Δελτίο Τύπου ΑΣ.Ι για έναρξη σχολικής χρονιάς

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ!

Ανοιχτή Επιστολή σε όλους τους Γονείς, Εκπαιδευτικούς και μαθητές:

Για μια ακόμη χρονιά δεν είχαμε μόνιμους διορισμούς γιατί απαγορεύεται από τους θεσμούς, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία σχολικών μονάδων. Αν και φέτος έγιναν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει και πάλι με χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, καθώς τα εναπομείναντα κενά υπολογίζονται σε 12.500 περίπου, που κανείς δε γνωρίζει πότε και αν θα καλυφθούν.

Όσο για τις μειωμένες σχολικές επιχορηγήσεις, η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιλέγει να διασφαλίσει τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια για τους τοκογλύφους της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ εις βάρος της μόρφωσης χιλιάδων μαθητών της χώρας μας. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει υπερήφανο για το νέο Π.Δ. 79 σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: Ενδεικτικά:

  • Συγκροτείται νέος μηχανισμός περικοπών: οι τριμελείς επιτροπές σε επίπεδο κάθε Διεύθυνσης Π.Ε. για τη διενέργεια εγγραφών. Το νέο Π.Δ. προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σ’ ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία αντί να δημιουργηθεί επιπλέον τμήμα στο σχολείο, με σοβαρό ενδεχόμενο την αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.
  • Αφαιρεί αρμοδιότητες από το Σύλλογο Διδασκόντων. «Η σύνταξη του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος συνιστά ευθύνη του Διευθυντή…» ορίζει το άρθρο 11 παρ.5 του Π.Δ. 79. Η απαράδεκτη επιδίωξη να αφαιρεθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της συλλογικής διαμόρφωσης του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος είναι ενδεικτική της αντίληψης διοικητισμού και μονοπρόσωπων αποφάσεων.

Στην πόλη μας, οι σχολικές μονάδες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες. Τα κτιριακά προβλήματα (πχ: μονώσεις ταρατσών κλπ), η παλαιότητα πολλών σχολικών μονάδων, έως και ενδεχομένως προβλήματα στην αντισεισμική θωράκιση κτιρίων αλλά και έλλειψη βασικών υλικών υποδομών, κυριαρχούν σε πολλά σχολεία.

Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των μαθητών και των οικογενειών τους, που της έχουμε υποδείξει:

  1. Να αναλάβει από το αποθεματικό του Δήμου τα έξοδα λογαριασμών ΔΕΚΟ και θέρμανσης των σχολικών μονάδων ώστε να μπορέσουν τα σχολεία με τα χρήματα των κρατικών σχολικών επιχορηγήσεων να αντιμετωπίσουν αποκλειστικά ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αντ΄ αυτού πήρε τα αποθεματικά των σχολικών επιτροπών από κάθε σχολείο και δημιούργησε ένα υπερ-ταμείο όπου τα διανέμει όπως θέλει η Δημοτική Αρχή χωρίς να υπάρχουν ιεραρχημένες, καταγεγραμμένες και γνωστοποιημένες στη σχολική κοινότητα, όλες οι ανάγκες όλων των σχολικών μονάδων.
  2. Να διανεμηθεί δωρεάν δεκατιανό σε όλους τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες. Αυτό θα μπορούσε να υποστηριχθεί με τη λειτουργία Δημοτικής Κοινωνικής Κουζίνας και όχι της υποτιθέμενης κοινωνικής κουζίνας ιδιοκτησίας της ΣΑΛΑΣ Α.Ε. Αντ’ αυτού διατυμπανίζει ότι διανέμει στους οικονομικά αδύναμους μαθητές δεκατιανό με γνώμονα αν οι γονείς πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο κοινωνικό παντοπωλείο. Να θυμίσουμε ότι εξαιρούνται όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 5.500 € και έχουν ιδιόκτητο σπίτι άνω των 70 μ2.
  3. Να καταργηθούν τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  4. Να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών της πόλης μας.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *