Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου της 19-11-2021

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Πάνου Κουτσιανά και Γιώργου Χρόνη της Δημοτικής Κίνησης «ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ».

Σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής.

1) Τι θα κάνετε για το τσουνάμι ακρίβειας; Θα πάρετε την πρωτοβουλία να ζητήσετε από την κυβέρνηση μέτρα ανακούφισης για τους δημότες ή θα περιοριστείτε στον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου; Θα υπάρξουν απαλλαγές δημοτικών τελών; Θα αυξήσετε τα κριτήρια απαλλαγής τους – π.χ. αύξηση τετραγωνικών μέτρων κατοικίας – ώστε να ενταχτούν σε αυτές περισσότεροι δημότες; Θα υπάρξει όπως έχουμε προτείνει μείωση 10% στα δημοτικά τέλη των καταστημάτων και μείωση 5% στις κατοικίες; Θα αυξήσετε τα δημοτικά τέλη στα υπερμάρκετ;

(  Στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες έχουμε βάλει την υψηλότερη τιμή που προβλέπει ο νόμος. )

 

2) Τι μέτρα επιπλέον θα λάβετε ενόψει του 4ου κύματος της πανδημίας; Τι θα κάνετε με τα πολιτιστικά δρώμενα;

(  Δεν απαντήθηκε. )

3) Υπάρχει εγκατάλειψη πλατειών, στην πλατεία ΕΠΟΝ βλέπεις στα παγκάκια σπασμένα ξύλα και σκουριασμένα σίδερα, στην πλατεία των οδών Καππαδοκίας και Αγίας Ελένης πότε θα αντικατασταθούν τα τσιμεντένια παγκάκια; Για την πλατεία του Άλσους υπάρχει επιστολή 12 καταστηματαρχών που θα έπρεπε να τους δώσετε τον λόγο και ζητούν ίδια μέτρα και ίδια σταθμά με τις άλλες πλατείες.

(  Ο χώρος του Άλσους έχει μπει σε πρόγραμμα ανάπλασης με το πάρκο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, θα γίνουν μελέτες, θα εγκριθούν και θα προχωρήσει η ανάπλαση στο Άλσος, έχουμε επισκεφτεί τον χώρο και έχουμε μιλήσει με τους καταστηματάρχες, έγινε μια όμορφη παρέμβαση στην Καππαδοκίας, μας δώσατε συγχαρητήρια, τα παγκάκια δεν είναι το μείζον θέμα, θα τα αλλάξουμε όμως.  )

4) Ποτέ οι αρμόδιοι του κολυμβητικού ομίλου ΚΑΟ δε ζήτησαν δωρεάν χρήση του κολυμβητηρίου όπως είπε ο δήμαρχος, ζήτησαν ένα αντίτιμο όχι τιμωρητικό.

(  Έγιναν διαβουλεύσεις με τον ΚΑΟ, καταλήξαμε σε αντίτιμο κόστους, αλλάζανε οι πρόεδροι στις επαφές, άλλαξαν την απόφασή τους και ήθελαν δωρεάν χρήση, δε φταίμε εμείς, φταίνε όσοι τους υπέδειξαν να έχουν αυτή τη στάση.  )

5) Παραπονιούνται οι οδηγοί που κινούνται στην Ελαιών με τη διασταύρωση της Θηβών. Όταν ανάβει πράσινο φανάρι δημιουργείται μποτιλιάρισμα αν το πρώτο αυτοκίνητο θέλει να στρίψει αριστερά στη Θηβών όπου η διέλευση των αυτοκινήτων συνεχίζεται και από το αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα στην Ελαιών που θέλουν να συνεχίσουν ευθεία στη Θερσίτου ή να στρίψουν δεξιά στη Θηβών να εγκλωβίζονται. Πέρα από την ταλαιπωρία ενέχει και ο κίνδυνος ατυχήματος καθώς κινούνται παράλληλα και διασταυρώνονται την ίδια χρονική στιγμή αυτοκίνητα από διαφορετικά ρεύματα κυκλοφορίας. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο επειδή το πράσινο φανάρι κρατά ελάχιστα αναμμένο. Πρέπει να γίνει ρύθμιση των φαναριών, ή να κρατά περισσότερη ώρα αναμμένο το πράσινο ή όταν στρίβουν τα αυτοκίνητα από την Ελαιών αριστερά στη Θηβών να μην υπάρχει διέλευση αυτοκινήτων από το αντίθετο ρεύμα. Πότε επιτέλους θα γίνει η ανάπλαση της Ελαιών που το έχουμε βάλει ως πρόταση εδώ και χρόνια;

(  Είναι στο πρόγραμμά μας η ανάπλαση της Ελαιών, υπάρχουν όμως οικοδομικά προβλήματα για τη διάνοιξή της.  )

6) Παράπονα οδηγών υπάρχουν και τη Ρήγα Φεραίου που ξεκινά από τη Ζωοδόχο Πηγή και καταλήγει στη Θηβών. Τα αυτοκίνητα που πιάνουν τη δεξιά λωρίδα για να συνεχίσουν τη Θηβών τα καταφέρνουν σχετικά εύκολα. Τα αυτοκίνητα όμως που πιάνουν την αριστερή λωρίδα για να στρίψουν αριστερά προς την Πετρούπολη γίνεται ο κακός χαμός. Μεγάλα μποτιλιαρίσματα όπου ενέχει κίνδυνος ατυχήματος. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο καθώς τα φανάρια της Θηβών βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την έξοδο της Ρήγα Φεραίου. Πρέπει να γίνουν κυκλοφοριακές μελέτες από τον δήμο μας και να κοινοποιηθούν προς την τροχαία με σχετικές προτάσεις για τη βελτίωση της κυκλοφορίας, την αποφυγή μποτιλιαρισμάτων, για την ασφάλεια οδηγών και οχημάτων.

(  Δεν απαντήθηκε.  )

7) Πληροφορηθήκαμε για την επίσκεψη του κυρίου Πατούλη στον δήμο μας για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται. Ένα από αυτά είναι και η στεγανοποίηση των δεξαμενών της λίμνης του πάρκου ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Σε προηγούμενο συμβούλιο είχατε εκφράσει τις αντιρρήσεις σας για τη στεγανοποίηση με το επιχείρημα ότι κατακαλόκαιρο υπήρχε νερό στον πάτο των δεξαμενών και άρα μήπως δεν έπρεπε να στεγανοποιηθούν για να πάρουμε το νερό. Αν και μεταφέρατε την άποψή σας στον φορέα διαχείρισης, δεν εισακουστήκατε. Δεν είδαμε δημόσια τη διαφοροποίησή σας και δε σας είδαμε να καλείτε φορείς και δημότες σε διεκδίκηση του συγκεκριμένου αιτήματος. Καλές οι επαφές στα γραφεία, δε λέμε όχι, όπως και στον διάλογο λέμε ναι, αλλά όταν δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του δήμου θα πρέπει δυναμικά να διεκδικούμε με κινητοποιήσεις αυτό που δικαιούμαστε. Αντίθετα σας είδαμε να υποδέχεστε και να ξεναγείτε τον περιφερειάρχη στα έργα, ούτε με αυτό διαφωνούμε αλλά θα θέλαμε να ακουστεί δημόσια η άποψή σας ειδικά όταν συγκρούεται με την άποψη της περιφέρειας. Τα 2 τελευταία χρόνια, αν εξαιρέσουμε ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συγκαλέσατε για να καταγγείλετε την πρόεδρο του φορέα για την παραχώρηση των χώρων του πάρκου, ουδέποτε έχετε συγκρουστεί με τον φορέα και την περιφέρεια. Και μοιραία γίνονται συγκρίσεις με τη στάση σας την 4ετία 2015-19 που ήταν διαφορετική. Τι άλλαξε;

(  Το θέμα της στεγανοποίησης το είχαμε αναφέρει τον Αύγουστο, όντως υπήρχε νερό που δείχνει ότι όχι μόνο δε χάνει νερό αλλά και μας δίνει, όμως η εργολαβία είχε ξεκινήσει το έργο της και χάρη στην εργολαβία αυτή βρέθηκε το νερό, προτεραιότητα δεν ήταν η στεγανοποίηση αλλά η υδροδότηση που την πετύχαμε με 1.000 κυβικά νερό την ημέρα.  )

Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

1)Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2022 Δήμου Ιλίου

Το καταψηφίσαμε.

Ακολουθούν ερωτήσεις και οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο θέμα:

“Πώς θα γίνει ο επιμερισμός των 375.000 ευρώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις;”

(  Αφορά τα υπόλοιπα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ που δεν έχουν εκπονηθεί ακόμη.  )

“Οι μελέτες θα γίνουν από την τεχνική υπηρεσία ή και από ιδιώτες;”

(  Ή από την τεχνική υπηρεσία ή και από ιδιώτες.  )

“Ποιους δρόμους και σε ποια πεζοδρόμια αφορούν τα έργα οδοποιίας;”

(  Μετά τη μελέτη θα γνωρίζουμε.  )

Ακολουθεί σχετική μας τοποθέτηση:

«Το τεχνικό πρόγραμμα και φέτος και πέρσι είναι πλούσιο για τους ανάδοχους των έργων και φτωχό για την κοινωνία, η κυβερνητική πολιτική ξεδόντιασε τους ΟΤΑ και δεν μπορούν να κάνουν μελέτες που ανατίθενται σε ιδιώτες, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του δήμου έγινε από ιδιώτες, τι θα γίνει με τη μεταφορά του κοιμητηρίου; Δεκαπέντε ημέρες μένουν οι νεκροί στα ψυγεία. Τι θα γίνει με τα κέντρα διαλογής απορριμμάτων; Τα παραπάνω έργα δε χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., αυτά που καλύπτει ικανοποιούν ανάγκες; Τα έργα στην πλατεία Μανδηλαρά και στην πλατεία Ζωοδόχου Πηγής τι γίνονται; Έχετε σχέδιο ή τα μεταφέρετε κάθε χρόνο από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό; Τα ποσά τους τα επιμερίζετε σε άλλες πλατείες. Έργα επιδοτούμενα να είναι και ό,τι να είναι. Ατυχήσατε με τον ποδηλατόδρομο που μόνο ποδηλατόδρομος δεν είναι. Πηγαίνετε σε έξυπνες θέσεις στάθμευσης χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη. Λέμε ναι στη διεκδίκηση και όχι στη διαχείριση, να λάβετε υπόψη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, κάντε μια δημοσκόπηση τι έργα θέλει ο κόσμος, τα έργα σας μένουν σε μακέτες-π.χ. ανάπλαση της βίλλας Κωνσταντινίδη.»

2) Λήψη απόφασης επιβολής προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κανονισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (υποχρεώσεις υπευθύνων ειδικών απορριμμάτων)

Το καταψηφίσαμε.

Ακολουθούν ερωτήσεις και οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο θέμα:

«Ειδοποίησε ο δημότης τον δήμο να μαζέψει τα μπάζα; Το λέμε γιατί ο δήμος μαζεύει παλιά έπιπλα ή συσκευές που οι δημότες βγάζουν στα πεζοδρόμιά τους αρκεί οι δημότες να έχουν ειδοποιήσει τηλεφωνικά.»

(  Δεν απαντήθηκε.  )

3) Λήψη επιβολής προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κανονισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (φθορά του Δημοτικού Πρασίνου)

Το καταψηφίσαμε.

Ακολουθούν ερωτήσεις και οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο θέμα:

«Δε μας έχουν σταλεί σχετικές φωτογραφίες. Ποιο ήταν το επιχείρημα της κατοίκου για το κλάδεμα των δέντρων;»

(  Κλαδεύτηκαν παρά την αντίθετη σύσταση του αρμόδιου φορέα στην αίτηση που είχε κάνει η κάτοικος. )

4) Λήψη απόφασης για την αναγκαιότητα ανάθεσης της υπηρεσίας με τίτλο: «Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου, εξειδικευμένων δράσεων – ενεργειών και εφαρμογή ευφυών τεχνολογιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη «Έξυπνης Πόλης» στο Δήμο Ιλίου»

Δηλώσαμε αποχή.

Ακολουθεί σχετική μας τοποθέτηση:

Και μόνο ο τίτλος του θέματος δικαιολογεί γιατί καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα, επιδοτούμενο έργο να είναι και ό,τι να είναι χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των δημοτών.»

Στο θέμα: “Λήψη απόφασης για την έγκριση της 11ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου Ιλίου έτους 2021» κάναμε τις παρακάτω ερωτήσεις και πήραμε τις παρακάτω απαντήσεις (μέσα στις παρενθέσεις):

«Στην προμήθεια φωτιστικών σωμάτων για κοινόχρηστους χώρους υπάρχει μείωση 33.000 ευρώ. Πού οφείλεται και ποιους χώρους αφορά;»

(  Θέμα ισοσκέλισης.  )

«Προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας στο κολυμβητήριο, έχουμε τέτοια συστήματα και σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις;»

(  Σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν.  )

Στο θέμα:  «Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου κ. Ευάγγελου Χατζηγιαννάκη, για το χειρισμό ζητήματος ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Δήμου, απαιτούμενου εξειδικευμένης γνώσης (άρθρο 72-π1ιθ του Ν. 3852/2021)» κάναμε την παρακάτω ερώτηση ( σε παρένθεση η απάντηση της δημοτικής αρχής ):

«Ποιο ήταν το ζήτημα που αφορούσε την εξειδικευμένη γνώση»;

(  Τον βρεφονηπιακό σταθμό στο πάρκο Φοινίκων.  ).

Στο θέμα:  «Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου κ. Ελένης Αναστασίας Παπαδήμα, για το χειρισμό ζητήματος ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Δήμου, απαιτούμενου εξειδικευμένης γνώσης (άρθρο 72-π1ιθ του Ν. 3852/2021)» κάναμε την παρακάτω ερώτηση( σε παρένθεση η απάντηση της δημοτικής αρχής ):

«Ποιο ήταν το ζήτημα που αφορούσε την εξειδικευμένη γνώση;»

(  Συμβάσεις με εργολάβους.  )

Στο θέμα:  «Λήψη απόφασης για την υλοτομία ή μη δένδρων σε διάφορα σημεία του Δήμου μας»  κάναμε την παρακάτω ερώτηση που δεν απαντήθηκε:

«Η επιτροπή συνεδριάζει με παρόντα όλα τα μέλη και οι αποφάσεις είναι ομόφωνες;»

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *