοδο εκείνη επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνεννόηση με τους διευθυντές να δοκιμαστούν οι καυστήρες και να λειτουργήσουν τα καλοριφέρ 2-3 μέρες νωρίτερα καθώς τα σχολεία θα είναι ψυγεία. Σας υπενθυμίζουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρσι με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές καθώς για μια εβδομάδα σε αρκετά σχολεία υπήρξαν σοβαρά προβλήματα θέρμανσης. (Πέρσι βάλαμε 3-4 φορές πετρέλαιο, όλες οι δεξαμενές των σχολείων είναι γεμάτες, το πότε θα ανάψουν τα καλοριφέρ οι διευθυντές δε μας αφορά.)

7) Σήμερα έχουμε θέμα την έγκριση πίστωσης ποσού για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων της Α/ΘΜΙΑΣ και της Β/ΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης. Να μας ενημερώσετε αν έχουν αποδοθεί μέσα στο 2020 και οι 4 δόσεις όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. (Έχουν δοθεί όλες μέσα στα νόμιμα περιθώρια των κείμενων διατάξεων.)

8) Πόσες αίθουσες από το παλιό κτίριο που στεγαζόταν το ειδικό δημοτικό και το ειδικό νηπιαγωγείο έχουν διατεθεί για τις ανάγκες του ΚΕΣΥ; Υπάρχουν κενές αίθουσες; Χρησιμοποιούνται άλλες αίθουσες για άλλες ανάγκες; (Έχουν δοθεί 6-7 αίθουσες που χρησιμοποιούνται σε 24ωρη βάση, δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες.)

9) Θα πληρωθούν οι σχολικοί τροχονόμοι ή θα παρακρατηθούν τα χρήματά τους επειδή τα σχολεία είναι κλειστά; Ελπίζουμε ότι θα πληρωθούν. (Θα αποφασίσουν οι δύο ενιαίες σχολικές επιτροπές.)

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης εκτός από το παρακάτω θέμα:

« Έγκριση τεχνικού προγράμματος έτους 2021», το οποίο και το καταψηφίσαμε. Ακολουθεί σχετική τοποθέτησή μας:

Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Ιλίου 2021:

έργα πνοής και ανάπτυξης ή έργα να είναι και ό,τι να’ναι;

Η πλειονότητα των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ είναι ερωτηματικό αν καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες, όπως π.χ. τη μεταφορά και την κατασκευή νέου κοιμητηρίου, ή δημοτικά Κέντρα Διαλογής Απορριμμάτων αλλά πρωτίστως καλύπτουν και ενισχύουν τις ανάγκες των μεγαλοεργολάβων.

Πολλά από τα υποτιθέμενα νέα έργα ΔΕΝ είναι νέα έργα! Μεταφέρονται ως νέα έργα από το 2019. Π.χ.: 5,5 εκ € Ανάπλαση Αγ. Νικολάου και 0,45 εκ € σε μελέτες. Πιο συγκεκριμένα καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα για 2 λόγους:

Α) Πρόκειται για έργα που δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο πνοής και καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες αλλά κυρίως έργα με κυρίαρχη αντίληψη «έργα επιδοτούμενα να είναι κι ότι να’ναι»:

  1. Ένας σωστά κατασκευασμένος ποδηλατόδρομος θα έμπαινε αμέσως στην καρδιά της πόλης, σφύζοντας από ζωή, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της. Αντιθέτως φτιάξατε ένα ποδηλατόδρομο που ούτε οι ίδιοι οι ποδηλάτες δεν τον επιλέγουν!
  2. Προχωράτε σε μελέτη έξυπνου συστήματος στάθμευσης ενώ η ομόφωνη συγκοινωνιακή μελέτη μένει στα χαρτιά τα τελευταία 4 χρόνια! Προέβλεπε 24 τροποποιήσεις στο οδικό δίκτυο και κατά επέκταση στο Τεχνικό Πρόγραμμα της πόλης μας. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν εντάχθηκαν ποτέ σε Τεχνικό Πρόγραμμα από το 2015 έως και σήμερα! Η μελέτη προ-κοστολογεί ως κόστος αγοράς, συντήρησης και μισθοδοσίας για 1 γραμμή 145.000€ ετησίως. Εσείς επικαλούμενοι το κόστος, αρνείστε στην ουσία την υλοποίηση αυτής τη ζωτικής και κομβικής μελέτης!
  • Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι η προκηρύσσετε έργα χωρίς καμιά απολύτως συνεννόηση με τους δημότες της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναμόρφωση (300.000€) του κέντρου της Ζωοδόχου Πηγής. Εδώ και 4 χρόνια τα παπαγαλάκια σας λένε για πεζοδρόμηση Αγ. Θεοδώρων. Όταν αντέδρασαν οι κάτοικοι, το πήρατε πίσω. Τώρα τι σκέφτεστε;
  • Θα σταθούμε όμως στην αποκάλυψη ότι κατά το πρώτο έργο ποδηλατοδρόμησης της Έκτορος, δεν προβλέπονταν αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων, παρά το ότι ο δρόμος διασταυρώνεται με το ρέμα της Εσχατιάς. Σε διευκρινιστική ερώτηση της δημοτικής μας παράταξης «γιατί αναλάβατε το έργο αφού εξαρχής ήταν υπονομευμένο», η δημοτική αρχή έδωσε την εξωφρενική απάντηση ότι «το κάναμε γιατί βρήκαμε χρηματοδότηση».

Φτάνουμε έτσι στην καρδιά του προβλήματος των τεχνικών έργων: Έργα λοιπόν να γίνονται, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες, και ας ξέρουμε ότι σε λίγο θα ξαναγίνουν. Αρκεί να βρίσκεται χρηματοδότηση. Αρκεί να εξυπηρετείται η επικοινωνιακή εικόνα ενός δημάρχου που «κάνει έργα». Άλλο παράδειγμα; Τα 1.200.000€ για την Κεντρική Πλατεία!!!

Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με έργα που λύνουν τα πραγματικά προβλήματα των γειτονιών του δήμου μας, απαιτεί λογική διεκδίκησης και όχι διαχείρισης. Π.χ.: Οι μελέτες για Τ.Σ.Δ.Α και η μελέτη για μεταφορά του νεκροταφείου απαιτούν πρακτική και λογική διεκδίκησης και όχι πάλι «έργα να είναι και ότι να’ναι».

Β) Αν επιμερίσουμε τα έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια θα δούμε ότι ολόκληρες συνοικίες και γειτονιές είναι παραμελημένες και οι κάτοικοι της «παιδιά β΄ διαλογής»:

  1. Η οδοποιία φέτος είναι 1.5 εκ €. Που θα πέσει; Π.χ. το 2019 επικεντρωθήκατε στο οδικό δίκτυο με τη νεοκατασκευασθείσα Λ. Θηβών και όχι για εκατοντάδες δρόμους που έχει να πέσει πίσσα εδώ και δεκαετίες! Ακόμη και για τη νεοκατασκευασθείσα Λ. Θηβών πολλά ερωτηματικά προκαλούνται για τις κακοτεχνίες και τα σημεία – «παγίδες» που παρέδωσαν οι ανάδοχοι εργολάβοι χωρίς να ενοχληθούν καν από τη διοίκηση.
  2. Αλήθεια για την ανάπλαση της Λεωφ. Αγ. Νικολάου θα υπάρξουν ρήτρες προς τους εργολάβους σε περιπτώσεις καθυστέρησης των έργων τους;
  3. Αναπλάσεις πλατειών: Κυρίως στο κέντρο και στον Αγ. Φανούριο. Οι απομακρυσμένες συνοικίες και γειτονιές ξεχασμένες: Πλατεία ΕΠΟΝ (σάπια παγκάκια κλπ), Πλατεία Μανδηλαρά. Πιστώθηκε κονδύλι 74.400€ και ΔΕΝ δόθηκε τίποτα! Η μοναδική πλατεία ήταν η επί της Καππαδοκίας που κινητοποιήθηκαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, και μάλιστα τώρα που γίνεται θα ληφθεί η άποψη των κατοίκων; Εμείς θα διαβιβάσουμε κάποια από τα αιτήματα, που μας έχουν μεταφέρει.

 

Από την άλλη:

  1. Η αξιοποίηση και η ιστορική ανάδειξη της Βίλλα Κωνσταντινίδη έχει μείνει στις προεκλογικές εξαγγελίες!
  2. Όσο για το κολυμβητήριο έχει μείνει στη μακέτα!
  • Μας χαροποιεί το γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα εφέτος δεν βρήκε άλλους υποστηρικτές εκτός από τους 20 δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε φτωχό. Συμφωνούμε. Να θυμίσουμε όμως ότι το ίδιο φτωχό ήταν και τα τελευταία 5 χρόνια που το υπερψήφιζε. Τελικά τι άλλαξε; Η ανταποδοτική λογική του Τεχνικού Προγράμματος ή η διοίκηση της Περιφέρειας; Όσο για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν τη τελευταία 5ετία στο Δήμο μας, υλοποιήθηκαν γιατί πρωτίστως κινητοποιήθηκε κόσμος και αφού προηγουμένως είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές και είχαν καταστραφεί λαϊκές περιουσίες.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *