Τα σκουπίδια για κάποιους είναι χρυσός – Για εμάς είναι καρκίνος!

Όχι και άλλα σκουπίδια! Ενημερωνόμαστε & αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον και τις ζωές μας!

Η κα Δούρου τον περασμένο Αύγουστο αποφάσισε επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής με τη προσθήκη νέου κυττάρου, ενώ ο κ. Πατούλης ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τη συνέχιση του διαγωνισμού για την επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ. Φαίνεται ότι οι περιφερειακές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου) και της Ν.Δ. (Πατούλης) συνεργάστηκαν άψογα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπερασπιζόμενοι ξένα και ντόπια, μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα. Πρακτικά αυτές οι αποφάσεις σημαίνουν:

  1. Τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια όλα τα απορρίμματα της Αττικής θα θάβονται στη Φυλή χωρίς εξεύρεση και πολύ περισσότερο διαμόρφωση νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης απορριμμάτων.
  2. Χρήση του λατομείου Μουσαμά στη Πετρούπολη ως νέου ΧΥΤΥ.
  3. Ανοίγει η όρεξη είτε για δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων (πρόταση Δημάρχου Αθηναίων) είτε για μονάδα πυρόλυσης Αστικών Στέρεων Αποβλήτων (ΑΣΑ). Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Δήμαρχος Ιλίου, κ. Ζενέτος ήταν θετικός στη συνάντηση των 66 Δημάρχων με τον Περιφερειάρχη στη διαδικασία της πυρόλυσης.

Είναι προφανές ότι το υγειονομικό, περιβαλλοντικό και ταξικό έγκλημα συνεχίζεται: Κρύβουν ότι τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα καρκίνου στη Δυτική Αττική έχουν αυξηθεί κατά 30%, ο Δήμος Φυλής αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα από έρευνες για την μόλυνση του περιβάλλοντος, κερδίζοντας ως αντάλλαγμα της σιωπής του τα αντισταθμιστικά οφέλη, ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται, ενώ μια επίσκεψη σε Φυλή-Ασπρόπυργο είναι αρκετή για να δεις ότι της «γης οι κολασμένοι» είναι εκεί!

Οι 7 Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας σε πρόσφατη ανακοίνωση τους τάσσονται με τη μορφή ψηφίσματος ενάντια στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Για να έχει αντίκρισμα το όποιο ψήφισμα είναι απαραίτητη η λήψη διαδημοτικών πρωτοβουλιών που μέχρι στιγμής οι Δήμαρχοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάρουν, όσο δεν πιέζονται από τους πολίτες! Προτείναμε, οι 7 Δήμαρχοι να ξεκινήσουν μια καμπάνια ενημέρωσης και συμμετοχής πολιτών, με συλλογή υπογραφών των 500.000 κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Σιώπησαν.

Δεν ξεχνάμε: α) τη σιωπή των Δημάρχων τόσα χρόνια, β) ότι το 2005 αναγκάστηκαν και κινητοποιήθηκαν ενάντια στη μεταφορά της λυμματολάσπης από τη Ψυτάλεια στη Χωματερή, όταν ο κόσμος πήρε τις τύχες στα χέρια του, γ)  ότι συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή Ιλίου ΔΕΝ έχει κάνει απολύτως τίποτα για το Τοπικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, επικαλούμενη ότι «θέλει αλλά δεν μπορεί».

Συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε κάλεσμα ή μέτωπο ή συντονισμό αναζητά την από κοινού δράση για τη δημιουργία πλατιού-μαζικού-κοινωνικού αγωνιστικού μετώπου, διεκδικώντας:

  • Δημόσια Διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στη «διαλογή στην πηγή», πετώντας απέξω τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Να μην επεκταθεί ο ΧΥΤΑ Φυλής – Kαμία σκέψη για καύση –Nα ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες χωροθέτησης νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης απορριμμάτων, εκτός Δυτικής Αττικής.
  • Ταυτόχρονα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής δημοτικών-διαδημοτικών υποδομών προδιαλογής των υλικών και ανάκτησης ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών απαιτώντας τα απαιτούμενα κονδύλια από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *