Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (07/03/2019)

Ακολουθούν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν προς τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή από τους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής μας Κίνησης. Σε παρένθεση οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής:

Σήμερα, ως σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ, είχαμε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Σπουδών κ. Πολίτη και τον Διευθυντή της Ειδικής Αγωγής κ. Κασσιανό σχετικά με το πρόβλημα θέρμανσης στο 9ο δημοτικό και την ασφάλεια των μαθητών στο ειδικό δημοτικό και ειδικό νηπιαγωγείο.   Για το 9ο δημοτικό ο κ. Πολίτης μας δήλωσε ότι ορθά η υποδιευθύντρια έθεσε το θέμα του λεβητοστάσιου στον σύλλογο διδασκόντων και ότι ορθά ο σύλλογος αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του καυστήρα από τη στιγμή που υπήρχαν επίσημα έγγραφα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας. Τόνισε, ακόμη, ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το 9ο. Αφορά κι άλλα σχολικά κτίρια, όχι μόνο στο Ίλιον, αλλά πανελλαδικά, καθώς πολλά σχολικά κτίρια δεν πληρούν τους όρους πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, αφού είναι ηλικίας 40, 50 και 60 χρόνων. Με αφορμή, δε, ότι πλέον έχουμε σε αρκετά σχολεία εφόδους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το θέμα αυτό, μας είπε ότι μέσα στον Μάρτιο αναμένεται εγκύκλιος από το υπουργείο εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία το θέμα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης των σχολείων, θα καλύπτεται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 3, που θα είναι αποκλειστικά για θέματα πυρασφάλειας των σχολείων. Θα σταλούν προσκλήσεις στους δήμους όλης της χώρας για να υποβάλουν προτάσεις και μελέτες για το ποια σχολεία πρέπει να υπαχθούν στο πρόγραμμα και το σχετικό κοστολόγιο που θα χορηγείται εξ ολοκλήρου από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ 3. Υπάρχει ένα εμπόδιο με τις σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε ενοικιασμένα κτίρια-υπολογίζονται σε 600 περίπου-και με τα παραρτήματα των σχολικών μονάδων-υπολογίζονται σε 130 περίπου. Προσπαθούν να ξεπεράσουν νομικά το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα με τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ 4 θα κατασκευαστούν σε όλα τα σχολεία ράμπες και τουαλέτες για άτομα ΑΜΕΑ. Θα παρακολουθούμε το συγκεκριμένο θέμα, καθώς γνωρίζουμε ότι οι εξαγγελίες από την υλοποίηση απέχουν-ειδικά στη χώρα μας-πολύ και ανάλογα θα τοποθετούμαστε.   (Ο δήμαρχος απάντησε ότι υπήρξε άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με επιτυχία, έχουν γίνει οι περισσότερες εργασίες που ζητούσαν οι αρμόδιοι φορείς, χρειάζεται πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το οποίο είναι απαραίτητος ο πολεοδομικός φάκελος που δεν υπάρχει, ήταν λάθος η καταγγελία, χρειάζεται πλέον απύθμενη γραφειοκρατία, αναζήτησαν τον φάκελο στον ΚΤΥΠ, τους παρέπεμψαν στην πολεοδομία Αιγάλεω και στο σχολείο, η πολεοδομία ιδρύθηκε το 1973 άρα δεν μπορούσε να έχει τον φάκελο του σχολείου που λειτουργεί πριν το 1970, στο σχολείο ίσως ο φάκελος είναι σε ντουλάπα που δεν ανοίγει επειδή λείπει η διευθύντρια, με τις καταγγελίες θα κλείνουν σχολεία, συζητήσαμε με τον κ. Πολίτη και θα συζητήσουμε ξανά, υπεύθυνη η κυβέρνηση, δεν είναι θέμα χρημάτων, όχι ότι δε χρειάζονται, κάποιοι εδώ μέσα δεν ξέρουν τον Πολίτη άρα γιατί να συνεχίσω.   Ο πρόεδρος της ενιαίας σχολικής επιτροπής Π.Ε. δήλωσε ότι ο ΓΛΗΝΟΣ δε σεβάστηκε τα 35 χρόνια υπηρεσίας του στα σχολεία, ότι τα αίσχη που γράφονται στην ανακοίνωση για τη στάση του- που ήταν υποδειγματική-στο θέμα του 9ου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα).

Για το ειδικό σχολείο, ως ΓΛΗΝΟΣ, θέσαμε στο υπουργείο, τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων του σχολείου για να γίνουν παρεμβάσεις που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών, π.χ. να ασφαλιστούν τα παράθυρα του 1ου ορόφου που βλέπουν στο κενό, να περιοριστούν τα παιδιά στον προαύλιο χώρο και να μην έχουν πρόσβαση σε άλλους εξωτερικούς χώρους την ώρα του διαλείμματος, να μπουν ψηλότερα προστατευτικά κάγκελα στην περίφραξη, να γίνει ασφαλέστερη η πρόσβαση στο στηθαίο της σκάλας. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν τις εργασίες αυτές να γίνουν από την εταιρεία που έχτισε το σχολείο. Η εταιρεία αρνήθηκε και τους παρέπεμψε στον δήμο. Είπε επίσης, ότι, αν δε γίνουν οι εργασίες, να επανενεργοποιήσουν τις κάμερες ασφαλείας. Ο κ. Πολίτης και ο κ. Κασσιανός είναι κάθετα αρνητικοί προς αυτό, καθώς η σχετική απαγορευτική εγκύκλιος για χρήση καμερών στα σχολεία αφορά όλα τα σχολεία, κάτι που αρνείται η εταιρεία. Έτσι θα κυκλοφορήσει άμεσα και 2η εγκύκλιος για το θέμα προς την αρχή προστασίας δεδομένων, ενώ παράλληλα, θα το συμπεριλάβουν και στον κανονισμό λειτουργίας των σχολικών μονάδων για το επόμενο σχολικό έτος.  Όσο για τις εργασίες, δεσμεύτηκαν ότι μέσω των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου θα έρθουν σε επαφή με τον δήμο και την εταιρεία για την επίλυση των προβλημάτων.

Τους ενημερώσαμε επίσης για το αίτημα της διευθύντριας του ειδικού να αποδοθεί στο σχολείο η αίθουσα που χρησιμοποιείται για ειδικό  νηπιαγωγείο ώστε να γίνει αίθουσα φυσικοθεραπείας. Μας απάντησαν ότι το νηπιαγωγείο θα γίνει διθέσιο, άρα θα χρειαστεί και 2η αίθουσα, πόσο μάλλον να δοθεί πίσω η πρώτη. Αρμόδιος είναι ο δήμος είπαν.                                                                                                            Αναφέραμε και το αίτημα του σχολείου για 2η καθαρίστρια, καθώς η καθαρίστρια της εταιρείας δεν επαρκεί, αφού προσέρχεται στο σχολείο μετά τη λήξη των μαθημάτων. (Δεν υπήρξε απάντηση ή τοποθέτηση της δημοτικής αρχής σε αυτό το σοβαρό θέμα).

Μας ενημέρωσαν επίσης από το υπουργείο, σχετικά με τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ότι με ειδικό νόμο θα ξεπεράσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό για τη στέγαση των νέων τμημάτων, αρκεί να υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Θα υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές και προϋποθέσεις για να χτιστούν αίθουσες νηπιαγωγείων σε προαύλια δημοτικών σχολείων, που θα σχετίζονται με τον αριθμό των μαθητών και τα τ.μ. των αυλών, ώστε να μην κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των μαθητών, ειδικά στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. (Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το ποιοι δήμοι θα είναι στην 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και ο δήμος μας είναι μέσα σε πείσμα όσων έλεγαν ότι δεν το θέλουμε, θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο να βρούμε τους κατάλληλους χώρους).

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας και της εκτός ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

Εξειδίκευση πίστωσης του Κ.Α. 15.6142.0005.  Το καταψηφίσαμε καθώς στον κωδικό αυτό περιλαμβάνονται και οι εκδηλώσεις για τη ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ με τις οποίες είμαστε αντίθετοι έχοντας κατά καιρούς κάνει δικές μας προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές.

Έγκριση οικονομικού απολογισμού των σχολικών επιτροπών Π.Ε. και Δ.Ε για το 2018. Δηλώσαμε αποχή, καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει αποδώσει στα σχολεία τα αποθεματικά τους, που είχε παρακρατήσει το 2011 με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *