Ανοιχτή επιστολή προς τη Δημοτική Αρχή Ιλίου και τις Δημοτικές Παρατάξεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Προς:

κο Δήμαρχο Ιλίου
κ.κ. Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Ιλίου
κους & κες Δημοτικούς Συμβούλους Ιλίου

Κοινοποίηση:

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ιλίου,
Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ,
Γ΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνησης της Ν. Δ. εν μέσω πανδημίας και μία ανάσα πριν το άνοιγμα των σχολείων συνεχίζει να εθελοτυφλεί μπροστά στο νέο απαιτητικό υγειονομικό  περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου  και επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν με ξεπερασμένες λογιστικές αλχημείες και πρακτικές.

Επιχειρεί τον πλήρη αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με δηλώσεις -πυροτεχνήματα  χρησιμοποιώντας τη μάσκα της διαβούλευσης με τους ειδικούς για να κρύψει γι’ άλλη μια φορά την προχειρότητα και την ιδεοληψία με την οποία αντιμετωπίζει το σύνολο των εκπαιδευτικών θεμάτων.

Σ’ αυτό το πνεύμα, άλλωστε, εντάσσονται  τόσο η αναφορά της Υπουργού Παιδείας για τον μέσο όρο 17 μαθητών ανά τμήμα όσο και η κοστολόγηση της εφαρμογής  του πρωινού κι απογευματινού μοντέλου εκπαίδευσης με  10 εκ. € ημερησίως, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως αυτούς τους ειδικούς που ακούει περισσότερο το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι άλλοι απ’ τους  οικονομολόγους.

Αγνοεί επιδεικτικά όλες τις προτάσεις εκπαιδευτικών, συλλογικών οργάνων, ειδικών και γονιών, αρνούμενο τον διάλογο και ακολουθεί τη γνωστή τακτική των αναβολών ακόμα και για το επικείμενο, περίφημο άνοιγμα των σχολείων. Κρατά σε αναμονή την εκπαιδευτική κοινότητα  και το σύνολο των πολιτών που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, υποδηλώνοντας ότι ουσιαστικά κανένα  μέτρο δεν έχει λάβει για τη νέα  σχολική χρονιά που αφορά την προφύλαξη της υγείας των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Αρνείται τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα για να τηρηθεί το μέτρο της απόστασης, εμφανίζοντας τη χρήση της μάσκας ως πανάκεια και δεν προβαίνει στην ανάλογη αύξηση πρόσληψης ικανού αριθμού αναπληρωτών, προκειμένου να  καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μιλά για σχολαστική καθαριότητα, τη στιγμή που πολλοί Δήμοι αναφέρονται στην αναγκαιότητα πρόσληψης περισσότερου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Κρατά σε χαμηλά επίπεδα τη χρηματοδότηση της παιδείας και τα κονδύλια για υλικοτεχνική υποδομή και παροχές στα σχολεία.

Με περίσσεια υποκρισία μιλά για ατομική ευθύνη, μετατοπίζοντας τις δικές του μεγάλες ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των γονέων, ακόμη και στους μικρούς μαθητές.

Εφαρμόζει οριζόντια μέτρα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μαθητών από την ευαίσθητη ηλικία των προνήπιων (4 χρόνων) ως τους νέους 18 ετών, ακόμα και σε τμήματα των 25 μαθητών, σε αίθουσες «κλουβιά», αγνοώντας ή μη θέλοντας να αντιληφθεί τις ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες και τις ισχύουσες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές παραμέτρους.

Εξαγγέλλει εν είδη πυροτεχνήματος την επέκταση του ολοήμερου σχολείου χωρίς καμία υποδομή και καμία επιπλέον πρόσληψη προσωπικού και επαφίεται, μιλώντας δια στόματος της υφυπουργού Παιδείας στις υπερφυσικές ικανότητες   των εκπαιδευτικών να τα βγάζουν πέρα μόνοι σε κάθε συνθήκη που απειλεί την ατομική και συλλογική υγεία.

Καμία αναφορά σε ιατρικά τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αντίθετα, νομοθετεί σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση (Νόμος 4692/20), αυξάνοντας ακόμα κι εν μέσω πανδημίας τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα και αυστηροποιώντας με ΠΝΠ το πλαίσιο για την «on line»  μετάδοση του μαθήματος και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με ανοιχτά σχολεία.

Απέναντι σε όλα αυτά και με πρώτιστη έγνοια την ασφάλεια των μαθητών και των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Καθημερινή πλήρη λειτουργία των σχολείων με μειωμένο αριθμό μαθητών στο τμήμα (12-15), ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσώνώστε να τηρούνται οι αποστάσεις,
  • Μόνιμες μαζικές προσλήψεις – διορισμούς εκπαιδευτικώνΜαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητατων σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίαςστα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
  • Αναδιάταξη – Μείωση της ύλης για τη νέα σχολική χρονιά
  • Εξασφάλιση των αναγκαίων αδειώνγια τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς «αστερίσκους».
  • Κατάργηση του νόμου για την παιδεία (4692/20) όπου ανάμεσα στα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα προβλέπει αύξηση ορίου μαθητών στους 25 μαθητές ανά τμήμα.
  • Κατάργηση της τροπολογίας και της ΠΝΠ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως επικοινωνία – «εκπαίδευση» με ανοιχτά σχολεία.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστσε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, προκειμένου να ελεγχθεί η διάδοση του ιού.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Ιλίου και τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση επί του θέματος υιοθετώντας όλα τα παραπάνω αιτήματα και πιέζοντας το ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση για την υλοποίησή τους.

Επιπρόσθετα επειδή οι μαθητές πρέπει να πάνε στο σχολείο και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, με ελαχιστοποιημένη την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, καλούμε τη Δημοτική Αρχή Ιλίου να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις μέχρι τώρα ενέργειές της σε ότι αφορά την προετοιμασία για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Ιλίου.

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία με το λιγότερο δυνατό οικονομικό κόστος, επιμένοντας στη βασική πολιτική της επιλογή. Βάζει κατά μέρος το βασικότερο  μέτρο, την απόσταση, επειδή κοστίζει. Σπαταλάει όμως εκατομμύρια στους επιχειρηματίες των ΜΜΕ  για να διαφημίσουν τα μέτρα κατά  της πανδημίας, που στις άλλες χώρες  διαφημίστηκαν δωρεάν.

Απαιτείται  άλλος υπεύθυνος σχεδιασμός, με επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή και όχι το Κέρδος.  

Το βάρος του σχεδιασμού αυτής της νέας κατάστασης στα σχολεία,  πέφτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κάθε Δήμος και ο Δήμος Ιλίου γνωρίζει  τον αριθμό των μαθητών, τις σχολικές αίθουσες, τους διαθέσιμους χώρους. Σε συνεργασία  με τους τοπικούς Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών, που είναι  γνώστες των προβλημάτων και των αναγκών,  πρέπει άμεσα να εκπονήσει σχέδιο.

Έχει υποχρέωση να πιέσει, να διεκδικήσει, να απαιτήσει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων του  με ελαχιστοποιημένη την πιθανότητα μετάδοσης του ιού,  όπως την παρουσιάζουν πέρα από πολιτικές ή όποιες άλλες σκοπιμότητες οι ειδικοί επιστήμονες.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Ιλίου και όλοι οι Δήμοι της χώρας οφείλουν:

Να επιβάλουν τη λειτουργία όσων αιθουσών απαιτούνται για την ασφαλή ανάπτυξη των σχολικών τμημάτων και την τήρηση των αποστάσεων.

Να απαιτήσουν την πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Να απαιτήσουν τώρα την πρόσληψη ικανού αριθμού  μόνιμων καθαριστριών για τη σωστή απολύμανση και καθαριότητα των σχολικών αιθουσών, των κοινόχρηστων και των προαύλιων χώρων, σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων.

Να καθιερώσουν  τη  χρήση  των κατάλληλων ειδικών συσκευών απολύμανσης αποστείρωσης εσωτερικών χώρων, όπου οι ειδικοί επιστήμονες κρίνουν.

Να απαιτήσουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους τοπικούς φορείς, διευκολύνσεις για την εργασία  των γονέων εργαζόμενων και τις γονικές άδειες χωρίς να χάνουν οι γονείς τα μεροκάματά τους.

Είναι ο μόνος τρόπος για να γλυτώσει το ΕΣΥ από τους διασωληνωμένους παππούδες και γιαγιάδες και τους θανάτους τους. Μπορεί για το Κράτος η απώλεια των ηλικιωμένων να σημαίνει λιγότερες συντάξεις, για τα μικρά παιδιά όμως οι παππούδες  είναι η απαντοχή τους στους δύσκολους καιρούς που μεγαλώνουν.

Οι Δημοτικές Παρατάξεις, που τιμούν τις ψήφους των δημοτών που τις προτίμησαν, είναι καιρός να πάρουν έμπρακτα θέση στο σοβαρό αυτό θέμα. Ας μην αρκεστούν στην κριτική της Κεντρικής Εξουσίας ή άλλων παρατάξεων.

Οφείλουμε  να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση και να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία κινήματος που θα διεκδικεί ικανοποιητικές  και αποδεκτές λύσεις. Στα δύσκολα φαίνονται οι προθέσεις, οι διαθέσεις , οι αντοχές!

Για όλα χρειάζεται αγώνας. Τώρα που υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα, τώρα θα φανεί, αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τα κότσια να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Για το ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΙΛΙΟΝ

Πάνος Κουτσιανάς, Γιώργος Χρόνης
Δημοτικοί Σύμβουλοι

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *