Ανταποδοτικά τέλη και προϋπολογισμός 2018: 121.800€ για δεξιώσεις & εορτές ενώ για δημοτική συγκοινωνία 0€!

Με το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε προβλέπεται τα «ανταποδοτικά» τέλη από 2,1 δις. το 2015 να φτάσουν τα 3 περίπου δις. το 2021. Η επιβολή των θεσμών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στη μνημονιακή Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είτε στην εκκολαπτόμενη αυριανή, είναι η μεσοπρόθεσμη επέκταση και επιβολή της έννοιας της ανταποδοτικότητας σε όλες τις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) μέσα από την επιβολή τοπικών φόρων ώστε να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού προς τους ΟΤΑ.

Προυπολογισμός – Ανταποδοτικά Τέλη και Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκαν πλειοψηφικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Συγκεκριμένα:

  • Η Δημοτική μας Κίνηση, Ασυμβίβαστο Ίλιον τα καταψηφίσε γιατί α) ενισχύουν την έννοια της ανταποδοτικότητας, β) είναι μη διεκδικητικά προς την Κεντρική Εξουσία και γ) μη συμμετοχικά, γιατί πρωτίστως δεν έχει ληφθεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
  • Η Δημοτική Αρχή ενσωματωμένη στο ασφυκτικό πλαίσιο σύνταξης του προϋπολογισμού ισχυρίζεται ότι «θέλει αλλά δεν μπορεί». Με ψήγματα κοινωνικής πολιτικής ιεραρχεί την επικοινωνιακή προβολή της.
  • Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενη τις επιλογές της Κυβέρνησης, υπερψήφισε τα ανταποδοτικά τέλη και ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα, γιατί ισχυρίζεται ότι με τη σημερινή Περιφέρεια γίνονται έργα υποδομής και όχι βιτρίνας!
  • Η παράταξη της Ν.Δ. απείχε από το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αναρωτιόμαστε ποια ντόπια μεγάλα τζάκια θα βόλευε η αποχή από το Τεχνικό Πρόγραμμα;

Δείτε τι προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε:

  1. Προτείναμε την ύπαρξη δημοτικής συγκοινωνιακής γραμμής που να συνδέει το κέντρο της πόλης μας με τις συνοικίες. Η συγκοινωνιολογική μελέτη που έγινε στο Δήμο μας προβλέπει την ύπαρξη δημοτικής συγκοινωνίας με 3 γραμμές και προ-κοστολογεί για κάθε γραμμή 137.000€ ετησίως (κόστος αγοράς, συντήρησης και μισθοδοσίας). Η Δημοτική Αρχή επικαλούμενη ότι το κόστος είναι υψηλο, αρνήθηκε την υλοποίηση αυτής τη ζωτικής και κομβικής μελέτης! Την ίδια στιγμή προϋπολογίστηκε για το 2018, ως έξοδα δημοσίων σχέσεων, δεξιώσεων και εθνικών εορτών, το ποσό των 121.800€ αθροιστικά!
  2. Προτείναμε τη δωρεάν διανομή δεκατιανού σε όλους τους μαθητές/τριες των Δημοτικών της πόλης μας με παράλληλη λειτουργία Δημοτικής Κοινωνικής Κουζίνας. Η Δημοτική Αρχή προτίμησε μέσω ενός διαγωνισμού (που είχε τόσο πολλά κριτήρια, ώστε οι εταιρείες που τα κάλυπταν ήταν δύο ή τρείς και στο διαγωνισμό προσήλθε τελικά μόνο η μία…) να το αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία που έχει πάρει σαν να είναι εργολάβος αυτή την υπηρεσία και σε άλλους Δήμους… Όσο για το δωρεάν δεκατιανό, διατίθεται μόνο σε 220 παιδιά των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο των 7.500€!
  3. Καταθέσαμε προτάσεις γνωστοποίησης & διεύρυνσης των κριτηρίων ένταξης των ευπαθών ομάδων στον Ν.4368/2016 που προβλέπεται απαλλαγή & μείωση των δημοτικών τελών. Σε μια πόλη των 130.000 κατοίκων, έχουν υποβληθεί περίπου 600 αιτήσεις ενώ έχουν εγκριθεί μόνον κάποιες δεκάδες. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας η Δημοτική Αρχή αρνείται να το δημοσιοποιήσει έστω και με ένα αεροπανό! Την ίδια στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/01/18 οι παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. ενέκριναν 21.000€ για να τυπωθούν αεροπανό!
  4. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη κοστολογημένη πρόταση (βλέπε www.asi.gr) για οριζόντια μείωση των ανταποδοτικών τελών όλων των οικογενειακών καταστημάτων, κατά 10%.

Τα παραπάνω μέτρα ανακούφισης σας φαίνονται ανέφικτα; Είναι παράλογα; Ακούγονται ακραία; Τα συμπεράσματα δικά σας!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *