Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου (03/03/2021), με τηλεδιάσκεψη

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Πάνου Κουτσιανά και Γιώργου Χρόνη της Δημοτικής Κίνησης «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ». Σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής.

1) Σε απόφαση της οικονομικής επιτροπής (29-7-2020), που ήταν ομόφωνη από τα παρόντα της μέλη, ήταν παρών ως μέλος της επιτροπής πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου που επιδοτήθηκε. Κατά πόσο είναι αυτό σύννομο; (  Θα το διερευνήσουμε και θα σας απαντήσουμε σχετικά  ).

2) Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι εργαζόμενος στον ΦΑΕΘΩΝΑ από 1/6 ως 12/6 είχε θέμα όσον αφορά τις μέρες που υπέγραφε και τις μέρες που παρουσιαζόταν γιατί δεν είχε ρυθμιστεί έγκαιρα το ζήτημα; Αν είχε συμβεί κάποιο ατύχημα, θα αποζημιωνόταν και από ποιον; Να συζητηθεί γενικά το θέμα του ΦΑΕΘΩΝΑ εκτός ημερήσιας διάταξης. (  Αν θέλει η κα Γκιόκα μπορεί να ενημερώσει, πάντως έχει ενημερώσει όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, δεν είναι θέμα για συζήτηση, αυτός ο φορέας λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια με σημαντική δουλειά, υπήρξε προς εμένα επιστολή εργαζομένων σχετικά με την πρόεδρο, όχι όμως σοβαρά θέματα λειτουργίας του φορέα, διορθώθηκε η μισθολογική κατάσταση της καθαρίστριας με παραπάνω χρήματα, στο δημοτικό συμβούλιο της Πετρούπολης ζήτησαν την καθαίρεση της προέδρου, λειτουργεί ικανοποιητικά ο ΦΑΕΘΩΝ, θα βρει τρόπο η πρόεδρος για να λειτουργήσει και καλύτερα, είναι ανύπαρκτο το θέμα, προκύπτει άλλωστε και από την ίδια την επιστολή των εργαζομένων που δεν ξέρω αν συμμετέχουν σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι, σας έχει ενημερώσει η πρόεδρος, τι περισσότερο να βγει από μια συζήτηση σήμερα εδώ;  )

3) Στις 17-3-2021 υπάρχει παναττική μέρα δράσης για Σχιστό και Φυλή όσον αφορά τις χωματερές και την καύση των σκουπιδιών. Να συμμετέχουμε κι εμείς. (  Δεν απαντήθηκε  ).

4) Στο προηγούμενο συμβούλιο ζητήσαμε ενημέρωση για την οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων του δήμου για τη χρονιά που πέρασε. Δε μας απαντήσατε. Δεσμευτήκατε να μας ενημερώσετε γραπτώς και δεν το πράξατε. Το ξαναζητούμε σήμερα. (  Όσον αφορά τα πολιτιστικά σωματεία μοιράστηκαν 59.000 ευρώ σε 15 σωματεία. Από αυτά, τα 12 εισέπραξαν τα χρήματα, ενώ τα υπόλοιπα 3 όχι, καθώς δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ).

Σημείωση: Λίγες μέρες μετά το δημοτικό συμβούλιο, το αθλητικό τμήμα του δήμου μας έστειλε ηλεκτρονική ενημέρωση για τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα αθλητικά σωματεία του δήμου. Σύμφωνα με αυτή μοιράστηκαν 49.500 ευρώ σε 20 αθλητικά σωματεία.

5) Σε προηγούμενο συμβούλιο σας μεταφέραμε διαμαρτυρίες δημοτών για παρκαρίσματα στις συμβολές των οδών Έκτορος και Δαναών, Φιλοκτήτου και Μενελάου, Ποσειδώνος και Ιδομενέως, Έκτορος και Θερσίτου. Εκτός από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πρόβλημα δημιουργεί και η θέση των κάδων απορριμμάτων που εμποδίζουν την ορατότητα με αποτέλεσμα να συμβαίνουν συχνά ατυχήματα. Ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί πριν τα Χριστούγεννα για την επίλυση του προβλήματος. Δυστυχώς όμως παραμένει. (  Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μέσω της δημοτικής αστυνομίας, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε, η δημοτική αστυνομία έχει λίγα άτομα, θα προσπαθήσουμε για καλύτερο αποτέλεσμα  ).

6) Τι γίνεται με το πάρκο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και τη στεγανοποίηση των δεξαμενών των λιμνών; Έχει ολοκληρωθεί το έργο για την ύδρευση του πάρκου; Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον φορέα διαχείρισης του πάρκου; Έγινε ο έλεγχος της πολεοδομίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις του πάρκου; (  Ολοκληρώθηκε το έργο ύδρευσης, ο σχετικός αγωγός έχει φτάσει μέχρι το πάρκο, έχουμε εξασφαλίσει 1.000 κυβικά νερό την ημέρα από το πηγάδι, απομένουν διαδικαστικά θέματα που αφορούν τον φορέα, εμείς είμαστε εντάξει σε αυτό που αναλάβαμε, τον έλεγχο της πολεοδομίας τον ζήτησε η διευθύντρια του φορέα και όχι εμείς, πήγε κλιμάκιο της πολεοδομίας για εξέταση, εμείς έχουμε ζητήσει μελέτη από το Ε.Μ.Π. για τις εργασίες, θέλαμε να τις εντάξουμε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ αλλά δεν προλάβαμε, σήμερα είμαστε σε θέση να το κάνουμε.  )

7) Με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, καταθέτουμε σχετικό ψήφισμα σε συνάρτηση με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Το έχουμε στείλει σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. (  Να οριστεί από κάθε παράταξη ένας εκπρόσωπος που θα μελετήσουν το σχετικό ψήφισμα και θα εισηγηθούν για την ψήφισή του όπως είναι ή για την τροποποίησή του.  )

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

1) Έγκριση της 1ης Υποχρεωτικής Αναμόρφωσης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) του Δήμου Ιλίου έτους 2021

Το καταψηφίσαμε.

2) Λήψη απόφασης περί αποδοχής προσφοράς ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ που αφορά τους όρους για τη σύναψη Δανείου σχετικά με την «Προμήθεια οχημάτων για την ανανέωση του στόλου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων & Πρασίνου» Μελέτη Π5/2021 συνολικού προϋπολογισμού 936.200,00 €

Το καταψηφίσαμε.

Ακολουθεί σχετική μας τοποθέτηση:

«Το θέμα έχει έμμεσα συζητηθεί, δε χρειάζεται το δάνειο, τα χρήματα θα μπορούσαν να βρεθούν από το πλεόνασμα των ανταποδοτικών που είναι περίπου 900.000 ευρώ. Θα το ψηφίζαμε αν ο δήμαρχος αξιοποιούσε το πλεόνασμα προς όφελος εκατοντάδων μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και που είχαν πτώση τζίρου σε σχέση με το 2019. Ασκείτε επικοινωνιακή πολιτική, ότι δήθεν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου διαγράψατε τα ανταποδοτικά τέλη ενώ ήταν με κυβερνητική απόφαση, το δάνειο σηματοδοτεί τη μη μείωση ή και τη μη απαλλαγή των δημοτικών τελών για τα επόμενα χρόνια, είδαμε και τις αρνητικές συνέπειες από τη σύναψη δανείου για την ενεργειακή αναβάθμιση που θα μπορούσε να γίνει από το αποθεματικό μας.»

3) Έγκριση οικονομικού απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οικονομικού έτους 2020

4) Έγκριση οικονομικού απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οικονομικού έτους 2020

Τα καταψηφίσαμε.

Ακολουθεί σχετική μας τοποθέτηση:

«Αν ο οικονομικός απολογισμός δινόταν στους γονείς των μαθητών των σχολικών μονάδων θα τον ψήφιζαν; Και ειδικά στους γονείς που κατά καιρούς έχουν παραβρεθεί εδώ για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα των σχολείων των παιδιών τους. Ένα πάγιο αίτημά μας δεν έχει ικανοποιηθεί. Να μας δοθεί λίστα με τα προβλήματα των σχολικών μονάδων και πόσα από αυτά έχετε επιλύσει. Με ποια κριτήρια και με ποια προτεραιότητα; Την περιμένουμε έστω και τώρα.

Ως παράταξη δεν ψηφίζουμε εδώ και χρόνια τους παραπάνω απολογισμούς διαμαρτυρόμενοι ότι χρήματα των σχολικών μονάδων τα διαχειρίζονται οι σχολικές επιτροπές του δήμου, αντί για τις σχολικές μονάδες. Είχατε δεσμευτεί ότι, αν όχι όλα, ένα μέρος των χρημάτων που παρακρατήσατε το 2011 θα τα επιστρέφατε στα σχολεία. Δεν το πράξατε.

Κατά καιρούς σας έχουμε προτείνει από το αποθεματικό του δήμου να καλύπτονται η θέρμανση και οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ των σχολικών μονάδων, ώστε οι μειωμένες σχολικές χορηγήσεις της πολιτείας να διατίθενται ολόκληρες για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σας έχουμε προτείνει τα 2.000.000 περίπου ευρώ που είχατε προϋπολογίσει για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, από τη στιγμή που δεν υλοποιείται, να τα διαθέσετε για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, με προτεραιότητα στους προαύλιους χώρους και στις τουαλέτες.

Θα πρέπει να ξαναδείτε τη σύμβαση που υπογράψατε με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για τις σχολικές μονάδες. Ως δημοτική παράταξη δεν την είχαμε ψηφίσει και ουδέποτε καταλάβαμε γιατί έπρεπε να αλλάξουμε πάροχο. Υπάρχουν αρκετά παράπονα για τους όρους και την ποιότητα των συνδέσεων από εκπαιδευτικούς. Σημειώνουμε ότι στην πρότασή μας να βοηθήσετε τις συνδέσεις των σχολικών μονάδων όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, μας είχατε απαντήσει ότι δεν μπορεί να συμβεί, επειδή κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη σύμβαση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δε θα ψηφίσουμε τους απολογισμούς των σχολικών επιτροπών.»

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *