Ομιλία Πάνου Κουτσιανά στην κοπή της πίτας

Φίλοι, συμπολίτες και συναγωνιστές,

Μπαίνουμε στο θέμα χωρίς περιστροφές: Ζητάμε ανοικτά, θαρρετά και δημόσια τη στήριξή σας. Η μάχη των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, θα είναι κρίσιμη και δύσκολη. Θα είναι δύσκολη γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Είναι πολύ πιθανό να δώσουμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, όπου η πόλωση ανάμεσα στην κεντροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και στην κεντροδεξιά της ΝΔ θα προσπαθεί να κρύβει ότι εφαρμόζουν όμοια πολιτική. Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον είμαστε αισιόδοξοι ότι μια δύναμη ανεξάρτητη, αγωνιστική, διεκδικητική, χωρίς εξαρτήσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες μπορεί να πετύχει ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα.

Το  Ασυμβίβαστο Ίλιον μπορεί να βγει σημαντικά ενισχυμένο. Η δύναμη που ζητάμε να δώσετε στο Ασυμβίβαστο Ίλιον είναι δύναμη που ξαναγυρνά σε εσάς. Η δύναμη αυτή θα γίνει η φωνή σας μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, θα γίνει ο βοηθός στις διεκδικήσεις σας  έξω από τα Δημ. Συμβούλια, στη κοινωνία!

17 χρόνια  καθημερινής, συνεχόμενης και αγωνιστικής παρουσίας, παλιότερα ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου, σήμερα ως Ασυμβίβαστο Ίλιον παλέψαμε με νύχια και με δόντια για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας: Από τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργατριών της Sex Form, με τη πρωτοβουλία για τα χαράτσια, με τη συμμετοχή μας με άλλους συναγωνιστές στο μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών για την υπεράσπισης της λαικής περιουσίας, με τη στήριξη μας στους αγώνες των κατοίκων ενάντια στις επιπτώσεις των κεραιών ακτινοβολίας, για τις επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούσαν να πληρώσουν, για τη στήριξη στις διεκδικήσεις γονέων και μαθητών για την επιλεκτική συντήρηση που κάνει η Δημ. Αρχή στο σχολικά κτίρια της πόλης μας, κλπ

Φίλοι και συνδημότες,

Καλούμε σε πανστρατιά δυνάμεων, συνδημοτών, φίλων και συναγωνιστών. Στη δύσκολη μάχη που έρχεται, κανένας δεν περισσεύει.  Αυτό ισχύει ακόμα και για φίλους που μπορεί να διατηρούν επιφυλάξεις. Μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά δεν εγκαταλείψαμε ποτέ το στόχο μας. Κοιτάμε τους συνδημότες μας στα μάτια με καθαρή τη συνείδηση και τους ζητάμε να δώσουν δύναμη στη δύναμη τους!

Κι αν λείψει ή αποδυναμωθεί μια τέτοια δύναμη, το κενό θα είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζεται από καθεστωτική και αλαζονική λογική.

  1. Η κοινωνική πολιτική θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνιακής προβολής όταν όλη η πόλη γνωρίζει την ύπαρξη κοινωνικού παντοπωλείου, τη δυνατότηξτα απαλαγής από τα δημ τέλη αλλά δεν γνωρίζει πόσοι απορίπτονται δημιουργώντας κριτήρια αποκλεισμού και όχι ένταξης!
  2. Υπηρετεί την αντίληψή της για έναν δήμο βιτρίνας, λες και το Ίλιον είναι μόνο οι τρείς κεντρικοί πεζόδρομοι! .
  3. Υπηρετεί τη λογική μιας άβουλης, μη διεκδικητικής διαχείρισης με ανταποδοτική λογική. Να ξέρετε ότι πολλές προτάσεις που κάναμε, ακόμη και αν ήταν απολύτως ρεαλιστικές και κοστολογημένες, η διοίκηση Ζενέτου τις απέρριπτε κατηγορηματικά, όπως η Δημοτική Συγκοινωνία και η μείωση των ανταποδοτικών τελών ή και μέτρα ανακούφισης σε οριζόντια κλίμακα για τα μαγαζιά της πόλης μας. Αντί αυτών των μέτρων ανακούφισης φέρνει τη Λευκή Νυχτα…
  4. Και το πιο σημαντικό: Η σημερινή πλειοψηφία στον Δήμο μας φτάνει μέχρι εκεί που επιβάλλει η κεντρική εξουσία των μνημονίων, της φτώχειας και της λιτότητας. Μέχρι εκεί που προστάζει το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Μέχρι εκεί που επιτρέπουν οι δανειστές.

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συμπολίτες

Οι παρατάξεις που έχουν το χρίσμα από τη ΝΔ, και το ΣΥΡΙΖΑ  ισχυρίζονται ότι έχουν εναλλακτικές προτάσεις, αλλά δεν είναι και τόσο εναλλακτικές όσο ισχυρίζονται:

Αρχικά, η κεντρική πρόθεση της ΝΔ ήταν να στηρίξει Ζενέτο (και κακά τα ψέματα, διαφορές δεν υπάρχουν). Συγκρούστηκε όμως με τις επιθυμίες των τοπικών στελεχών της να κάνουν μια κομματική καταγραφή, μόνο και μόνο για την τιμή των όπλων.

Από την άλλη, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κουβάλησε πριν τις γιορτές το μισό υπουργικό συμβούλιο στο Ίλιον, χωρίς να τους ζητά να λύσουν έστω και μισό πρόβλημα. Η δράση της εξαντλείται στο να επικροτεί την κυβέρνηση και να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.

Τελευταία έχει μετατραπεί από δημοτική παράταξη σε γραφείο ενημέρωσης  για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα της Κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας. Η παράταξη αυτή κλείνει το μάτι στους δημότες και στους μικρομεσαίους, ως σύγχρονος Μαυρογιαλούρος, που τάζει ΕΣΠΑ και λεφτά.

Για την Αλληλέγγυα Πόλη, ισχύει αυτό που έχουμε δημόσια δηλώσει: Δεν μπορείς να δηλώνεις αλληλέγγυος προς τους δημότες τους οποίους η δική σου κυβέρνηση εξαθλιώνει.

Και οι τρείς παραπάνω παρατάξεις έχουν μια κοινή συνισταμένη: Τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτική στην αυτοδιοίκηση, και την υποτέλεια στους θεσμούς. Κυβερνητικούς και μη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Εδώ και 4 χρόνια και οι τρείς ψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα, που εστιάζεται σε έργα βιτρίνας, στη συνοικία του κέντρου, και στις ανάγκες των ντόπιων τζακιών και πρωην τσιφλικάδων.

Η παράταξη του ΚΚΕ θα μπορούσε να είναι οργανικό κομμάτι ενός μετώπου για την αλλαγή στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας, αλλά εδώ και χρόνια έχει επιλέξει τη δική της αυτοτελή κομματική καταγραφή.

Φίλες και φίλοι, συνδημότες και συναγωνιστές,

Διεκδικούμε τη Δημοτική Αρχή όχι για να γίνουμε ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη, αλλά γιατί οραματιζόμαστε, και αγωνιζόμαστε για ένα Δήμο φωνή των Δημοτών.

Περνάω στο Δημοτικό μας Πρόγραμμα που στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες:

Άξονας Πρώτος: σε μια Αυτοδιοίκηση που πνίγεται, σε μια χώρα που πωλείται κοψοχρονιά σε όφελος των δανειστών, σε μια Δημοκρατία που στραγγαλίζεται, σε μια κοινωνία που υποφέρει, χρειαζόμαστε έναν Δήμο που θα δείχνει άπειρο σεβασμό στους δημότες και μηδενικό σεβασμό στην εκάστοτε κυβέρνηση. Έναν Δήμαρχο και μια Δημοτική Αρχή που δεν θα διστάζει να αναλάβει το κόστος της σύγκρουσης. Και μιλώντας για το κόστος, να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια σερνόμαστε σε δίκες λόγω της συμπαράστασής και της συμμετοχής μας σε αγώνες κατοίκων ενάντια στις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το αναφέρουμε σαν ένα παράδειγμα του κόστους που έχει το να στέκεσαι δίπλα στους δημότες, στις ανάγκες και στους αγώνες τους.

Άξονας Δεύτερος: Σε αυτήν την εποχή θέλουμε έναν Δήμο με πραγματική κοινωνική και όχι επικοινωνιακή πολιτική. Δεν επεκτεινόμαστε περισσότερο, έχουμε κάνει κοστολογημένες προτάσεις για μείωση δημοτικών τελών, για διεύρυνση και όχι αποκλεισμό των συμπολιτών μας που ωφελούνται από κοινωνικά προγράμματα, για κατάργηση των τροφείων και άλλα πολλά. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, ούτε ουτοπία. Υπάρχουν Δήμοι, σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και με μικρότερο αποθεματικό από το δικό μας που τέτοιες προτάσεις τις κάνουν πράξη.

Άξονας Τρίτος: Διεκδικούμε μια Δημοτική Αρχή που να δίνει το βάρος που αξίζει στο πράσινο, στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και την περιουσία των δημοτών. Από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, με μοναδικό κριτήριο τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό των ιδιοκτητών, με απερισκεψία για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Μέχρι το Πάρκο που δυστυχώς, και πρόσφατα, μια βδομάδα πριν, έγινε πεδίο σκυλοκαβγά και μικροπολιτικής ανάμεσα στον Δήμο Ιλίου και στον κυβερνητικό Φορέα διαχείρισης, ενώ μάλιστα βρίσκεται σε μια κρίσιμη για την επιβίωσή του κατάσταση. Και από τα αντιπλημμυρικά έργα που μόνο μετά από πιέσεις και κινητοποιήσεις έγιναν εν μέρει πράξη, χωρίς όμως ολικό διαδημοτικό σχεδιασμό. Μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων που εδώ, στη Δυτική Αθήνα, κινδυνεύουμε να πνιγούμε από τη χωματερή της Φυλής που χρόνο το χρόνο διογκώνεται χωρίς να αλλάζει το μοντέλο της διαχείρισης, οδηγώντας ολοταχώς και στην ιδιωτικοποίηση και στο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Άξονας Τέταρτος: Παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός. Να βγουν επιτέλους από την τανάλια της πελατειακής λογικής. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο πολιτισμός και ο αθλητισμός ως μοχλός εξυπηρετήσεων και αναπαραγωγής της Δημοτικής Αρχής. Να υπάρξει άμεση φροντίδα και απόκριση σε προβλήματα σε σχολικά κτίρια ή σε λειτουργίες τους. Να καθιερωθεί η δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου μας.

Άξονας Πέμπτος: Κρατήσαμε τελευταία μια βασική πλευρά του δημοτικού μας προγράμματος. Το Ίλιον δυστυχώς είναι η πόλη της βιτρίνας. Η Δημοτική Αρχή έριξε το αποκλειστικό βάρος του ενδιαφέροντος, των τεχνικών έργων και των προϋπολογισμών, στα λίγα τετράγωνα του κέντρου. Οι γειτονιές του Ιλίου και ειδικά οι πιο απομακρυσμένες έχουν εγκαταλειφθεί, με προβλήματα που χρονίζουν, με εικόνα στασιμότητας και αδιαφορίας.

Το Ασυμβίβαστο Ίλιον εδώ και καιρό θέτει με ένταση αυτό το θέμα. Παλεύει να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα στην πόλη που ζούμε, στη γειτονιά μας, στο οικοδομικό μας τετράγωνο, εκεί που πάνε τα παιδιά μας σχολείο, εκεί που μένουμε και όχι μόνο εκεί που βγαίνουμε για καφέ ή ψώνια. Αναδεικνύουμε τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς, μαζεύουμε υπογραφές, απαιτούμε λύσεις, απαιτούμε ανατροπή προϋπολογισμών και τεχνικών προγραμμάτων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην Παλατιανή, στη Ζωοδόχο Πηγή, στον Άγιο Νικόλαο, στου Μιχελή, στη Ραδιοφωνία, στην Εστία, στις ξεχασμένες γειτονιές του Αγ. Φανούρη, ή σε δρόμους που επισκευάστηκαν γνωρίζοντας από τότε  ότι θα ξαναεπισκευαστούν  όπως η Έκτορος στο Ρίμινι…

Επιτρέψτε μας να θεωρούμε αυτό ακριβώς το θέμα, ως ένα κεντρικό σημείο αιχμής στο πρόγραμμά μας. Είμαστε χαρούμενοι που γύρω από το Ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ συσπειρώνονται άνθρωποι που θέλουν να αγωνιστούν για τη γειτονιά και το σπίτι τους έχοντας απηυδήσει από τη χρόνια αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής.

Κλείνουμε με μία βασική επισήμανση:

Όλα όσα αναφέραμε για το Δημοτικό μας Πρόγραμμα δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τη λαϊκή συμμετοχή, την κοινωνική διεκδίκηση, το μαζικό κίνημα των δημοτών που απαιτούν λύσεις. Ο Δήμος οφείλει να είναι ο οργανωτής, ο μπροστάρης, το μετερίζι των αγώνων μας. Απαιτούνται όμως και ενεργοί πολίτες. Τέτοιοι ενεργοί πολίτες, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι, αγωνιστές της καθημερινής ζωής, απαρτίζουν και το ψηφοδέλτιό μας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *