Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου της Πέμπτης 19-01-2023.

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Πάνου Κουτσιανά και Γιώργου Χρόνη της Δημοτικής Κίνησης «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ».

Σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής.

  • Στην πλατεία Αγαμέμνονος, στο Άλσος, έχουν μολυνθεί τα δέντρα, αν και κόπηκαν μερικά το πρόβλημα δε λύθηκε, τι θα κάνετε; Είναι κρίμα να χαθούν δέντρα με δεκάδες χρόνια ζωής.

(  Έχει αναλάβει το Υπουργείο Γεωργίας, ευθύνεται μύκητας, έχουν γίνει ψεκασμοί, θα ακολουθήσουν και άλλοι.  )

  • Ποιος είναι ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων στην πλατεία Μανδηλαρά; Ήταν να τελειώσουν τέλη Μάρτη. Από τη μελέτη βλέπουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και σχετική ρήτρα, ποιος ευθύνεται;

(  Τέλος Μάρτη θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα.  )

  • Ανάπλαση Λεωφόρου Αγίου Νικολάου, υπάρχουν κακοτεχνίες, πότε θα ολοκληρωθεί το έργο; Είναι δύσκολα προσβάσιμη για άτομα ΑΜΕΑ.

(  Θα βελτιωθούν οι κακοτεχνίες, αν μπορούμε να τις πούμε έτσι, άλλωστε δεν έχει γίνει ακόμη η ασφαλτόστρωση.  )

  • Να μπουν όργανα γυμναστικής και προσβασιμότητας για παιδιά ΑΜΕΑ στις παιδικές χαρές, να έχουν όλοι τη δυνατότητα για ψυχαγωγία.

(  Προβλέπεται πλήρης ανάπλαση σε 8 παιδικές χαρές, υπάρχει σχετικός διαγωνισμός και μειοδότης, θα υπάρχει η προσβασιμότητα σε άτομα ΑΜΕΑ.  )

  • Παράπονα γονέων και εκπαιδευτικών ότι ο δήμος δεν αναλαμβάνει τη συντήρηση και την επιδιόρθωση των κλιματιστικών των σχολικών μονάδων, κυρίως των νηπιαγωγείων. Το επιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχει σύμβαση με αρμόδια εταιρεία με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες να επιβαρύνονται με επιπρόσθετα έξοδα. Γνωρίζετε ότι οι σχολικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί εδώ και χρόνια στο μισό λόγω των μνημονίων και ουδέποτε επανήλθαν στα αρχικά τους ύψη προ μνημονίων. Έτσι οι σχολικές μονάδες υπολειτουργούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς όλα τους τα χρήματα πηγαίνουν σε λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τηλεφώνων και θέρμανσης και δε μένουν καθόλου χρήματα για την εκπαιδευτική διαδικασία. Τι στάση θα κρατήσετε;

(  Δεν απαντήθηκε.  )

  • Κύριε πρόεδρε, στις 16-12-2022, υποβάλλαμε αίτηση τόσο σε σας όσο και στη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου ώστε να μας χορηγηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, που έγινε στις 15-12-2022, για σχόλια που ακούστηκαν και θίγουν τον Γιώργο τον Χρόνη ως άτομο, εκπαιδευτικό και συνδικαλιστή. Σας ζητούσαμε παράλληλα να την κοινοποιήσετε στον κύριο Δήμαρχο και στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Ύστερα από τη σημερινή τοποθέτηση του Δημήτρη Γαλούνη δε θέλουμε πλέον τα πρακτικά. Καταλαβαίνουμε ότι είτε από άγνοια είτε σε στιγμές έντασης μπορούν να ειπωθούν πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Από τη στιγμή που ανακλήθηκαν, το θέμα είναι λήξαν και είναι τιμητικό για αυτόν που τα ανακάλεσε. Όλοι κάνουμε λάθη, κι εμείς έχουμε κάνει και τα έχουμε αναγνωρίσει και τα έχουμε ανακαλέσει.

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

Α) Λήψη απόφασης για την έγκριση της 1ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου, οικονομικού έτους 2023

Δηλώσαμε αποχή.

Ακολουθούν ερωτήσεις που υποβάλλαμε για το συγκεκριμένο θέμα:

  • Έχουμε αύξηση 70.000 ευρώ για τις εισφορές του κολυμβητηρίου. Γιατί;
  • Έχουμε αύξηση 655.852,57 ευρώ για την ανάπλαση της Λεωφόρου Αγίου Νικολάου. Γιατί;
  • Ποια σχολεία αφορούν η ενεργειακή αναβάθμιση, οι έκτακτες συντηρήσεις, η επισκευή και η συντήρηση αύλειων χώρων, η τοποθέτηση αντιολισθηρού υλικού σε αύλειους χώρους;
  • Τι αφορά η προσαρμογή λειτουργούντων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και πού οφείλεται η αύξηση των 18.092,10 ευρώ;
  • Ποιες παιδικές χαρές αφορούν οι επεμβάσεις σε δάπεδα ασφαλείας;

Ακολουθούν όσες απαντήσεις δόθηκαν:

  • Το κολυμβητήριο είναι συνεχόμενο έργο.
  • Επιπρόσθετες εργασίες στην Αγίου Νικολάου ύστερα από μελέτη.
  • Οι συντηρήσεις αφορούν όλα τα σχολεία.
  • Οι αύλειοι χώροι αφορούν 6 σχολεία του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.
  • Αφορά παιδικές χαρές που δεν είναι στο πρόγραμμα της ανάπλασης.

Β) Λήψη απόφασης για τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ιλίου έτους 2023

Ψηφίσαμε κατά.

Ακολουθούν ερωτήσεις που υποβάλλαμε για αυτό το θέμα:

  • Από τη συγκεντρωτική κατάσταση νέων έργων μελετών για το 2023 ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 26.696.280,33 ευρώ. Από αυτά το 1.726.740 ευρώ είναι για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Αναλογικά το ποσό είναι μικρό, αν σκεφτούμε ότι έχουμε πάνω από 80 σχολικές μονάδες στον δήμο μας από τις οποίες αρκετές στεγάζονται σε παλιά και ακατάλληλα κτίρια. Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί το ποσό;
  • Στα έργα οδοποιϊας υπάρχει οριζόντια σήμανση για βελτίωση της ασφαλείας, να μας πείτε ποια σημεία έχουν επιλεγεί και γιατί;
  • Σε ποιο ύψος της Θηβών έχουμε ανακατασκευή νησίδας;

Ακολουθούν όσες απαντήσεις δόθηκαν:

  • Η χρηματοδότηση για την οριζόντια σήμανση είναι από το ταμείο ανάκαμψης, έχουν επιλεγεί τα πιο επικίνδυνα σημεία.
  • Η ανακατασκευή της νησίδας ξεκινά από το Περιστέρι και φτάνει μέχρι την Ιδομένεως.
  • Δίνουμε αρκετά για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων αν σκεφτούμε τις μικρές επιχορηγήσεις της πολιτείας, μπαίνουν χρήματα που θα λείψουν από αλλού, δεν έχουν υπολογιστεί οι μονώσεις.

Ακολουθεί σχετική μας τοποθέτηση:

«Η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος αν και αυξημένη κατά 4 εκ€:

α) συνεχίζει να εντάσσεται στην αντίληψη και λογική που μας βρίσκει αντίθετους «έργα επιδοτούμενα να είναι κι ότι να ‘ναι». (ποδηλατόδομος Έκτορος χωρίς η αρχική μελέτη να προβλέπει αγωγούς ομβρίων υδάτων, ανάπλαση της Αγ. Νικολάου όπου οι κακοτεχνίες και η ταλαιπωρία του εμπορικού κόσμου και των πολιτών είναι εμφανής, αναμόρφωση Ζωοδόχου Πηγής που δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα, Ελαιών, κλπ)

β) αναδεικνύει τον άνισο, άδικο καταμερισμό ανάμεσα στις ανάγκες των αναδόχων-εργολάβων και στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Παραδείγματα:

  1. Ενώ σωστά αυξάνονται τα κονδύλια για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, σας ζητάμε παράλληλα να υπάρχει στη διαφάνεια και στη δημοσιότητα μια ενιαία λίστα καταγραφής, ιεράρχησης και βαθμού υλοποίησης των προβλημάτων αλλά το αρνείστε για ευνόητους λόγους.
  2. Πλατεία Μανδηλαρά: Γιατί δεν ενεργοποιείται το άρθρο της αστικής και ποινικής ρήτρας σε περίπτωση καθυστέρησης με υπαιτιότητα του εργολάβου;
  3. Προβλέπεται κονδύλι 900.000€ για οριζόντια σήμανση για βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας και εδώ, εκτός των σχολικών μονάδων δεν υπάρχει καμία σήμανση!
  4. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνονται για μελέτες έργων 7ψήφια νούμερα!Και μάλιστα για μελέτες που είτε δεν υλοποιούνται, είτε καθυστερεί η εκπόνησή τους και για να πάρεις την επιδότηση θα ξαναχρειαστεί επικαιροποίση της μελέτης, είτε για μελέτες που εντάσσονται στην επικοινωνιακή σκοπιμότητα της διοίκησης και μένουν στα χαρτιά!Να θυμηθούμε τη συγκοινωνιακή μελέτη που κόστισε μόλις 60.000€, πρότεινε την αναγκαιότητα δημοτικής συγκοινωνίας με κοστολογημένη μελέτη αλλά εσείς το αρνηθήκατε!

Φτάνουμε έτσι στην καρδιά του προβλήματος των τεχνικών έργων: Έργα λοιπόν να γίνονται, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες, και ας ξέρουμε ότι σε λίγο θα ξαναγίνουν. Αρκεί να βρίσκεται χρηματοδότηση. Αρκεί να εξυπηρετείται η επικοινωνιακή εικόνα ενός δημάρχου που «κάνει έργα».

Ένα τεχνικό πρόγραμμα που εντάσσεται σε ένα σχέδιο πνοής και καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες απαιτεί λογική διεκδίκησης και όχι διαχείρισης. Ενδεικτικά:

  1. Τα σχολεία να γίνουν κύτταρα πολιτισμού και να αγκαλιαστούν από τη γειτονιά και τους τοπικούς συλλόγους και να μην δίνονται “χάρες” και επιδοτήσεις σε ανύπαρκτες ΜΚΟ!!
  2. Νέες Αθλητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση υπαρχουσών με προσβασιμότητα και δωρεάν συμμετοχή για όλες-όλους (αντίτιμο 0,01 €)
  3. Η μεταφορά και τη κατασκευή νέου κοιμητηρίου
  4. Δημοτική Συγκοινωνία
  5. Δημοτικά Κέντρα Διαλογής Απορριμμάτων και εφαρμογή Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων
  6. Ανάπλαση και ανάδειξή ελευθέρων και ιστορικών χώρων όπως στη Ραδιοφωνία, Εστία (Βίλα Κωνσταντινίδη),
  7. Ανάπλαση – Αξιοποίηση Ρέματος Εσχατιάς χωρίς να σκεπαστεί ή να καλυφθεί»

Γ) Σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με τρίτους (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) για την αποψίλωση και απομάκρυνση ξερών χόρτων (και απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων) για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023

Ψηφίσαμε κατά.

Ακολουθεί σχετική μας ερώτηση:

Δεν καταλαβαίνουμε πώς ένας δήμος που ζητά επιμόνως να συντηρεί μόνος του το πάρκο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, κάτι για το οποίο συμφωνούμε,  καθώς διαθέτει το ανάλογο προσωπικό και τα κατάλληλα μηχανήματα, δεν είναι σε θέση να προβεί μόνος του σε αποψίλωση περιοχών μικρότερης έκτασης από το πάρκο και απευθύνεται σε ιδιωτική εταιρεία. Δε φάσκετε και αντιφάσκετε ταυτόχρονα;

Ακολουθεί η απάντηση της δημοτικής αρχής:

Για το πάρκο απαιτείται μεθοδικός προγραμματισμός, η αποψίλωση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δ) Λήψη απόφασης για υλοτομία ή μη δένδρων σε διάφορα σημεία του Δήμου μας

Δηλώσαμε αποχή.

Ε) Στο θέμα “Λήψη απόφασης για έγκριση ανάθεσης υπηρεσίας «Συλλογής, αξιολόγησης, επεξεργασίας & τεκμηρίωσης κυκλοφοριακών φόρτων επιπέδων εξυπηρέτησης όλων των επιτρεπόμενων κινήσεων ανά πρόσβαση σε διάφορους κόμβους του Δήμου” κάναμε την εξής ερώτηση:

Η μελέτη αυτή θα συμπεριλαμβάνει και τους δρόμους έξω από τις σχολικές μονάδες, τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ειδικά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, καθώς και έξω από τις παιδικές χαρές;

Ακολουθεί η απάντηση:

Όχι, γιατί υπάρχει άλλη μελέτη για τα σχολεία.

ΣΤ) Στο θέμα “Λήψη απόφασης για την ετήσια δωρεάν παραχώρηση αδειοδοτημένων αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ιλίου, σε αθλητικά σωματεία που φέρουν την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 του νόμου 2725/99 και έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του νόμου 4714/20 και σε δημόσιους φορείς  για τη διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων”  κάναμε την εξής ερώτηση:

Σε πόσα σωματεία παραχωρούνται δωρεάν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου μας; Αν δεν μπορείτε απόψε, να μας απαντήσετε όποτε μπορέσετε.

Ακολουθεί η απάντηση:

Απόψε δεν μπορούμε, αύριο το πρωί θα ενημερωθείτε. (Όντως υπήρξε τηλεφωνική ενημέρωση την επομένη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αθλητισμού.)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *