Είναι τελικά παρελθόν οι πλημμύρες κ. Ζενέτο;

Είναι τελικά παρελθόν οι πλημμύρες κ. Ζενέτο;

Η δημοτική αρχή αφού έκανε μακέτες και κατόπιν ακύρωσε δύο διαδοχικά κολυμβητήρια, το ένα στη Ραδιοφωνία και το άλλο δίπλα στο Πάρκο Τρίτση, ανακατασκεύασε και μίσθωσε το κολυμβητήριο του Εθνικού Κέντρου αποκατάστασης.

Δυστυχώς, την ίδια μέρα που ο κ. Ζενέτος οργάνωνε ξενάγηση στο κολυμβητήριο, οι δημότες της πόλης μας κολυμπούσαν στους δρόμους που έγιναν ποτάμια και στις πλατείες που έγιναν λίμνες.

Στην Άγιο Νικόλαο, στη Ραδιοφωνία, στον Άγιο Φανούριο, στο Ρίμινι οι δρόμοι πλημμύρισαν και μετατράπηκαν σε ρέματα, ευτυχώς χωρίς θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές. Είναι όμως ένα καμπανάκι για το μέλλον.

Η χθεσινή εικόνα της πόλης έρχεται σε αντίθεση με τις ισχυρές διαβεβαιώσεις του κ. Ζενέτου ότι το πρόβλημα των πλημμυρών τελείωσε, οριστικά μάλιστα για το Ίλιον. Τρεις μήνες πριν, στις 20/2/2019 ο κ. Ζενέτος επί λέξει ισχυριζόταν ότι «ολοκληρώθηκε η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης» και ότι «το ζήτημα των πλημμυρών είναι παρελθόν».

Ο κ. Ζενέτος θα πρέπει να αναθεωρήσει.

Πέντε χρόνια μετά τις πλημμύρες στη Ζωοδόχο Πηγή όπου ένα ποτάμι πέρασε μέσα από τη συνοικία καταστρέφοντας περιουσίες και απειλώντας ζωές, εξακολουθεί να μην υπάρχει συνολικός διαδημοτικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που να αποτρέπει επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο γιατί σημαντικά προβλήματα εμφανίστηκαν σε περιοχές και δρόμους που έχουν μόλις ολοκληρωθεί τα έργα. Στην Καλπακίου, πριν δύο χρόνια ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο. Χθες, ο δρόμος μετατράπηκε σε χείμαρρο. Ισχύουν οι καταγγελίες των κατοίκων ότι οι αγωγοί είχαν φρακάρει; Τι λένε οι λαλίστατοι υπερασπιστές της κ. Δούρου, μιας και ο καθαρισμός των αγωγών είναι ευθύνη της Περιφέρειας; Σε κάθε περίπτωση πάντως προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι περιοχή με πρόσφατη ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων έγινε επικίνδυνος χείμαρρος.

Το ίδιο ισχύει για τους δρόμους εκατέρωθεν της νέας Θηβών, πίσω από το 15ο Δημοτικό. Ο καινούριος δρόμος παραδόθηκε εν μέσω διθυράμβων πριν ενάμισι χρόνο. Υπάρχουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα; Οι εργολάβοι έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους ή θα δούμε κι άλλα ράβε ξήλωνε όπως είδαμε στην Έκτορος, όπου ολοκληρώθηκε η πεζοδρόμηση χωρίς αντιπλημμυρική προστασία;

H χθεσινή εικόνα είναι δυστυχώς αποκαλυπτική για τη δημοτική αρχή: Μεγάλα λόγια, μακέτες και υποσχέσεις. Από τη μια επικοινωνιακή πολιτική και έργα για τη βιτρίνα της πόλης. Από την άλλη, αδιαφορία για τις γειτονιές και τα βασικά έργα υποδομής.

Απαιτείται εδώ και τώρα αντιστροφή στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, του Τεχνικού της Προγράμματος, της Περιφέρειας, του είδους και του προσανατολισμού των έργων που μπαίνουν πρώτα.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *