Η στάση της δημοτικής αρχής του δήμου Ιλίου απέναντι στις σχολικές μονάδες

Οι περισσότερες σχολικές μονάδες είναι ηλικίας 40, 50 και 60 ετών. Αρκετά σχολεία λόγω παλαιότητας είναι ακατάλληλα να φιλοξενούν μαθητές.

  • Υπάρχει ελλιπής συντήρηση από την πλευρά του δήμου.
  • Η μόνωση φαίνεται ότι είναι είδος πολυτελείας για τα σχολεία, καθώς είναι ανύπαρκτη. Έτσι με τις πρώτες δυνατές βροχές πλημμυρίζουν σχολικές αίθουσες, αμφιθέατρα, λεβητοστάσια, διάδρομοι, τουαλέτες.
  • Τα ταβάνια των αιθουσών βάζουν υγρασία και σοβάδες πέφτουν από τις οροφές με κίνδυνο να τραυματιστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.
  • Πολλές τουαλέτες είναι σε κακή κατάσταση με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος για την υγεία των μαθητών.
  • Ο φωτισμός είναι κακής ποιότητας και στις αίθουσες οι κατεστραμμένες λάμπες αντικαθίστανται με καθυστέρηση.
  • Οι πόρτες, τα παράθυρα και τα κουφώματα των αιθουσών είναι σε κακή κατάσταση.
  • Προβληματική είναι η θέρμανση στα περισσότερα σχολεία, επειδή οι καυστήρες είναι παμπάλαιοι, προβληματικοί και χρήζουν αντικατάστασης.
  • Υπάρχουν απώλειες θερμότητας λόγω της κακής κατασκευής των τζαμιών των παραθύρων.
  • Σε κανένα λεβητοστάσιο δεν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης.
  • Η κακή κατάσταση των αυλών των σχολικών μονάδων εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.
  • Δεν υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες σε όλα τα σχολεία που να βρίσκονται στη θέση τους όσο βρίσκονται τα παιδιά στο σχολείο. Υπάρχουν καθαρίστριες με σύμβαση( κάτω από καθεστώς εργασιακής ομηρίας ) που βρίσκονται στα σχολεία ελάχιστες ώρες-για λόγους οικονομίας-με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των μαθητών.
  • Δεν υπάρχουν σχολικοί τροχονόμοι σε όλα τα σχολεία. Ελαιοχρωματισμοί στα σχολεία γίνονται παραμονές δημοτικών εκλογών και προτεραιότητα έχουν τα σχολεία με τις καλύτερες δημόσιες σχέσεις.
  • Ο δήμος παρακινεί γονείς και εκπαιδευτικούς να βάφουν τα σχολεία μόνοι τους.
  • Τα συνεργεία του δήμου που επισκέπτονται τα σχολεία για επιδιόρθωση ζημιών είναι ιδιωτικά, ολιγομελή και δεν έχουν ειδίκευση.
  • Ουδέποτε έχουμε δει να ενεργοποιείται ποινική ρήτρα απέναντι σε εργολάβους που παραδίδουν σχολικά κτίρια με ατέλειες.
  • Υπάρχουν συστεγάσεις σχολικών μονάδων( δημοτικά με νηπιαγωγεία ) που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  • Όσον αφορά στη δίχρονη προσχολική αγωγή, οφείλει η δημοτική αρχή να εξαντλεί τα περιθώρια για εύρεση κατάλληλων χώρων για τη στέγαση των νηπιαγωγείων, πριν τοποθετήσει λυόμενες αίθουσες στις αυλές των δημοτικών σχολείων.

Σύλλογοι γονέων, που έρχονται στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων για να διαμαρτυρηθούν για τα παραπάνω και να αξιώσουν καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά τους, αντιμετωπίζονται με απαξίωση, ότι δήθεν δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, αλλά για να κάνουν αντιπολίτευση στον δήμαρχο, στη σχολική επιτροπή και στη δημοτική αρχή. Υπάρχουν βέβαια και σύλλογοι γονέων, που επειδή είναι φιλικά προσκείμενοι στη δημοτική αρχή κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί παρουσιάζοντας μια ωραιοποιημένη κατάσταση αδιαφορώντας για τα ίδια τους τα παιδιά. Πόσους και πόσους άραγε από αυτούς  δεν τους έχουμε δει σαν υποψήφιους όλα αυτά τα χρόνια με τη δημοτική αρχή;

Ως ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ, διαπιστώνοντας, ότι οι σχολικές επιχορηγήσεις της πολιτείας για τη λειτουργία των σχολείων μειώθηκαν στο μισό τα χρόνια των μνημονίων, προτείναμε στη σχολική επιτροπή του δήμου και τη δημοτική αρχή να αναλάβουν από το αποθεματικό τους τα πάγια έξοδα των σχολικών μονάδων, δηλαδή, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της θέρμανσης, ώστε το ποσό της σχολικής επιχορήγησης να διατίθεται αποκλειστικά για την εκπαιδευτική διαδικασία. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Όχι μόνο δεν το δέχτηκαν, αλλά το 2011, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, παρακράτησαν τα χρήματα των σχολικών μονάδων δημιουργώντας δύο ενιαίους κουμπαράδες, έναν για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έναν για τη δευτεροβάθμια. Έφτασαν έτσι στο σημείο να διαχειρίζονται χρήματα που δεν ήταν του δήμου, αλλά των σχολείων. Στις διαμαρτυρίες μας, απάντησαν ότι αν δεν το έκαναν αυτό, θα αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις. Διαπιστώσαμε στην πορεία ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθούσε, αφού δήμοι που δεν παρακράτησαν τα αποθεματικά των σχολείων (π.χ. Περιστέρι, Πετρούπολη, Πάτρα, κ.λ.π.) δεν αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις. Επανήλθαμε και ζητήσαμε ξανά την επιστροφή των χρημάτων. Ενώ δεσμεύτηκαν αρχικά, ότι, αν όχι όλο το ποσό, ένα μέρος θα επέστρεφε στα σχολεία, μέχρι και σήμερα δεν έχουν πράξει κάτι τέτοιο. Για να φανεί όμως το δήθεν ενδιαφέρον τους για τα σχολεία, αρκεί το παρακάτω παράδειγμα. Είχαν προϋπολογίσει 2.100.000 ευρώ για να χτίσουν από το αποθεματικό τους το «πιο σύγχρονο σχολείο σε όλη την Ελλάδα», όπως το προπαγάνδιζαν. Αναφερόμαστε στο 8ο γυμνάσιο Ιλίου που στεγάζεται εδώ και χρόνια σε απαράδεκτες συνθήκες. Από την πρώτη στιγμή τους ενημερώσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω της νομοθεσίας. Τελικά μετά από 4 χρόνια αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Τους ζητήσαμε τότε ως ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ να διαθέσουν τα 2.100.000 ευρώ για τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής μας με προτεραιότητα στην αναβάθμιση των αυλών και των τουαλετών των σχολικών μονάδων. Κατηγορήθηκε ο δημοτικός μας σύμβουλος Γιώργος Χρόνης, ότι σαν εκπαιδευτικός λειτουργεί συντεχνιακά, ζητώντας τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τα σχολεία. Τους απαντάμε ότι δεν είναι συντεχνία οι μαθητές να φοιτούν σε συνθήκες αξιοπρεπείς, είναι ιερό τους δικαίωμα και υποχρέωση της δημοτικής αρχής. Αρνήθηκαν ξανά. Εδώ να ενημερώσουμε ότι το αποθεματικό του δήμου φτάνει τα 6.000.000€, όπως ομολογεί η ίδια η δημοτική αρχή.

Απαξιωτική όμως είναι και η στάση τους απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. «Μπαχαλάκηδες» είχαν αποκαλέσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τους εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονταν για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ιλίου κατά τη διάρκεια της φιέστας που είχαν διοργανώσει από κοινού η δημοτική αρχή με το υπουργείο παιδείας. Και όταν τους κατήγγειλε ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ, δικαιολογήθηκαν ότι δεν αναφέρονται στους εκπαιδευτικούς. Ή στην περίπτωση του 9ουδημοτικού που με δημόσιες αναρτήσεις τους, κατηγόρησαν την υποδιευθύντρια του σχολείου ότι παίζει παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών. Και αυτό γιατί; Γιατί ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου έχοντας στα χέρια του επίσημες γνωματεύσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας για την ακαταλληλότητα του λεβητοστάσιου του σχολείου, με απόφασή τους ανέστειλαν τη λειτουργία του καλοριφέρ. Αυτά τα έγγραφα δεν τα δημοσιοποίησε ο δήμος Ιλίου για να αποκρύψει δικές του παραλείψεις και ευθύνες ρίχνοντας τις ευθύνες στην εκπαιδευτική κοινότητα. Για αυτές τους τις ενέργειες υπήρξε καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ εναντίον του δημάρχου και του προέδρου της ενιαίας σχολικής επιτροπής Π.Ε. του δήμου.

Να αναφέρουμε επίσης το θέμα που έχει δημιουργηθεί σε ορισμένα σχολεία όσον αφορά το χρέος που έχουν, όχι λόγω κακοδιαχείρισης των διευθυντών, αλλά λόγω ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν αυτές οι σχολικές μονάδες. Ζητήσαμε το χρέος αυτό να πληρωθεί από το αποθεματικό της δημοτικής αρχής, καθώς αποτελεί βραχνά στην αξιοπρεπή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Αρνήθηκαν ισχυριζόμενοι ότι έτσι θα δώσουν το δικαίωμα και σε άλλους διευθυντές να δημιουργήσουν χρέος. Χαμένοι όμως έτσι είναι οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων αφού τα σχολεία αυτά προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος τους κάνουν αιματηρές οικονομίες που αφορούν την παιδαγωγική διαδικασία ή και τη θέρμανση των σχολείων. Όσο για τη δέσμευσή τους ότι δε θα πιέσουν τα σχολεία για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά θα δίνουν όσα μπορούν μετά από συμφωνία με τη σχολική επιτροπή του δήμου, αυτό δεν τηρείται πάντα.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον δήμο μας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 80 περίπου κεραίες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις σχολικές μονάδες. Και ενώ η πολιτεία δεσμεύτηκε πριν από 3 χρόνια σε συνάντησή μας με τον υπουργό μεταφορών και επικοινωνιών για μια σειρά μέτρων (απομάκρυνση εντός 3 μηνών όσων κεραιών βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολικές μονάδες, οριοθέτηση από τους δήμους ή την πολιτεία για το πού θα μπαίνουν οι κεραίες, τοποθέτηση μετρητών online πάνω στις κεραίες που θα μετρούν την εκπεμπόμενη ακτινοβολία όλο το 24ωρο, εκπεμπόμενη ακτινοβολία στην περιοχή ανάλογα με το αν η περιοχή είναι αστική, ημιαστική ή αγροτική κ.λ.π.), μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα, αποδεικνύοντας, έτσι, ότι και η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από την άλλη η δημοτική αρχή δε δέχτηκε να μοιραστεί στα σχολεία το πόρισμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία των πολιτών και των παιδιών τους, δε δέχεται να μπουν αεροπανό σε όλον τον δήμο ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, δεν ασκεί ασφαλιστικά μέτρα, δεν κάνει επιστημονικές ημερίδες για την ενημέρωση των δημοτών,  δε βάζει πρόστιμα ή όπου βάζει δεν τα εισπράττει, αντιμετωπίζει με απαξίωση κατοίκους που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο να διαμαρτυρηθούν για τις κεραίες, προσπαθεί με νομικές ενέργειες να αποκαθηλώσει τις κεραίες που δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η δημοτική μας κίνηση ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ από τη πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στις κεραίες και ο επικεφαλής μας Πάνος Κουτσιανάς διώκεται (μαζί του και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι) ποινικά και αστικά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έχει μάλιστα καταδικαστεί για τους αγώνες του αυτούς μαζί με τον συναγωνιστή Νίκο Ξενάκη, αφού το δικαστήριο ούτε λίγο ούτε πολύ έκρινε ότι δεν μπορούμε να διαδηλώνουμε και τα όποια προβλήματα πρέπει να λύνονται με εξώδικα και εισαγγελείς. Στη δική μας συνείδηση και στη συνείδηση των δημοτών είναι αθώοι και δαχτυλοδειχτούμενοι όχι για την καταδίκη τους, αλλά για τους αγώνες τους για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και των παιδιών τους.

Είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη χωρίς κομματικές εξαρτήσεις. Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, Πάνος Κουτσιανάς και Γιώργος Χρόνης, έχουν υποβάλει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο εκατοντάδες ερωτήσεις για τα προβλήματα που αφορούν τον δήμο μας (σχολικές μονάδες, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, πάρκο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ΜΕΤΡΟ, δημοτική συγκοινωνία, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, αναπλάσεις λεωφόρων και πλατειών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.λ.π. ) και παράλληλα δεκάδες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών με μοναδικό κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών μας. Μετά από κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δημοσιοποιούσαμε τις ερωτήσεις μας και τις προτάσεις μας για να ενημερώνονται οι δημότες για τις θέσεις μας.

Παράλληλα η δράση μας ήταν καταλυτική και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς ήμασταν δίπλα στις απολυμένες της SEXFORM, στις κινητοποιήσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ και για τα μνημόνια, στο ειρηνοδικείο για την αποτροπή των πλειστηριασμών, στο κοινωνικό ιατρείο, στις κινητοποιήσεις για να μη μεταφερθούν τα ιατρεία του ΙΚΑ, στις δράσεις ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας μην υπολογίζοντας απειλές, συκοφαντίες και λασπολογίες από όπου και αν προέρχονται. Χωρίς να υπολογίζουμε το προσωπικό κόστος.

Σας καλούμε δίπλα μας, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για έναν δήμο ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο, για έναν δήμο που θα προφέρει σε μας και στα παιδιά μας αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ.

ΟΛΓΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ (24ο δημοτικό)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ (3ο δημοτικό)

ΣΑΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ (25ο δημοτικό)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΗΣ (16ο δημοτικό)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *