Οι γειτονιές μας μπορούν να ξαναζωντανέψουν. Η «πλατεία Γειτόνων» δείχνει τον δρόμο

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Παλατιανή, μια από τις πιο παραμελημένες συνοικίες του Ιλίου, η 1η Γιορτή Γειτονιάς που διοργάνωσε το «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ». Η Γιορτή αγκαλιάστηκε από τους γείτονες, δεκάδες φίλοι και συναγωνιστές συμμετείχαν εθελοντικά στην οργάνωσή της και πολλές εκατοντάδες κάτοικοι από τη γειτονιά αντάμωσαν και διασκέδασαν από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, είδαν τα παιδιά τους να τραγουδούν και να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, συμμετείχαν στο λαϊκό γλέντι, δείχνοντας ότι και οι ξεχασμένες συνοικίες έχουν δικαιώματα.

Ευελπιστούμε, η μέχρι χθες εγκαταλειμμένη και αφρόντιστη πλατεία,να τραβήξει τώρα το βλέμμα της δημοτικής αρχής που αδιαφορεί για τις ανάγκες των συνοικιών, φροντίζοντας αποκλειστικά τη βιτρίνα του κέντρου της πόλης.

Τα πρώτα σημάδια ανάπλασης της πλατείας φάνηκαν λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και αφού προηγουμένως οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν με συλλογή υπογραφών απαιτώντας τα αυτονόητα: επαρκή φωτισμό, αντικατάσταση κατεστραμμένων πλακών και παγκάκια. Έτσι, κινητοποιήθηκε πρόσκαιρα η δημοτική αρχή. Προεκλογικά έστειλε συνεργεία και ανακατασκεύασαν το χώρο, αλλά, ως συνήθως, μετεκλογικά δεν έγινε τίποτα.

Αυτά δεν αρκούν και επειδή δε θέλουμε να ξαναδούμε το όποιο έργο λίγους μήνες πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές, συντονιζόμαστε και διεκδικούμε την ολοκλήρωση της ανάπλασης, όπως θα την υποδείξει η ίδια η γειτονιά! Να υπενθυμίσουμε ότι τέσσερις σχολικές μονάδες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής: το 13ο Δημοτικό, το 13ο Νηπιαγωγείο (που αντιμετωπίζουν μια σειρά από κτιριακά προβλήματα λόγω ανεπαρκούς συντήρησης), το 6ο Γυμνάσιο και το 6ο Λύκειο.

Το «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ» δεσμεύτηκε ότι, τον Σεπτέμβριο, μετά τις εκλογές, θα οργανώσει μια «Γιορτή Γειτονιάς» για να διεκδικηθεί η πλατεία, να αναδειχθεί το αίτημα των κατοίκων και να παραδοθεί επιδιορθωμένη, φροντισμένη και καθαρή στη γειτονιά. Μετά, και όχι πριν τις εκλογές, γιατί το πρόβλημα της υποβάθμισης των συνοικιών δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα, αλλά ζήτημα καθημερινού αγώνα και διεκδίκησης από όσους μάχονται καθημερινά για τα προβλήματα της πόλης.

Το «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ» προτείνει να μετονομαστεί η πλατεία επί της Καππαδοκίας και Αγίας Ελένης σε “πλατεία Γειτόνων” και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και υποδομές, να μετατραπεί σε κέντρο συνάντησης, επικοινωνίας, διασκέδασης και ψυχαγωγίας των μικρών και των μεγάλων της γειτονιάς.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια σημαντική στιγμή στη διαδρομή του ασυμβίβαστου ΙΛΙΟΥ. Η μαχητική, η μαζική και διεκδικητική αντιμετώπιση της εγκατάλειψης, της αδιαφορίας, της υποβάθμισης, έχει αποτελέσματα, βρίσκει υποστήριξη, αγκαλιάζεται από τους δημότες. Αποδείχτηκε επίσης ότι ο κάθε δημότης μπορεί να συμβάλει με τη συμμετοχή του, ώστε να γίνει η γειτονιά του έτσι όπως θα ήθελε ο ίδιος να είναι.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *