Πώς θα σταματήσει το έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής;

Μετά την αποκάλυψη των περιβαλλοντικών μελετών για τις άκρως επικίνδυνες συνέπειες του ΧΥΤΑ Φυλής που έκρυβε τόσα χρόνια στα συρτάρια του ο Δήμος Φυλής, το Δυτικό Μέτωπο απεύθυνε κάλεσμα για το συντονισμό όλων όσων τάσσονται υπέρ του οριστικού κλεισίματος της Χωματερής.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι έξι από τις επτά Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Αθήνας που είχαν συνυπογράψει το πρώτο ψήφισμα για την σταδιακή απομάκρυνση της Χωματερής. Απούσα και η Δημοτική Αρχή Ιλίου. Αυτό ήταν ένα δείγμα του κατά πόσο η διοίκηση Ζενέτου εννοεί αυτά που ψηφίζει. Αλήθεια δεν αφορά τις διοικήσεις των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, το περιβαλλοντικό, υγειονομικό και κοινωνικό έγκλημα που επί δεκαετίες εξελίσσεται στη Δυτική Αττική;

Έλαμψαν όμως δια της παρουσίας τους και όσοι, τα προηγούμενα 5 χρόνια, σιώπησαν ή και συνηγόρησαν στη διαιώνιση του αίσχους του ΧΥΤΑ Φυλής και σήμερα προσπαθούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους. Τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, συνέχισαν την ίδια πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων. Την πολιτική που κλείνει το μάτι στην κερδοφορία ιδιωτικών συμφερόντων, την πολιτική που αδιαφορεί για την αποκεντρωμένη διαχείριση και τη διαλογή στην πηγή, την πολιτική που θεωρεί ότι η Δυτική Αττική πρέπει να είναι εσαεί η χαβούζα του λεκανοπεδίου.

Η κ. Δούρου ξεκίνησε τη θητεία της με την ορκωμοσία στα Άνω Λιόσια, δηλώνοντας έτσι ότι βρίσκεται στο πλάι των κατοίκων τους οποίους το κράτος και οι κυβερνήσεις θεωρούν δευτέρας κατηγορίας. Ολοκλήρωσε τη θητεία της με την κατάπτυστη απόφαση για επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής για μια ακόμα δεκαετία. Ενδιάμεσα, τόσο η διοίκηση Δούρου όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν χωροθέτησαν κανέναν άλλο ΧΥΤΥ, πουθενά αλλού στην Αττική, αποδεικνύοντας ότι η υποτίμηση της Δυτικής Αθήνας και των κατοίκων της είναι διακομματική απόφαση. Αδιαφόρησαν ταυτόχρονα για την εφαρμογή ενός άλλου μοντέλου που θα απέτρεπε την ιδιωτικοποίηση ή την καύση.

Η κ. Δούρου συνέχισε το έργο του κ. Σγουρού και έστρωσε το χαλί στο κ. Πατούλη, ώστε σήμερα, το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, η γενικευμένη ιδιωτικοποίηση και η καύση των απορριμμάτων, να φαντάζει λογική και αναπόφευκτη λύση. Η αδιαφορία και η κωλυσιεργία χθες, οδηγεί σήμερα στην εγκατάλειψη της ανακύκλωσης στους αετονύχηδες των πράσινων κάδων, αχρηστεύει την προσπάθεια διαλογής στη πηγή και αποκεντρωμένης διαχείρισης με μικρές και όχι φαραωνικές (και πάντα στη Δυτική Αττική) μονάδες.

Για να γεννηθεί κάτι νέο, χρειάζεται η υπέρβαση όσων έχουν εγκληματικές ευθύνες για το έγκλημα της Φυλής. Όσοι και όσες συντέλεσαν στη συνέχιση του προβλήματος δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης τους. Η Χωματερή της Φυλής είναι πολύ βρώμικη υπόθεση για να ξεπλύνει τους υπεύθυνους.

Αναγκαία συνθήκη για να μπει τέλος στο έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής είναι να δημιουργηθεί ένα διεκδικητικό, αγωνιστικό κίνημα πολιτών, που θα πιστέψει στις δικές του δυνάμεις και δεν θα αναθέσει τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και των παιδιών τους σε ενόχους και συνενόχους.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *